IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Подробности за „чешките” Hyundai iх20 и Kia Venga

Както е известно, групата Hyundai произвежда голяма част от моделите си за Европа в Чехия, където функционира завод на фирмата.

Подробности за „чешките” Hyundai iх20 и Kia Venga
 
 
Най-новата продукция на завода в Ношовице е Hyundai ix20, който ще се прави там заедно с Kia Venga. Двата„роднински” модела имат обща техническа основа и подобен набор от двигатели.
 
 
Има обаче и разлики, като повечето от тях са в полза на по-новия с 6 месеца Hyundai. Що се отнася до външните размери двата модела практически са еднакви. При еднаква широчина и височина, Hyundai е с 32 mm по-дълъг. Това обаче не е повлияло на междуосието, което остава 2615 mm и при двата модела.
 
 
При преглед на техническите данни на двата автомобила две интересни неща правят впечатление. Първо, при всички версии на двигателите, Hyundai ix20 е по-икономичен и това очевидно се дължи на по-малкото му лично тегло в сравнение с това на Venga. Базисен е двигателят 1.4 CVVT с мощност 66 kW (90 к.с.), следва 1.6 CVVT с мощност 92 kW. При него може да се избира между механична и автоматична трансмисия.
 
 
И тук идват другите разлика между ix20 и Venga - при Hyundai механиката е с 6 степени, при Kiа е с пет. И Hyundai и Kia предлагат две версии на турбодизеловия 1.4 CRDi. При по-слабата обаче (57kW), ix20 има 2 kW повече от Kiа Venga. При по-силната версия мощността при двата автомобила е еднаква - 66 kW.
 
 
Турбодизеловият 1.6 CRDi, който е най-силен при Vengа, (94 kW), засега при Hyundai ix20 липсва. Средният разход на дизеловия Hyundai ix20 е 4.3 л/100 км, което го прави един от най-икономичните MPV модел на пазара.
 
 
При версиите с механична скоростна кутия, ix20 ще предлага и пакета Blue Drive, който е със системата за самостоятелно изключване на двигателя ISG.
 
 
0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 4 rate down comment
    BGRS ( преди 13 години )
    Добре де, не мога да разбера, защо Хюндай копират от Форд и по-специално при тоя модел - волана и приборното табло. Вече за решетката свикнахме. Защо просто от Хюндай не си измислят собствен дизайн, а и те като китайците почнаха да удрят под кръста? КИА-та е супер, но ix 20... Нарочно ли го правят?
  • #3
    2 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Глупости,хюндая ми харесва повече от Меривата!Да не говорим за недоразумението Ford Fusion.
  • #2
    6 rate up comment 24 rate down comment
    хм ( преди 13 години )
    Не знам какви хора пишат (преписват) статиите тук, но таблицата с технически данни просто "кърти". Елементарна компютърна грамотност нямате. Но със сигурност в CV-то си сте писали "Отлични компютърни умения" - MS Word особено. Да не говорим колко можете да работите със собствената си платформа - една таблица не можете да сглобите. Нямам повече думи.
  • #1
    1 rate up comment 13 rate down comment
    :) ( преди 13 години )
    и са еднакво грозни :D