IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Серийно производство на Honda задвижвана от водороден двигател

Първата серийна Honda FCX Clarity, задвижвана с водороден двигател, излезе от завода на фирмата в Япония.

Серийно производство на Honda задвижвана от водороден двигател


Автомобилът с нулеви вредни емисии обаче все още няма да бъде видян в Европа, защото първата серия от 200 автомобила е предназначена за клиенти в Калифорния и в Япония. 

Тази серия на Honda FCX Clarity ще бъде продадена на лизинг на клиенти, които ще плащат на месец по около 450 евро в продължение на 3 години. 


Все пак те трябва да бъдат доста внимателни да не останат без гориво, защото станциите за зареждане с водород са само 3 в Калифорния и 12 в цяла Япония. Колата е способна с едно зареждане да измине 270 мили (430 км). 

„Появата на първия сериен автомобил задвижван с водород е от изключителна важност в това време на растящи цени на горивата. Honda е изключително горда да предложи алтернатива, която може да намали зависимостта от невъзобновяемите горива” казва Джон Кингстън (John Kingston), мениджър в Honda UK пред списание AutoCar. 


С каросерията на FCX е създаден автомобил при който в горивни клетки се извършва химична реакция между водород и кислород, като химическата енергия се преобразува в електрическа, която задвижва електромотор с мощност 134 к.с. Единственият отпаден продукт при тази технология е водата. 

0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 2 rate down comment
    radko ( преди 12 години )
    (do - bla ) purvo se interesuvai kakva e sistemata na kolata i znachenieto bmw i gm pravqt koli na vodorod na principa na propan butana a honda s 1 - litar vodorod proizvejda tok koito zahranva elektricheski dvigatel za 430 km taka che vsichki nedorazbrali selqni po dobre da ne davat prosti komentari i da se pravqt na intiligentni
  • #16
    2 rate up comment 1 rate down comment
    simhai ( преди 14 години )
    да не забравяме че водорода се извлича и от вода .като се подаде необходимата ел енергия водата се разгражда на водород и кислород
  • #15
    0 rate up comment 2 rate down comment
    bla ( преди 15 години )
    ахаххаха. как ше са на светлинни години ве - виж на бмв колата с водород и пак приказвай ;). повечето фирми си правят изследванията, даже и ГМ са изкарали некви коли с водород ;)
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    bgto ( преди 15 години )
    тия са на светлинни години от нас... дано и европейците се освестат и си земат поука нема кво да се чака :Р
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    батбойко ( преди 15 години )
    следващите 400 бройки веднага ги резервирам за София ;)
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    chavv ( преди 15 години )
    С колата идва и у-во за зареждане, което ползва природен газ(в Щатите са газифицирани...) за да отделя водород и да зарежда резервоара. Същото у-во може да произвежда и ел.ток, когато не зарежда с водород, който ток се изкупува от държавата... В щатите също се продава Civic GX, който е с метанов двигател и пак за 1К долара се продава нещо като домашна колонка за зареждане от газопровода...
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    инересно ми е как се произвежда водородът за гориво на автомобила!! и колко ел. енергия се използва за неговото производство.. замислете се от къде може да идва тази ел енергия, и колко от световния добив е екологичен!
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Адмирации за Хонда! Високите цени на петрола ще доведът до бурно развитие на технологията. Просто човека е така устроен че прави нещо само когато ножа е до кокъла. Очаквайте включване и от други автомобилни производители.
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    monkata ( преди 15 години )
    BRAVO na honda!!!
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Don_Virtuozo ( преди 15 години )
    Японците са извънземни :)) тия или правят нещо перфектно или не го правят изобщо,от малък се кефя на хондите и със сигурност мога да кажа че тази кола ще предизвика еволюция в автомобилостроенето