IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Серийно производство на Honda задвижвана от водороден двигател

Първата серийна Honda FCX Clarity, задвижвана с водороден двигател, излезе от завода на фирмата в Япония.

Серийно производство на Honda задвижвана от водороден двигател


Автомобилът с нулеви вредни емисии обаче все още няма да бъде видян в Европа, защото първата серия от 200 автомобила е предназначена за клиенти в Калифорния и в Япония. 

Тази серия на Honda FCX Clarity ще бъде продадена на лизинг на клиенти, които ще плащат на месец по около 450 евро в продължение на 3 години. 


Все пак те трябва да бъдат доста внимателни да не останат без гориво, защото станциите за зареждане с водород са само 3 в Калифорния и 12 в цяла Япония. Колата е способна с едно зареждане да измине 270 мили (430 км). 

„Появата на първия сериен автомобил задвижван с водород е от изключителна важност в това време на растящи цени на горивата. Honda е изключително горда да предложи алтернатива, която може да намали зависимостта от невъзобновяемите горива” казва Джон Кингстън (John Kingston), мениджър в Honda UK пред списание AutoCar. 


С каросерията на FCX е създаден автомобил при който в горивни клетки се извършва химична реакция между водород и кислород, като химическата енергия се преобразува в електрическа, която задвижва електромотор с мощност 134 к.с. Единственият отпаден продукт при тази технология е водата. 

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    евала на японците
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    gogen ( преди 15 години )
    agregata za zarejdane e na tok, kade pro4ete 4e e na gaz da pogledna pak
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    vayk ( преди 15 години )
    БРАВО !!!
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    spoko ( преди 15 години )
    агрегата на honda за зареждане на това работи с природен газ. това е само демо, рано е да отписвате газпром, etc.
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Това ще преобърне в близко бъдеще геополитическите интереси на света. Това ще отнеме възможността близкия изток да манипулира целия свят. Най-накрая тези които имат технологичен потенциал ще бъдат облагодетелствани и може би всичко ще стане по лесно и чисто и света по -добро място за
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Брембо ( преди 15 години )
    Абе тия от Европейския съюз какво се мотаят още? - Колата нямало да е за Европа. Тия май само говорят. Хубаво им го казаха хората , дето протестираха в Брюксел - че са бюрократи и само говорят. Дано поне от Мерцедес , БМВ и Ауди - дето са най-напред да направят нещо подобно
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Автоманиак ( преди 15 години )
    Браво! Чудесна новина! Напук на арабските шейхове и всички петролни далавераджии , начело с Буш! Колата е добра и най-важното не върви с петролни горива. Дай боже повече такива коли и развитие на технологията, при която от ауспуха ще излиза само вода! Дано след "Хонда" и други започнат масово производство на автомобили от всички класове.