Вход   Регистрация

Вижте робота, който ще замести колата ви (ВИДЕО)

Вижте робота, който ще замести колата ви (ВИДЕО)
 

Volkswagen Sedric обещава да ни освободи от мъките на сутрешното почистване, задръстванията и паркирането

Новият Аrteon събра погледите на щанда на Volkswagen по време на Женевския автосалон. Но в сянката на елегантното спортно купе остана един друг модел, който вероятно ще се окаже доста по-важен за бъдещето на автомобилите.

Концептът Sedric (съкращение от "self-driving car", самоуправляваща се кола) всъщност изобщо не е кола. Мислете за него по-скоро като за робот, който ще ви транспортира, където поискате. Това е прототип на автомобил с прословутото Ниво 5 на автономност, при което шофьор не е нужен - и изобщо не е предвиден.Това е най-добрата илюстрация до момента за двете разклонения, по които ще поеме развитието на колите ни в следващите няколко години. Машини като Arteon ще са едното разклонение - автомобили за удоволствие, за уикенда, за красивите планински пътища.

Sedric e второто - на автономните машини, които ще ни возят в града, спестявайки ни всички днешни досади като сутрешно почистване на автомобила, шофиране в задръстванията, паркиране. Дори и само заради последното, ние вече сме спечелени.

Вижте робота, който ще замести колата ви

Както отдавна ни уверяват дизайнерите, при напълно автономните машини фокусът вече няма да е върху външния вид, а върху интериора. Sedric демонстрира точно това. Кубичните му форми дават максимум вътрешно пространство, което е организирано като малка уютна всекидневна.

Понеже няма педали, волан и скоростен лост, не се налага целият интериор да бъде фокусиран върху тях, и дизайнерите на практика получават пълна свобода. В случая са я използвали, за да постигнат максимално отпускане - усещането за "добре дошли у дома", както обясняват от Volkswagen. Саксиите с цветя под задното стъкло само усилват това усещане.

Вижте робота, който ще замести колата ви

Използвани са предимно естествени материали, като кожа и дърво. Предното стъкло всъщност е голям OLED екран с възможности за виртуална реалност. Той може да бъде прозрачно и просто да ви показва гледката, но може да се превърне също и в телевизор, и в компютърен дисплей.

Външният вид на Sedric може да ви се стори леко комичен на пръв поглед - като на смешен герой от анимационен филм. Но всъщност това е търсен ефект. Според VW подобно дружелюбно излъчване е важно за машина, на която ще се доверите да ви вози.

Вижте робота, който ще замести колата ви
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер демонстрира удобствата на Sedric. Снимки: Volkswagen

Като я нарекохме робот, ни най-малко не преувеличаваме. Sedric има сериозен интелект и можете да водите разговор с него - примерно да му обясните на глас къде искате да отидете, да се осведомите за трафика и времето за пътуване, дори да поискате съвет къде да се отбиете за кафе по пътя.

Вижте робота, който ще замести колата виВместо ключ има нещо, което VW нарича "бутон" - малко преносимо устройство, което натискате, когато искате да го повикате. Управлението на бутона е максимално опростено и спокойно могат да го ползват и слепи хора.

Разбира се, и преди сме виждали радикални концепти, показващи какви биха могли да бъдат колите на бъдещето. Но Sedric не е радикален, а по-скоро практичен. Той не се опитва да ви шашне, а просто да очертае едно "утре", в което роботизираните коли ще ни дадат доста повече свободно време. Което да можем да загубим с все новите и нови занимания, които ни осигуряват другите модерни технологии.
 

Реклама  


Купи Vw

 • Peugeot 208

  14500 лв.

  дата на произв. - юни , 2015 г., пробег - 46600, С.к - Ръчна, цвят - Графит

 • VW Touran 1.4TSI ECOFUEL

  9800 лв.

  дата на произв. - август , 2009 г., пробег - 170000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Audi S5 4,2/ Bang & Olufsen

  31000 лв.

  дата на произв. - октомври , 2008 г., пробег - 177000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Subaru Outback 3.0 H6 si-drive

  16990 лв.

  дата на произв. - март , 2007 г., пробег - 165000, С.к - Автоматична, цвят - Сахара

 • Toyota Corolla 2.0d4d soul

  4999 лв.

  дата на произв. - юни , 2003 г., пробег - 180000, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • BMW 120 М-paket

  11700 лв.

  дата на произв. - май , 2006 г., пробег - 198000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

Виж всички обяви

Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising