IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Очакват се повече електромобили и автономни системи, както и нови правила в моторните спортове

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Отминалата 2016 г. бе доста богата на автомобилни събития, но тя вече е в миналато. Новата 2017 обещава да бъде още по-интересна, като тя стартира със започващото тези дни в Детройт първо голямо автомобилно изложение. Какво обаче ни очаква през предстоящите 12 месеца? На този въпрос се опитва да отговори изданието Motor.

Нови конкуренти на Tesla

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Тази година се очертава като доста тежка за компанията Tesla. Пез последните години тя е убедителен лидер при електромобилите и наблюдаваше отвисоко как останалите се опитват да съкратят поне малко разликата. Сега обаче нещата стават много сложни, защото няколко производителя обещават да представят своите електрически модели.

Най-големи шансове да се превърне в опонент на Tesla има американската компания Faraday Future, която е създадена с китайски пари. На изложението CES в Лас Вегас тя представи своя първи модел – кросоувър с 1050 к.с. Той е оборудван с автопилот, четири завиващи колела и др. Серийното производство на този модел ще стартира догодина.

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

В сериозна опасност за фирмата на Илон Мъск се превръщат и големите производители, които се готвят да пуснат масови модели на електричество. Такива готвят Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW и дори Jaguar, който ще пуснат сериен вариант на кросоувъра си I-Pace. В неговата основа е модулна платформа, на която може да се произвеждат електромобили с всякакви размери.

Край на „Дизелгейт”

Честно казано от дизеловия скандал, в който се набърка концернът Volkswagen AG, се умориха всички. Все още не е ясно как цялата история ще се отрази на германския производител, въпреки че първите последствия вече се виждат. Концернът отрязва бюджета си, като вече пострадаха някои проекта. Един от тях е серийното производство на версията на Volkswagen Golf с 400 к.с., на която бе поставен кръст. Нещо подобно се случи с бъдещия модел на Porsche със средно разположение на мотора, който е отложен за 2026 г.

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Вероятно последствията от дизеловия скандал ще доведат и до това, че Audi ще престане да разработва собствени платформи, заради което компактните модели ще преминат на шасито MQB, а по-големите – на MSB, което е създадено от Porsche. Това означава, че разликите между различните модели на концерна Volkswagen ще бъдат още по-минимални.

Освен това германският производител закри проекта на Audi в Льо Ман и световния шампионат за издръжливост (WEC), както и на Volkswagen в световния рали шампионат (WRC). За сметка на това концернът ще вложи огромни суми в електромобили, но те няма да бъдат готови скоро.

Развитие на автопилотите

През миналата година системите за автономно придвижване направиха огромна крачка напред. Някои от тях обаче се забъркаха в сериозни неприятности. Това важи за Tesla, на чиято сметка вече има смъртен случай след инцидент с автомобил, движещ се самостоятелно.

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Останалите компании също не стояха безучастно. Компанията nuTonomy пусна първата в света служба за безпилотни таксита в Сингапур, използвайки машини, построени на базата на Mitsubishi i-MiEV и Renault Zoe. В САЩ пък компанията Audi научи свои автомобили да „четат” сигналите на светофарите.

Очевидно е, че през 2017 г. автономните системи ще направят поредната голяма крачка, като самостоятелно ще трябва да започнат да се придвижват не само колите на Tesla, но и на всички останали големи производители. Обратен път вече няма!

Нови правила във Формула 1 и WRC

Доста по-големи са промените в световния рали шампионат (WRC), където автомобилите ще станат по-бързи. Мощността на техните мотори ще бъде увеличена от 360 на 380 к.с., а в системата за задвижване на четирите колела ще се появи активен централен диференциал. Ще има и промени в аеродинамиката, която ще стане още по-сложна.

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Очертава се и по-сериозна битка за първото място, след като отборът на Volkswagen се оттегли от първенството. Неговият лидер и 4-кратен световен шампион (4 титли от последните 4 първенства) Себастиен Ожие премина в тима на M-Sport, където ще кара Ford. Французинът ще трябва да се пребори със заводските екипи на Toyota, Hyundai и Citroen.

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Във Формула 1 също идват важни промени, които ще засегнат основно колите и аеродинамиката им – те ще бъдат по-големи, формата на долната част ще е различна, различна ще бъде и предницата. Новостите вероятно ще позволят и други тимове – не само Mercedes и Red Bull, да направят коли, с които да се борят за победата.

Интересни нови модели

Трудно може да бъде обхванат целия списък с нови модели, които ни предстои да видим през 2017 г. Някои от тях ще дебютират още на салона в Детройт, други пък ще бъдат показани по време на изложението в Женева през март. Ето кои, поне засега, изглеждат най-интересно:

Dacia Duster

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Това, че новото поколение на Duster ще дебютира през 2017 г., бе обявено от главния дизайнер на Renault – Лорънс ван дер Акер, още през март миналата година. Очаква се кросоувърът да претърпи доста промени - както във външния вид, така и в техническите детайли. Големият въпрос е на коя платформа ще бъде изграден? Вариантите са два – CMF на Renault-Nissan, използвана от последните модели на френско-японски концерн, или сегашната B0, която да бъде разтегната допълнителна. Със сигурност ще има версия със 7 места.

Audi A8

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Дебютът на новото поколение на лимузината е предвиден за лятото на 2017 г. Тя ще бъде изградена на платформата MLB Evo, използвана за последните Q7 и A4, а дизайнът ще е взаимстван от прототипа prologue от 2014 г. Наскоро главният дизайнер на марката – Марк Лихте, заяви, че A8 ще получи напълно нова концепция с автономно управление на някои от функциите.

Lexus LS


Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Премиерата на новата генерация на LS ще бъде в Детройт, като тя ще използва шасито и гамата двигатели с купето LC. Това означава, че моделът ще получи хибрид с 355 к.с. и атмосферен V8 с 473 к.с. Любопитното е, че предвестникът на LS – прототипът LF-FC от 2015 г., бе оборудван с силов агрегат с водородни клетки.

BMW M5


Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

В момента най-бързата версия на новата „петица” на баварците е M550i xDrive. Този седан е оборудван с мотор с 462 к.с. и система за задвижване и ча четирите колела. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4 секунди. А сега си представете какво ще представлява ново М5. Твърди се, че ще има над 600 к.с., а системата за задвижване на четирите колела ще е толкова умна, че с едно натискане на бутон в купето ще заключва предната ос.

Volkswagen Arteon

Какво ще ни донесе автомобилната 2017 г.?

Под това име трябва да се появи модел, който преди това се казваше Passat CC. Купеобразният седан ще дебютира през публика в Женева, като отсега бе обявен за новия флагман на Volkswagen. Което потвърждава твърденията, че нов Phaeton скоро няма да бъде направен.

Снимки: Производителите

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    До 10 години коли и камиони ще се движат без шофьор. Какво ли ще стане когато милиони шофьори ще останат без работа?
  • #3
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Статията е, както обикновено 45-50% ВАГ ориентирана. Аз искам да видя как Рено ги прескача по продажби в Европа тази година, не защото съм фен на френски бангии, а защото за измамите трябва да има последствия. :) Иначе най-много ме вълнуват новите Инсигния и Фокус.
  • #2
    1 rate up comment 8 rate down comment
    Enzo ( преди 7 години )
    Теб хубаво те интересува, ама премиера на Тесла модел 3 през 2017г. няма да има... Разбира се, надеждата, както всички знаем, умира последна. Отделно, ти хилядата долара вече си ги дал, така че друг избор освен да чакаш и да се надяваш, всъщност нямаш. Е, от друга страна, хиляда долара... и с тях и без тях, така че и никога да не ти дойде колата, общо взето все тая, така че-е-е-е... Той Мъск нали точно на такъв подход разчита... новият вълк от... колонията на Марс.
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    RRE435i ( преди 7 години )
    Men li4no prez 2017 me interesuva oficialnata premiera na Tesla model 3 i puskaneto v prodajba na novoto Disco 5