IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

Какво би се случило, ако поставим две бутала в един цилиндър?

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

В последните години е прието за безусловно вярно схващането, че двигателят с вътрешно горене ще изчезне и е само въпрос на време това да се случи. Все повече правителства говорят за тоталната забрана на автомобилите с конвенционални двигатели след определен период от време, но засега нито едно от тези предложения не е разглеждано сериозно. Въпреки това, натискът върху индустрията се отразява неминуемо на инженерните решения, които автомобилните производители разглеждат, за да си подсигурят сигурно бъдеще.

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

Идеята е проста – възможно най-малко въглеродни емисии и възможно най-висока мощност. Факт е, че бъдещето на двигателите с вътрешно горене не изглежда никак бляскаво, но дали не съществува решение, което може поне да удължи живота на утвърдената технология?

Всъщност има, и то е измислено още в края на 19 век.Идеята е да се вземат два стандартни двигателя, да се отстранят цилиндровите глави и да се монтират един върху друг, така че цилиндрите да съвпаднат, а буталата да се движат едно срещу друго. По този начин, инженерите са сигурни, че може да се постигне по-ефективно изгаряне, което пък да доведе до по-нисък разход на гориво и по-малко парникови газове, изпускани в атмосферата.
 
Както се казва в публикацията на технологичното издание Wired, двигателите с насрещно движещи се бутала отдавна са в главите на инженерите. При тях няма нужда от разпределителни валове и клапани, но за разлика от двутактовите двигатели, които на практика работят по същия начин, двойно по-големия брой бутала, се грижи за генерирането на достатъчно мощност.
 
Проблемът е, че десетилетия наред компаниите така и не успяха да измислят начин за прецизното смесообразуване на този тип двигатели, което да помогне за извличането на пълния им потенциал. Именно заради това, на пазара все още няма сериен автомобил с такъв двигагел. Макар че този тип двигатели изглеждат сложно, реално в конструкцията им има много по-малко движещи се части, тъй като инженерите вадят от уравнението сложните цилиндрови глави и всички клапани, разпределителни валове и зъбни колела, които са в тях.
 
Все пак в дъното на тунела има лъч светлина. Група от инженери са успели да усъвършенстват дизайна на двутактовия насрещен двигател. Надеждата им е да използват последните технологии при двигателите с вътрешно горене заедно с нестандартната конфигурация, използваща няколко дълги цилиндъра с по две срещуположно движещи се бутала.
 
Ползите от всичко това са повече от очевидни – създаването на високоефективен двигател, в чиято основа стои утвърдена технология и възможност за използването на съществуващата от десетилетия инфраструктура за зареждане.
 
Видеото разкрива подробности около проекта:
 

0 от 500
  • #1
    19 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Чудесно решение!Отдавна има идеи за подобен ДВГ, но все няма решение за направата му. Нямам представа защо и каква е причината, но имам чувството, че има тайна договорка между автомобилните компании да не се прави нищо друго освен стандартните ДВГ, които познаваме сега. Почти 200 г. съществува ДВГ и почти нищо съществено не се е изменило в него, което е меко казано странно. За 200 г. сме се развили толкова много, а само ДВГ на автомобилите не са мръднали съществено...