IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

Какво би се случило, ако поставим две бутала в един цилиндър?

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

В последните години е прието за безусловно вярно схващането, че двигателят с вътрешно горене ще изчезне и е само въпрос на време това да се случи. Все повече правителства говорят за тоталната забрана на автомобилите с конвенционални двигатели след определен период от време, но засега нито едно от тези предложения не е разглеждано сериозно. Въпреки това, натискът върху индустрията се отразява неминуемо на инженерните решения, които автомобилните производители разглеждат, за да си подсигурят сигурно бъдеще.

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

Идеята е проста – възможно най-малко въглеродни емисии и възможно най-висока мощност. Факт е, че бъдещето на двигателите с вътрешно горене не изглежда никак бляскаво, но дали не съществува решение, което може поне да удължи живота на утвърдената технология?

Всъщност има, и то е измислено още в края на 19 век.Идеята е да се вземат два стандартни двигателя, да се отстранят цилиндровите глави и да се монтират един върху друг, така че цилиндрите да съвпаднат, а буталата да се движат едно срещу друго. По този начин, инженерите са сигурни, че може да се постигне по-ефективно изгаряне, което пък да доведе до по-нисък разход на гориво и по-малко парникови газове, изпускани в атмосферата.
 
Както се казва в публикацията на технологичното издание Wired, двигателите с насрещно движещи се бутала отдавна са в главите на инженерите. При тях няма нужда от разпределителни валове и клапани, но за разлика от двутактовите двигатели, които на практика работят по същия начин, двойно по-големия брой бутала, се грижи за генерирането на достатъчно мощност.
 
Проблемът е, че десетилетия наред компаниите така и не успяха да измислят начин за прецизното смесообразуване на този тип двигатели, което да помогне за извличането на пълния им потенциал. Именно заради това, на пазара все още няма сериен автомобил с такъв двигагел. Макар че този тип двигатели изглеждат сложно, реално в конструкцията им има много по-малко движещи се части, тъй като инженерите вадят от уравнението сложните цилиндрови глави и всички клапани, разпределителни валове и зъбни колела, които са в тях.
 
Все пак в дъното на тунела има лъч светлина. Група от инженери са успели да усъвършенстват дизайна на двутактовия насрещен двигател. Надеждата им е да използват последните технологии при двигателите с вътрешно горене заедно с нестандартната конфигурация, използваща няколко дълги цилиндъра с по две срещуположно движещи се бутала.
 
Ползите от всичко това са повече от очевидни – създаването на високоефективен двигател, в чиято основа стои утвърдена технология и възможност за използването на съществуващата от десетилетия инфраструктура за зареждане.
 
Видеото разкрива подробности около проекта:
 

0 от 500
  • #21
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    айдее и руски *** с танковете дойдоха. баси тъпнята стан тук
  • #20
    8 rate up comment 0 rate down comment
    kretini ( преди 7 години )
    Има доста по-добри разработки за този принцип, така наречен "OPOC engine". От всичките разработки най-перспективен е 2-тактов турбо дизел. Но все още КПД над 40, остава мираж. Коляно мотовилковата група заедно с тежестта на газоразпределението си остава чисто прахосване на енергия. Само за сравнение - хидромотор над 98%, ел.мотор над 98% като и при двата примера има възможност за рекуперация на 100%. Време е за довиждане на коляномотовилковия ДВГ.
  • #19
    7 rate up comment 12 rate down comment
    до: до младен ( преди 7 години )
    Първият танкс с газово турбинен двигател е руски т-64. първия с активна защита пак е руски, с ползването на броня от композитни материали, с гладкостенно оръдие и още и още. Специално за танковете руснаците са 1. т-72 е най-произвежданият танк. Все още го произвеждат и все още участва в реални бойни действия. Стар е но за времето си е бил най-добрия. т55 същата работа за времето си е бил 1.Дори американците си признават, че са ги превъзхождали в това отношение.Има книги чети!
  • #18
    8 rate up comment 2 rate down comment
    фермера ( преди 7 години )
    Прочетете за новия бензинов двигател на ИНФИНИТИ със променлива компресия.Работи се по недостатъците,но не и Европа.Тук се защитават с 10% мито и ни пробутват дизели.
  • #17
    7 rate up comment 1 rate down comment
    до: анонимен ( преди 7 години )
    Явно ограниченото количество сиво вещество в главата ти не може да проумее, че става дума за принцип на работа на ДВГ! За 200 г. променил ли се е принципа? Не, нали! Е сега вдяна ли за какво си говорим. Усъвършенстването на буталния двигател е тъпчене на едно място. Оставаме си с него, само характеристиките са други. Той е доказано неефективен! И това ли не го знаеш? Та, за да вървим напред трябва енергията от нефта да бъде трансформирана по друг начин, а не чрез експлозии. Едва ли си разбрал...
  • #16
    0 rate up comment 2 rate down comment
    GTE ( преди 7 години )
    Каакто има дюзи за директно впръскване на горивото, така има и дюзи за директно впърскване на въздуха. Супер елементарно и надеждно.
  • #15
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Някой ( преди 7 години )
    Абе с коли с батерии а отгоре н купето и клетки за енергия ама те гледат да зареждаш при тях , да ум плащаш нещо си... . незнам какво значи свобода и от Кого сме свободни???
  • #14
    20 rate up comment 5 rate down comment
    до младен ( преди 7 години )
    Няма руски танкове с такъв тип двигател. Беше ми втръснало в армията от техните технически решения. Бият се в гърдите каква военна техника имат, а като я погледнеш от близо и се хващаш за главата. Пълни са с инженерни гафове, особено от Т-55 до Т-72.
  • #13
    1 rate up comment 1 rate down comment
    slav4o.com ( преди 7 години )
    То било с един колянов вал. Ама защо 2 бутала да са с дълги мотовилки, като може да са с къси като на боксера ?. Газоразпределителен механизъм без клапани. Хайде да видим сега как се слага турбо !
  • #12
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Мдааа, по-малко зъбни колела, ама друг път. Нали има втори колянов вал. Как го свързват с трансмисията? Голям, да не кажа огромен проблем. Ами вибрациите и теглото на този вал с мотовилките и буталата? Цялата работа е изключително недообмислена и ненадеждна. Ако беше лесно, вече щеше да се произвежда.