IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

Какво би се случило, ако поставим две бутала в един цилиндър?

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

В последните години е прието за безусловно вярно схващането, че двигателят с вътрешно горене ще изчезне и е само въпрос на време това да се случи. Все повече правителства говорят за тоталната забрана на автомобилите с конвенционални двигатели след определен период от време, но засега нито едно от тези предложения не е разглеждано сериозно. Въпреки това, натискът върху индустрията се отразява неминуемо на инженерните решения, които автомобилните производители разглеждат, за да си подсигурят сигурно бъдеще.

Радикална идея може да спаси бензиновия двигател (Видео)

Идеята е проста – възможно най-малко въглеродни емисии и възможно най-висока мощност. Факт е, че бъдещето на двигателите с вътрешно горене не изглежда никак бляскаво, но дали не съществува решение, което може поне да удължи живота на утвърдената технология?

Всъщност има, и то е измислено още в края на 19 век.Идеята е да се вземат два стандартни двигателя, да се отстранят цилиндровите глави и да се монтират един върху друг, така че цилиндрите да съвпаднат, а буталата да се движат едно срещу друго. По този начин, инженерите са сигурни, че може да се постигне по-ефективно изгаряне, което пък да доведе до по-нисък разход на гориво и по-малко парникови газове, изпускани в атмосферата.
 
Както се казва в публикацията на технологичното издание Wired, двигателите с насрещно движещи се бутала отдавна са в главите на инженерите. При тях няма нужда от разпределителни валове и клапани, но за разлика от двутактовите двигатели, които на практика работят по същия начин, двойно по-големия брой бутала, се грижи за генерирането на достатъчно мощност.
 
Проблемът е, че десетилетия наред компаниите така и не успяха да измислят начин за прецизното смесообразуване на този тип двигатели, което да помогне за извличането на пълния им потенциал. Именно заради това, на пазара все още няма сериен автомобил с такъв двигагел. Макар че този тип двигатели изглеждат сложно, реално в конструкцията им има много по-малко движещи се части, тъй като инженерите вадят от уравнението сложните цилиндрови глави и всички клапани, разпределителни валове и зъбни колела, които са в тях.
 
Все пак в дъното на тунела има лъч светлина. Група от инженери са успели да усъвършенстват дизайна на двутактовия насрещен двигател. Надеждата им е да използват последните технологии при двигателите с вътрешно горене заедно с нестандартната конфигурация, използваща няколко дълги цилиндъра с по две срещуположно движещи се бутала.
 
Ползите от всичко това са повече от очевидни – създаването на високоефективен двигател, в чиято основа стои утвърдена технология и възможност за използването на съществуващата от десетилетия инфраструктура за зареждане.
 
Видеото разкрива подробности около проекта:
 

0 от 500
  • #31
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Бай дизел ( преди 7 години )
    Бъдещето е на електричките - много по-малко части, висока мощност, макс. въртящ момент още от 0/об и т.н. и т.н.-----------------------Да, добре! Затова ли на една Тесла не помня в кое предаване и стопиха заряда за 15 минути?Електрическата енергия е много хубав двигател на неща с постоянна консумация - лампа, асансьор, телевизор, компютър и т.н.В бъдеще няма да има нито електроавтомобили, нито бензинови. Тези технологии не са качествени и ще отпаднат.Ще има ново гориво и нови двигатели.
  • #30
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Такъв двигател има направен от време оно и наистина е бил използван в T-64. Двигателя е 5ТДФ, на който му е интересно: http://btvt.narod.ru/4/5td/5tdf.htm
  • #29
    1 rate up comment 0 rate down comment
    slav4o.com ( преди 7 години )
    и в крайна сметка от къде трябва да дойде кирията в новото моторче ? На Вартбург 353 двигателя има 7 движещи се части. Измислен е 1935г. но нещо не е прокопсал много. И турбо не може да се сложи.
  • #28
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Фолк с Вагенщайн освен ТДИ със софтуер който лъже друго не могат да въведат.
  • #27
    0 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Дано да стане! Единствено марките на фолцваген могат да внедрят такова нещо!!!
  • #26
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Този който хвали руските танкове съвсем очевидно не ги е обслужвал, и не им е сърбал попарата. Не говорим за ниско качество, а за скандална палачорщина. Идея си нямате! Да не говорим, че самата технология по обслужването е писана от някой, който никога не е виждал танк. Особено за Т-72. Благодаря, не искам да го виждам повече.
  • #25
    8 rate up comment 1 rate down comment
    пена ( преди 7 години )
    Какво би се случило, ако поставим две бутала в един цилиндър? - По-сложен, по-чуплив и по-скъп двигател.
  • #24
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Отсрочка на .. ( преди 7 години )
    погребението на ДВГ.Бъдещето е на електричките - много по-малко части, висока мощност, макс. въртящ момент още от 0/об и т.н. и т.н.
  • #23
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Xexe ( преди 7 години )
    Гладен германец просо сънува!
  • #22
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Разбирачев- инж.ДВГ ( преди 7 години )
    Ако беше толкоз лесно щеше да го направят-вервайте ми млади кандидат инженерчета!Преди да се изказваш по технико-двигателни въпроси е редно малко да си поучил ако не във ВУЗ поне в авто техникум.Тоз двигател е пълен ***.Най-ефективния ДВГ е Ванкела при който няма възвратно-постъпателно д-ние.Но още няма материал дето да му направят уплатненията и е отхвърлен.За това буталния турбо мотор сега покрива 80% от производството.Просто по добро решение до сега НЯМА!