IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW ще предсказва действията на светофарите

Приложението EnLighten засега действа само на територията на САЩ

BMW ще предсказва действията на светофарите

Концернът BMW представи първото в света приложение за мултимедийна система, което успява да предскаже действията на светофарите.С негова помощ трябва да бъде повишена безопасността и да бъде намален трафика на пътя.
BMW ще предсказва действията на светофарите
Приложението се казва EnLighten и показва на водача текущото състояние на светофара, към който се приближава автомобилът. Освен това системата води обратно броене до смяна на сигнала, а съща така анализира скоростта на движение и разстоянието до кръстовището, като подсказва на шофьора дали да продължи да се движи или да започне да спира.

Технологията работи и със страничните секции на светофарите. Тя насочва своето внимание към тях в случай, че шофьорът на автомобила включи някой от мигачите си и се подготви за завиване.

На първо време системата ще работи само в САЩ, където в някои градове са поставени така наречените „умни светофари”. Авторите на приложението – компанията Connected Signals, обещава да увеличи значително техния брой, като предвижда и инсталирането им в Европа.

Любопитното е, че компанията Audi също тества аналогична система, но все още не е готова да я монтира на серийни автомобили. Приложението на BMW е достъпно в онлайн-магазините и може да бъде поръчано. То е достъпно единствено за моделите, оборудвани с функцията BMW Apps.

Снимка: BMW
 

Тагове: bmw apps bmw enlighten
0 от 500
  • #11
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ей това е - *** Балкански ги разбира всичките неща повече от стотиците или хиладите инженери и разработчици...Явно *** никога не се е качвал в скъпа съвременна кола за да види как тези системи работят НЕВЕРОЯТНО добре.Не - той седи в зоологическата градина пред жирафа и вика : - Е те такова животно НЕМА
  • #10
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Щом някои шофьори имат нужда от система която да им казва кога ще светне зелено и кога червено..Странни хора са тия.Ако досега е светело зелено и то изгасне или ще светне червено 99,999% или крушката е изгоряла- 0,0001%.Аз съм за червеното.
  • #9
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Пълни глупости. Има умни светофари с трансмитери, които се сменят много бързо, когато приближава към тях кола на градски транспорт или кола със специален режим на движение - пожарна, линейка, полицейска. Така, че тази система може да действа, само където го няма това и всеки светофар е програмиран за определено време да сменя светлината. Но дори и тогава не е сигурно, защото таймерите се променят в определен период от денонощието, за да не стават задръствания.
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    до Georgi ( преди 8 години )
    Пич, като не разбираш от нещо си трай. Айде, като си толкова умен ми кажи как приложението ще разбере колко време остава зелено, когато всяка секунда то се променя и може да се смени във всяка една секунда?Като почнете да се превъзнасяте и да обяснявате кой какво знае и може само показвате какви комплекси имате, че вие не разбирате от тези неща.Аман от драскачи, плюещи по всичко и всички.
  • #7
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Automotive ( преди 8 години )
    Системата не е представена от BMW, защото не е разработена от BMW и няма да бъде вграждана в BMW. Разработчикът е Connected Signals, който е нова старт ъп компания и програмката им просто работи с BMW Apps. Работи и без BMW Apps просто на телефона.
  • #6
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Georgi ( преди 8 години )
    Любимата на всеки българия дума е НЕ СТАВА, никой не знае каква ще е системата, какво точно ще прави, но веднага един куп разбирачи, стъпващи на стабилен технически опит от NFS и посещенията на кварталия майстор ще кажат тежката си дума, че системата няма бъдеще.
  • #5
    9 rate up comment 1 rate down comment
    FastDriver ( преди 8 години )
    Наистина прекалено много неща святкат, мигат и пиукат в съвременните автомобили. А повечето т.н помощни системи" са напълно безполезни. Връзката с Интернет се представя, като нещо уникално и иновативно, а в същото време с един обикновен таблет за 150 лв. с ГПС можете да правите абсолютно същото,че и повече по отношение на свързаността и навигацията. Да не говорим,че и диагностика на камбъст системите може да прави през ОБД 2 с много проста програма.
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    автовоз ( преди 8 години )
    колкото по-умни стават колите, толкова по-глупави ще стават шофьорите.
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    И как ще знае системата ? Когато всяка секунди при умните светофари се добавя динамично на всяка секунда ? Няма как да знае дали остават 1 или 20 секунди от зеленото, защото дори и светофара още не го знае :) Единствения вариант е да следи всички участници в движението в цялото кръстовище и евентуално да изчислява, какво би направил светофара в дадения момент, което нито ще е точно нито вярно в 80% от случаите.
  • #2
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Бобо ( преди 8 години )
    До първия:Нали светофарите са "умни". Тоест когато зеленото се промени в зависимост от трафика, системата на BMW ще знае. Това е цялата идея на системата! Понеже се променят секундите, системата казва дали да минеш или да почнеш да спираш.