IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Папата премина на Hyundai Santa Fe

Новият автомобил на Светия отец дори няма бронирано стъкло

Папата премина на Hyundai Santa Fe

Папа Франциск се появи за първи път пред публика в своя нов автомобил. Доскоро главата на католическата църква се придвижваше със специален Mercedes-Benz ML, който наследи от своя предшественик. Новата машина на Светия отец вече е Hyundai Santa Fe.
Папата премина на Hyundai Santa Fe
Изборът на папата е напълно оправдан, след като самият той на няколко пъти публично призова свещениците да се откажат от използването на скъпи автомобили. Самият Франциск използва за ежедневните си пътувания извън Ватикана не луксозна лимузина, а стандартен Ford Focus.
Папата премина на Hyundai Santa Fe
Доказателство за това, че главата на католическата църква иска да е близо да обикновените хора е и фактът, че новият му автомобил не разполага дори с бронирано стъкло, което би мого да го защити при евентуално покушение.
Папата премина на Hyundai Santa Fe
Новият папамобил е построен на версията на Hyundai Santa Fe преди последния фейслифт. Той е оборудван с 2,2-литров дизелов двигател, като в задната част са поставени 3 кресла. Има и специални перила, за които светият отец да се държи, когато се вози изправен.

От 13 май 1981 г., когато срещу Папа Йоан Павел II бе стреляно, главата на католическата църква винаги се е е возил на брониран автомобил. Машините бяха проектирани по един и същ начин – покривът се премахва, а в средата се поставя непробиваема от куршуми стъклена кабина.
Папата премина на Hyundai Santa Fe
Първият такъв автомобил на папата бе Range Rover, който бе заменен от Mercedes G-Class. След това бяха използвани две поколения на Mercedes ML, преди да се стигне до Hyundai Santa Fe.

Снимки: Hyundai, Mercdes-Benz, Land Rover

Тагове: hyundai santa fe
0 от 500
  • #2
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Смело решение. Да се поучат нашите политици които ги пази цяла армия и от народната любов и се возят в бронирани коли.
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    "Има и СПЕЦИАЛНИ перила за които светият отец да се държи, когато се вози изправен." И от снимката става ясно, и видно, че говорим за СТАНДАРТНА ТРЪБА с размер един цол за подпиране. Огъната и заварена от екип източноевропейски заварчици! То други май не останаха, де... Идеята на Папата е добра, но обективността на статията..........