IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилите от неавтомобилни компании

Производител на кетчуп и пластичен хирируг са сред създателите на тези машини

Автомобилите от неавтомобилни компании

Летящите автомобили вече са факт, както и автономните машини. Те обаче са дело на компании, които по принцип произвеждат съвсем различни продукти. Този факт ни накара да съберем на едно място 10 неавтомобилни фирми, които направиха стандартни леки коли.

Samsung
Автомобилите от неавтомобилните компании
Корейският производител на електроника продава успешно едни от най-добрите смартфони и телевизори, но има и автомобилно подразделение, което от 2000 година е собственост на Renault. Неговата продукция се пласира най-вече на пазарите в Южна Корея и Чили.

Като цяло Samsung използва високите си технологии в опитите си за направа на успешни автомобили, като някои от тях дори се продават в Европа, например Renault Latitude.

Matra

Автомобилите от неавтомобилните компании
Компанията е известна с космическите си изследвания и военните отбранителни технологии. Тя се е специализирала в разработка на пускови установки и ракети, но през 1962 г. купува малък френски автомобилен производител и съответно произвежда няколко впечатляващи спортни коли, миниванове и състезателни болиди.

Най-успешният продукт на Matra е болид от Формула 1, който е оборудван с двигател Cosworth. Тази машина става световен шампион във Формула 1 през 1969 г., като печели и титлата при конструкторите.

Swatch

Автомобилите от неавтомобилните компании
Производителят на часовници е популярен в цял свят, но малцина знаят, че Smart всъщност означава Swatch Mercedes ART (художествен автомобил, съвместен проект на Swatch и Mercedes").

Оригиналният Smart е нарисуван от експертите на Swatch и произведен от компанията Mercedes-Benz. Това става след подписването на партньорско споразумение между двата производителя. Удивителното е, че Smart е трябвало да се произвежда от Volkswagen, но шефът на концерна по това време - Фердинанд Пиех, отхвърля проекта.

ИжМаш/Концерн „Калашников”

Автомобилите от неавтомобилните компании
Производителят на автомобили ИжАвто първоначално е подразделение на компанията ИжМаш, известна със своя автомат АК-47. Едва през 1996 г. двете фирми се разделят, като най-известните продукти на ИжАвто са моделите „Комби” и „Камбулк”, в чиято основа е „Москвич”.

В момента компанията също се занимава с производството на автомобили. В нейното предприятие се сглобяват леки коли по лицензи на Kia и Lada.

Messerschmitt

Автомобилите от неавтомобилните компании
Концернът е известен с изтребителите си от времето на Втората световна война и както други производители на военна техника след нея се насочва към автомобилите.

Най-популярният модел е Kabinroller, който той е и сред най-интересните автомобили в следвоенна Германия. При него ясно се вижда авиационния почерк на производителя.

Voisin
Автомобилите от неавтомобилните компании
Още един известен производител на самолети. Това е една от първите авиационни компании в света, като е създадена от пионера в тази област – конструкторът Габриел Вуазен.

След Първата световна война Voisin се преориентира от производство на самолети към автомобили. И няма как да се отрече, че техният дизайн действително е доста шикозен.

Google

Автомобилите от неавтомобилните компании
Най-популярната търсачка в интернет също видя бъдеще в автономните автомобили. Първоначално бяха използвани модели на Toyota и Lexus, но вече по пътищата в САЩ се движат автономни превозни средства с марката Google. Те нямат нито педали, нито волан.

Nike

Автомобилите от неавтомобилните компании
Един от най-големите производители в света на спортни екипи и маратонки. Това обаче не попречи на концерна да представи Nike One – концептуален високоефективен автомобил, напомнящ луноход и развиващ 370 км/ч.

В момента в лабораториите на Nike активно се работи върху създаването и производството на генератор, който да захранва машината. Нейната поява е планирана за 2022 г.

Heinz
Автомобилите от неавтомобилните компании
Известната със своите кетчупи компания създаде един един от най-впечатляващите концепти на XX век - Phantom Corsair. Неговият дизайн е дело на Ръст Хайнц, който през 30-те години на миналия век решава да нарисува прототип и след това да го превърне в пълноценен автомобил. Баща му – Хенри Джон Хайнц-старши, отказва да финансира подобен проект и Ръст се обръща към леля си.

Тя откликва на молбата на любимия си племенник и през 1938 г. Phantom Corsair се появява на бял свят. Машината впечатлява най-вече с аеродинамиката си и с някои други интересни технически детайли, но така и не стига до масово производство.

Youabian Puma

Автомобилите от неавтомобилни компании
Този автомобил е създаден от пластичния хирург от Лос Анджелис – Ками Юейбиан. Разработката на автомобила е отнела повече от 7 години, като крайната му цена е 1,1 млн. щатски долара.

Youabian Puma е оборудвана със 7,0-литров V8 двигател от Corvette, като предлага ускорение от 0 до 100 км/ч за 5,9 секунди.

Снимки: производителите

0 от 500