IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW инвестира 1 млрд. долара в мексикански завод

Откритата през през 1964 г. фабрика произвежда модела Tiguan

VW инвестира 1 млрд. долара в мексикански завод

Германският автомобилен концерн Volkwagen ще вложи 1 млрд. долара в завода си в Пуебла в Мексико, твърди вътрешен за концерна източник, цитиран от Ройтерс. Според него официалното изявление за вложението ще бъде направено в понеделник.
VW инвестира 1 млрд. долара в мексикански завод
С парите ще се разшири производството на модела Tiguan. Инвестицията ще създаде около 1900 нови работни места, предава още агенцията.

В края на декември дъщерната на VW компания Audi обяви, че ще вложи над 1 млрд. евро в нови заводи в Мексико и Бразилия. Само в Мексико през тази година ще има 850 нови назначения.

В средата на януари пък Ройтерс предаде, че и Toyota обмисля строежа на нов завод в Мексико.

Към декември общите инвестиции в автомобилния сектор в страната достигат 19 млрд. долара.

Volkswagen, която откри своя завод в Пуебла през 1964 г., е произвела там през миналата година 475 121 коли от общо около 3,2 млн. автомобили, произведени в страната, става ясно от данни на местната автомобилна асоциация Mexican Automotive Industry Association (AMIA).

Мексико е седмият най-голям автомобилен производител и четвъртият най-голям вносител в света, показват още данните. Над 80% от произведените там коли са за износ.

Общото автомобилно производство е нараснало с 27% през миналата година спрямо 2013 г., а AMIA очаква в Мексико да се правят по над 5 млн. коли на година до 2020 г.

*Главният бразилски завод на Volkswagen в Анчиета. Снимка: Архив Ройтерс

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #4
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Дедо Фердо ( преди 9 години )
    САЩ е огромен пазар, ама не и за ВАГ. Там те едвам успяват да се конглокират със Субару. Ходна и Тойота продават по 5 пъти повече. Но, така е - не е лесдно да се пробута *** на клиент с висока потребителска култура, купуващ автомобили от десетилетия. ВАГ са силни на китайския пазар, където повечето клиенти си купуват кола за пръв път, а закърнелите от комунизъм мозъци кълват на най-прозрачните пропагандни партенки. Когато масово китайците си купят 2-ра или 3-та кола, тя едва ли ще е от ВАГ.
  • #3
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Не знам кое е по-добро - Мексико или Китай, където се произвеждат и от където се внасят до сега Тигуаните?
  • #2
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Нормално е големите автопроизводители да инвестират там. Близостта им със САЩ и Канада, които са огромни пазари го обуславя. Другия плюс е че в Мексико заплатите са около 500$, а в САЩ 3000-4000$,т.е. евтина работна ръка. Безработицата в Мексико е голяма и работници и служители колкото искаш. Не стачкуват и не протестират, защото безработните чакат да им заемат мястото, ако имат претенции. Друг е въпроса, че ФВ всяка година ни надуват главата какви инвестиции щели да правят, а накрая нищо.
  • #1
    18 rate up comment 10 rate down comment
    нововнос ( преди 9 години )
    Кво мексико бе? Да дойдат да инвестират в Севлиево, в идеал стандарт - хората там имат много повече опит в производството на ***, отколкото мексиканците!