IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota увеличава производството на Mirai

Водородната кола се приема по-добре от очакваното

Toyota увеличава производството на Mirai

Производството на първия в света масов водороден автомобил ще бъде увеличено, за да посрещне силния потребителски интерес, съобщават от Toyota. Моделът Mirai бе въведен на пазара в Япония през декември 2014 година, а през тази ще се появи в САЩ и Европа.
Toyota увеличава производството на Mirai
Само за месец в японската компания са получили над 1500 поръчки за модела, а планът предвижда през тази година да бъдат произведени едва 700 екземпляра от Mirai. Именно затова в Toyota са предприели мерки за увеличаване на производството, като през 2016 година конвейера ще напуснат 2000 коли, а през 2017 - 3000.

Първоначалният разчет на компанията е предвиждал през първата година да бъдат продадени едва 400 екземпляра от водородния модел на японския пазар.

За да се увеличи осезаемо интересът на клиентите към водородните коли, трябва да бъде изградена достатъчно удобна инфраструктура. Към момента сравнително голям брой станции за зареждане с водород има само в Япония, големите европейски страни, както и в някои части на Северна Америка. Именно затова в Toyota ще направят нов продажбен план на Mirai, който ще бъде съобразен именно с наличната инфраструктура на отделните пазари, както и с местната политика за екологичните автомобили, сочи информацията.
Toyota увеличава производството на Mirai
Представената в края на миналата година Toyota Mirai се произвежда в завода на компанията в Аити, Япония. Автомобилът се задвижва от електромотор, енергията за който се добива в резултат от химична реакция между кислород и водород. Мощността на мотора е 155 к.с., ускорението от място до 100 км/час става за малко над 9 секунди, а доускорението от 25 до 40 км/час отнема 3 сек. С напълно зареден резервоар с водород моделът може да измине 485 км. Самото зареждане отнема между 3 и 5 мин.

Цената на Mirai в Япония е 7 236 000 йени (приблизително 62150 долара), а на Стария континент се очаква да стартира от около 48 000 евро. Първият екземпляр от модела бе предоставен на премиера на Япония Шиндзо Абе.

Снимки: Toyota

Тагове: toyota mirai
0 от 500
  • #4
    26 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Инфраструктурата се изгражда, паралелно с продажбата на коли. Никой няма да изгради такава, преди да има водородни автомобили, както и никой няма да продава, ако няма инфраструктура, която да се разширява. Логично е продажбата на водородни коли леко да изпреварва разгръщането на инфраструктура. Преди време при първите автомобили не е имало бензиностанции, но с нарастването на автомобилите и бензиностанциите са се увеличили. Сега е същото. Едни задават бъдещето, а други само чакат...
  • #3
    23 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Тойота, продават на зелено, години напред, а други 10 г. не могат да си продадат ***.Айде ВАГонче почвай да ръсиш тъпизми колко била грозна, мини през историята, кой какво бил измислил, кой какво бил направил, можеш да споменеш нещо и за имидж и др. глупости, които ги ражда главата. Все пак е статия за Тойота! Свикнали сме повечето мнения под такива статии да са твои. Можеш и някое ново име да си измислиш, че старите се изтъркаха!
  • #2
    31 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    За мен това е по-добър вариант от колкото изцяло електрически автомобил, стига да има изградена инфраструктура.
  • #1
    29 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Мдддааа, едни правят технологии от бъдещето, а други нафтови печки и шептящи дизели, докато се бият в гърдите гордо, как биле измислили Земята! :)