IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Осъдиха Toyota да плати 12.5 млн. долара заради предпазен колан

Обезщетението е за тежко пострадало момиче при катастрофа със стар модел на марката

Осъдиха Toyota да плати 12.5 млн. долара заради предпазен колан

Съдът в град Монтерей, щата Калифорния осъди след повече от месец изслушвания компанията Toyota да плати обезщетение на 22-годишната Челси Хил, която е останала инвалид след тежка катастрофа. При инцидента предпазният колан на автомобила Toyota 4Runner е увредил непоправимо гръбначния стълб на момичето, съобщава LA Times.
Осъдиха Toyota да плати 12.5 млн. долара заради предпазен колан
Снимка: iihs

Инцидентът става на 21 февруари 2010 г., когато при скорост от 50 км/ч всъдеходът, произведен през 1996 г., излита от пътя и се удря в дърво. Зад волана е 18-годишен младеж, който на всичко отгоре е пиян. Челси Хил получава тежки травми, тъй като седи на средната седалка отзад – единствената, на която коланът минава само през кръста, а не през гърдите на пътника.

По думите не неврохирурга, който е оказал помощ на Челси след катастрофата, предпазният колан „направо я е прерязал на две“ и в резултат на това долната част на тялото и е парализирана. Съдебният състав е изгледал редица видео краш-тестове, при които поставените манекени получават същата травма. Докато тези, чиито колани преминават и през рамото и гърдите, остават в нормална позиция.

След дебат, продължил повече от 4 часа, съдебните заседатели прецениха, че Toyota носи отговорност за травмите на Хил. Те са на мнение, че едва 5% от вината е на момичето – защото се е качило при пиян шофьор, както и че други 5% са на самия водач на автомобила.

Сумата от 12.5 млн. долара ще отиде за покриване на направените до момента разходи по лечението на момичето, както и за бъдещи такива. 4 млн. от сумата е като възмездие за моралните щети на Челси.

Представител на Toyota изрази съпричастност за случилото се, но отказа да признае дефект в конструкцията на автомобила, като отбеляза, че травмите на Хил са получени в резултат от неправилно използване на предпазния колан.

Тагове: toyota 4runner
0 от 500
  • #12
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 9 години )
    А купиш ли си Фау Ве, плащането на сервиза няма никога да спре!ахахаха
  • #11
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Дошо Оризарскки ( преди 9 години )
    Да си купиш Тойота е все едно да изпиеш два компота вместо 2 бутилки с уиски! Те това е разликата! Огромна! А купиш ли си Фау Ве, кефа ти от колата няма никога да спре!
  • #10
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Факти ( преди 9 години )
    Тойота в САЩ поне ще платят нещо. Докато в територията ***, като част от еврогейския съюз, осъден на всички инстанции да плати за дефектна кола в гаранция, довела до 2 смъртни случая, представител на рено предпочита да "фалира"!! И то за стотина пъти по-малка сума ...
  • #9
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Щом колата е била одобрена в САЩ, наред с още един вагон модели на всички други компании произвели автомобили през онея години с такива колани на задните седалки е твърде странно как така американски съдебен състав ще отсъди описаното. Но явно и там закона е за "кон" у поле и зависи какъв адвокат имаш. Но при всички положения е кофти за момичето и това може да се случи на всеки който се вози в какъвто и да е автомобил, било поради търсен и намерен дефект в мекотата на преден ляв примерно.
  • #8
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Das Auto ( преди 9 години )
    Аз лично бих бил последния адвокат на Тойота, но в случая мисля,че х'американците злоупотребяват със спорта да съдят всеки за всичко.Тъпанарите наложили МакДоналдс,КокаКола,цигарените картели ,правещи коли които не могат да завиват и харчат като самолети при излитане не върви да са такива крайни "перфекционисти"
  • #7
    10 rate up comment 4 rate down comment
    симо ( преди 9 години )
    Те преди повечето коли имаха такъв колан на средното място на задната седалка..Ако има предписания и е одобрен този колан за ползване във Юнайтед стейтс ъв Америка.. не виждам на какво основание са осъдили компанията.. американците наистина имат адвокати малко повече от необходимото...
  • #6
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Можеха да сложат колани и отзад.Осъдени са не защото колата със пиян водач е катастрофирала.А защото коланът я е направил инвалид.В случая съдията е проявил разбиране и справедливост щото тая едва ли ще проходи някога.А миналата година концернът е генерирал няколко десетки милиарда печалба.И са се изциганили да сложат колан който я струва 10 лева я не на кола за 100 бона бг пари.Дали пък не са 200?
  • #5
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Е тук по-добре ли е когато пиян убиее дете и нито затвор, нито обезщетение защото е безработен и преди делото си е прехвърлил цялото имущество....после американците били прости а ние за да пресечем се озъртаме като лалугери да не те помете някой на пешеходната пътека.
  • #4
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Да малоумное делото, но то в щатите р пъно с такива дела. Дебелаци които се харанят в макдонлдс ги съдят че затлъстяват и имат сърдечни проблеми. И пушачи съдят цигарени компании. От друга страна аз лично не съм виждал предпазен колан който минава само през кръста, дори и в старите коли.
  • #3
    14 rate up comment 4 rate down comment
    пепер ( преди 9 години )
    Не съм почитател на Тойота, обаче това дело е наистина малоумно. Момичето е било пълнолетно, което означава, че носи отговорност за действията си като се е качвала при пиян шофьор. И как при 50 км/ч и колана направо я "прерязал на 2"? Явно купето на Тойота е в друг пространствено-времеви континуум... :)