IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lada с ново лице от догодина

Спортен дизайн и изгодна цена са новите приоритети на руската марка

Lada с ново лице от догодина

Lada ще стане спортна, при това много скоро, заяви пред Forbes президентът на АвтоВаз Бо Андерсон. Шведът, който наскоро пое управлението на руския автомобилен гигант, предприе драстични промени в компанията, а резултатът от тях трябва да видим още следващата година.
Lada с ново лице от догодина
Vesta и X-Ray

Марката Lada, която се свързва най-вече с ниска цена, е в разгара на пълна промяна, каза Андерсон по време на двудневна конференция на тема бъдещето на технологиите и ролята на Русия в него.

Новото начало на Lada ще бъде водено от моделите Vesta и X-Ray, които трябва да излязат на пазара през следващата година. Те ще представят и новия дизайн на руснаците, за който отговаря шеф дизайнерът на марката Стив Матин.

Тъй като моделите на Lada трябва да впечатляват и със спортен стил, компанията вече стартира имиджови участия в различни състезания, сред които и световния шампионат за туристически автомобили (WTCC). Нещо повече, отборът Lada Sport не просто участва, а спечели провелото се наскоро състезание от WTCC в Китай. При това със средства, равняващи се на по-малко от 10% от бюджета, с който разполагат конкурентите", допълни Андерсон.
Lada с ново лице от догодина
Vesta

Що се касае до технологиите, които ще се внедряват в преобразените модели на Lada, те ще бъдат предоставени от Renault-Nissan. Руската марка влезе в състава на френско-японския алианс през 2012 година.

Производството на новите модели ще се осъществява в старите руски заводи. Основният от тях, който според Андерсон е най-големият в света, разполага със 140-километрова поточна линия.

Въпросната фабрика, разбира се, е подложена на щателна модернизация, като лично Бо Андерсон я раздроби на 11 по-малки подразделения. Всяко от тях има отделен мениджър, финансиране и цели.

"Не мога да дам подробности за реорганизацията на производството, но новата структура помага на мениджърите да постигат целите си", категоричен е президентът на АвтоВаз.

За да може обаче Lada да бъде наречена напълно преобразена, трябва да се променят още неща. Едно от тях е обслужването на клиентите както в шоурумите, така в сервизите.

"Навремето клиентите на са имали големи очаквания от своя автомобил. В сервизите на Lada е било обичайно да чуват: "Счупена е, какво очаквате"", каза Андерсон, като допълни, че новите цели предвиждат пропуските да бъдат отстранявани в рамките на 24 часа.
Lada с ново лице от догодина
X-Ray

Ако трябва да обобщим, целта на Lada е поне да се доближи до световните производители на автомобили. А това въобще не е лека задача. Но все пак е постижима. Руската марка ще се насочи предимно към развиващите се пазари, където има добра репутация. Над 15 млн. автомобила Lada, реализирани в 27 страни, са по пътищата днес. Моделът Granta е лидер по продажби в Русия, а АвтоВаз произвежда 5 от 10-те най-добре продавани модела в многолюдната страна.

Подобно на друга марка на Renault-Nissan - отлично представящата се Dacia, Lada ще заложи на ниски цени. Седанът Vesta, който трябва да бъде на пазара в края на 2015 г., ще се предлага срещу около 400 000 рубли (10 000 долара). За сравнение, цените на продаваната в момента Granta стартират от около 285 000 рубли (7500 долара).

"Конкурентни цени, спортен дизайн и добро обслужване са основните приоритети пред Lada. Целта ни не е да бъдем новите BMW в автомобилната индустрия, а да предлагаме най-доброто съотношение между цена и качество", каза Андерсон.

Снимки: Lada

Тагове: lada vesta lada x-ray
0 от 500
  • #44
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    До анонимния господин дето твърди че Фиат 124 е несполучлив модел. Кое по-точно му е несполучливото? Че е кола на годината 67-*** година? Че се произвеждал в почти цял свят? И е един от най-продаваните модели на всички времена? 1.6 мотора им е 95 коня. Карбуратор. 73та година! На ВАГ колко им беше 1.6 мотора? 100 коня? Най-мощния двигател е абартовия - близо 130 коня. На 900кг купе си е достатъчно спортен автомобил! А че жигулата няма нищо общо (над 900!!! разлики от ориг. модел) е друга тема.
  • #43
    24 rate up comment 1 rate down comment
    kil ( преди 9 години )
    А колкото до че на руснаците заплатите им са тре пъти над тези на българите човеко знаеш ли какво забравяш има една думичка паритет на покупателната способност на човек е там русия се преближава към тези така мечтани от теб западни държави
  • #42
    25 rate up comment 0 rate down comment
    kil ( преди 9 години )
    А колкото до raptor момче пишеш че в България са дошли 15 000 чужди студенти а само в един университет в Москва има 5 000 чужди студенти това е само в един университет кви глупости говориш три университета в Москва ще направят всичките 15 000 чужди студента в България
  • #41
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    До kli ти как си мислиш от къде идват имигрантита в Франция аз ще ти кажа от бившите им колонии и друго не я прави чак толкова велика Русия че да я сравняваш с цяла Европа сравни я поотделно с Германи или Франция
  • #40
    20 rate up comment 8 rate down comment
    Raptor ( преди 9 години )
    Новина от последната минута. По БТВ изкараха статистика. В България са дошли 15 000 чужди студенти. И допълват, до момента, за 2014, нито един европеец не е пожелал да учи в Русия. Направо се накиснах от смях!
  • #39
    20 rate up comment 7 rate down comment
    kli ( преди 9 години )
    Не, защото четохме внимателно статията. В момента заплатите били двойно колкото в БГ, което не е никак успокояващо, за уж "велика" държава. Имигранти били мурджовците от бившите им републики. Европейци няма. И българи няма. А на Европа дори не може да се опрат, според доклада. Ако европейците останат на същото ниво, имали шанс след 10-15 години. По-депресерища статистика не съм чел. Русия ли?Не, благодаря!
  • #38
    20 rate up comment 1 rate down comment
    kil ( преди 9 години )
    И защо ми слагате минуси не ви харесва новината или ни сте съгласни с ООН?
  • #37
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    ето брато да не се мъчиш много.Според последен доклад на ООН, Русия се е превърнала във втората най-желана дестинация за имиграция в света, след САЩ http://***.komentari.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2771:oon-rusiya-vtora-sled-sasht-po-zhelaeshti-da-imigrirat-tam&catid=18&Itemid=128
  • #36
    21 rate up comment 3 rate down comment
    kil ( преди 9 години )
    До третия под мен Русия е втора след САЩ по навлизащи в нея емигранти порови си в гооглето и ще се обедиш.
  • #35
    25 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Автомобил! - средство за придвижване от точка А до Б,В,Г... Дреме ми каква марка е- карам в града, имам време, не бързам, алчен съм и не искам да хвърлям пари за суета, комплекси и хорски дюдюкания, имам си сериозна, връзка не ми трябва кола за ?ба%е, а превоз- евтин, нисък данък, непретенциозен- Благодаря на ЛАДА! За останалите: скромността краси човека, преди 50 години такава кола щеше да е бестселър. Сега няма да ми е жал за нищо, което ще се случи с нея- НИКАК! Благодаря на ЛАДА!