IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пет големи грешки при купуване на автомобил на старо

Вземете специалист и внимателно проверете документите, съветва експерт

Пет големи грешки при купуване на автомобил на старо

При покупката на автомобил втора ръка хората често правят грешки, които могат да доведат до доста неприятни последствия. Лошо техническо състояние, завишена цена, превъртян километраж, фалшиви документи – това са само част от нещата, които могат да ви пробутат, докато обикаляте пазарите. Германският експерт Дитрих Щолер, чиято компания Safe Trade се занимава с продажба на автомобили на старо, обяснява как могат да бъдат избегнати подобни изненади.
Пет големи грешки при купуване на автомобил на старо
Снимка: Ройтерс

1. Бъдете прагматик

Най-главното е да знаете защо ви е нужен този автомобил. Някои купуват кола, за да си изградят навици на шофиране, след като току-що са взели документ за правоуправление. Други пък я взимат, за да я ползват дълго време. Трябва задължително да избирате автомобила в зависимост от задачите, които ще му поставяте. Така лесно ще се ориентирате за външния вид и техническите параметри на колата – мощност, разход на гориво, скоростна кутия и т.н. Колкото по-трезво разсъждава човек, толкова е по-малко вероятно след това да съжалява, че на колата му не и достигат коне или харчи много.

2. Покупка без тестдрайв

Няма как да оцените качествата на един автомобил, без да сте го пробвали на пътя. Само зад волана можете да разберете колко ви е комфортно и удобно да го управлявате. Освен това при тестдрайв добре се забелязват всички особености на техническото състояние на машината. Необичайни звуци, чукане, тропане, неравномерен ход на двигателя, трудно спиране, луфт на волана – всички тези на поглед дребни проблеми разкриват много повече за колата, отколкото това, което ще ви обясни търговеца, от който ще я купите.

3. Покупка без експерт

Невинаги по време на тестдрайв шофьорът може да разбере дали всички системи на автомобила работят нормално или има някакви проблеми. За това е нужен по-опитен специалист, който само по звука на двигателя може да разбере техническото му състояние. Често колите на старо са с превъртян километраж и съответно намален пробег, както и с излъскан салон. Експертът обаче може да разбере по косвени показатели колко е изминал автомобилът и как е бил каран. Това ще помогне за сваляне на цената, която обикновено е завишена при всички продавачи или автосалони. Най-важното предимство на присъствието на човек, който разбира е, че той няма да ви позволи да си купите бракма, независимо колко сте я харесали.

4. Документите

Сериозна грешка при купуването е пренебрежителното отношение към документите, които обаче са основното нещо, от което трябва да се започне. Бъдете внимателни – ако ви дадат копия, а не оригинали това е ясен сигнал, че нещо не е наред. И направо се откажете от сделката, защото най-вероятно колата е на лизинг или още по-лошо – тя е обявена за издирване. Ако си купите крадена кола и един ден полицията дойде да я конфискува, почти сигурно е, че няма да си върнете парите.

5. Откъде да купувате?

Бъдете много внимателни при избора на продавач. Ако отидете при неправилния човек или на неправилното място, сте обречен. Избягвайте близостта с продавачите – да, между тях със сигурност има свестни и почтени хора, но има и такива, които ще ви излъжат, без да им мигне окото. Още повече, че повечето коли втора ръка се продават от хора, които няма да поемат отговорност за възникнали проблеми с автомобила. Затова внимателно потърсете отзиви за дадена автокъща или търговец – дори да не им вярвате напълно, от тях можете да научите страшно много.

Главният съвет

Не бъдете доверчиви при покупка на кола. Помнете, че може да бъде излъган само този, който сам е готов да се излъже. Бъдете разумни и проверявайте документите. Това ще ви помогне най-много при избора на удачен автомобил.

0 от 500
  • #12
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    До пичовете, дето искат да занят как могат да напишат повече от 500 символа в едно мнение.как става?Ами начини много.Може да отворите например Word и там да си пишете на воля, колкото символа искате - 1 000, 10 000, 100 000.После Copy и Paste тук.Може да отворите и страница на някой форум и по същия начин... Copy и Paste.Можете и тук да позлвзате трика с Copy Paste.като изпишете 500 символа, копирате текста, изтривате го и пишете нови 499 символа.Поставяте глоксора в началото, десен бутон, Pastе и слагате стария текст с 500 символа.След това копирате дватата тескта заедно, изтривате и пишете нови 499 символа и пак повтаряте процедурата.Но последният описан начин е по-сложен и отнема повече време.Колкото до поредните брътвежи на бъчваря, ами той се прави на голям специалист, пък накрая си купил Фиеста.В нея нито място има, нито багаж можеш да натовариш.Колата казва много неща за човека!Отделно, той непрекъснато агитира да се купи нов автомобил.Добре де, ама как някой със заплатка от 1000 лева да си купи желаното BMW 5-та серия да кажем, или Лексъс, или Мерцедес, или Ауди, при това чисто ново?Май няма да стане?Затова хората предпочитат да си ги купят на старо, но да карат колите, дето им харесват, а не да си вземат кибритени кутиики, само защото са чисто нови и само тях може да си позволят като такива!Пък после наляво и надсно да пишат глупости, колко са широки, колко много багаж събират и прочее глупости, на които само хора в тяхната ситуация им се връзват!
  • #11
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Я питайте Дошо за неговото Ауди -той най-добре знае какво е да ти продадат унищожена кола за Нова!Джамбазите как са го мятали по върбите а дошето как се е набутал.....голямо шоу е било!
  • #10
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Холмс, Шерлок Холмс ( преди 9 години )
    Бъчварят е в спиртоварителния бизнес.. Личи от името, а и често.. "носи материал до казана". Наздраве!!!
  • #9
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Аз пък смятам, че е най-добре да се купува автомобил втора ръка от дилърите на марките. Там много често има върнати от лизинг или при закупуване от клиент на нов автомобил, стария, който е бил поддържан в сервиза на същия дилър се продава втора ръка, като се подменят, накладки, дискове, маркучи, масла, филтри, ремъци и др. консумативи. Такъв автомобил ще ви излезе с около 10-20% по-скъпо, но ако се замислите, всички тези консумативи така или иначе ще трябва да ги смените като закупите. Освен това ще имате пълното досие на автомобила, за всички ремонти, реални километри и най-важното със сигурност няма да е краден или с превъртян километраж и фалшиви документи.
  • #8
    6 rate up comment 6 rate down comment
    лимонад ( преди 9 години )
    толкова безсмислени препоръки на 1 място не бях чел скоро.
  • #7
    5 rate up comment 4 rate down comment
    GTE ( преди 9 години )
    Аз за себе си предпочитам лизингов нов, отколкото кеш стара бракма. Но това е въпрос на вкус и на нагласа.И в двата случая клиента е прекаран, но според зависи в единия случай поне продукта е нов, а в другия е на 350 000, които са редуцирани до 120 000 :)
  • #6
    1 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Те от сайта не сварват да пускат новините за привиквания на немските автомобили. Просто през ден влизат в сервиза.
  • #5
    9 rate up comment 1 rate down comment
    бъчи фен ( преди 9 години )
    Бъчвар, аз съм обикновен ентусиаст на тема автомобили и т.н и често посещавам сайтове като този...Просто забелязах, че по принцип пишеш едни такива изчерпателни кометари...Брат, с какво се занимаваш? Питам, не защото искам да се заяждам, просто търся формулата :)Честно, няма как да напиша такъв коментар като твоя в ден, в който съм на работа.
  • #4
    13 rate up comment 1 rate down comment
    nikito_blend ( преди 9 години )
    "Цената е най-голямата мъка, защото всички автопроизводители и вносители предлагат дълги списъци с екстри."Не е точно така. При японските производители оборудването е на нива, почти няма възможност да си избираш каквото и да е.
  • #3
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Бъчи е дъврен философ.