IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пет големи грешки при купуване на автомобил на старо

Вземете специалист и внимателно проверете документите, съветва експерт

Пет големи грешки при купуване на автомобил на старо

При покупката на автомобил втора ръка хората често правят грешки, които могат да доведат до доста неприятни последствия. Лошо техническо състояние, завишена цена, превъртян километраж, фалшиви документи – това са само част от нещата, които могат да ви пробутат, докато обикаляте пазарите. Германският експерт Дитрих Щолер, чиято компания Safe Trade се занимава с продажба на автомобили на старо, обяснява как могат да бъдат избегнати подобни изненади.
Пет големи грешки при купуване на автомобил на старо
Снимка: Ройтерс

1. Бъдете прагматик

Най-главното е да знаете защо ви е нужен този автомобил. Някои купуват кола, за да си изградят навици на шофиране, след като току-що са взели документ за правоуправление. Други пък я взимат, за да я ползват дълго време. Трябва задължително да избирате автомобила в зависимост от задачите, които ще му поставяте. Така лесно ще се ориентирате за външния вид и техническите параметри на колата – мощност, разход на гориво, скоростна кутия и т.н. Колкото по-трезво разсъждава човек, толкова е по-малко вероятно след това да съжалява, че на колата му не и достигат коне или харчи много.

2. Покупка без тестдрайв

Няма как да оцените качествата на един автомобил, без да сте го пробвали на пътя. Само зад волана можете да разберете колко ви е комфортно и удобно да го управлявате. Освен това при тестдрайв добре се забелязват всички особености на техническото състояние на машината. Необичайни звуци, чукане, тропане, неравномерен ход на двигателя, трудно спиране, луфт на волана – всички тези на поглед дребни проблеми разкриват много повече за колата, отколкото това, което ще ви обясни търговеца, от който ще я купите.

3. Покупка без експерт

Невинаги по време на тестдрайв шофьорът може да разбере дали всички системи на автомобила работят нормално или има някакви проблеми. За това е нужен по-опитен специалист, който само по звука на двигателя може да разбере техническото му състояние. Често колите на старо са с превъртян километраж и съответно намален пробег, както и с излъскан салон. Експертът обаче може да разбере по косвени показатели колко е изминал автомобилът и как е бил каран. Това ще помогне за сваляне на цената, която обикновено е завишена при всички продавачи или автосалони. Най-важното предимство на присъствието на човек, който разбира е, че той няма да ви позволи да си купите бракма, независимо колко сте я харесали.

4. Документите

Сериозна грешка при купуването е пренебрежителното отношение към документите, които обаче са основното нещо, от което трябва да се започне. Бъдете внимателни – ако ви дадат копия, а не оригинали това е ясен сигнал, че нещо не е наред. И направо се откажете от сделката, защото най-вероятно колата е на лизинг или още по-лошо – тя е обявена за издирване. Ако си купите крадена кола и един ден полицията дойде да я конфискува, почти сигурно е, че няма да си върнете парите.

5. Откъде да купувате?

Бъдете много внимателни при избора на продавач. Ако отидете при неправилния човек или на неправилното място, сте обречен. Избягвайте близостта с продавачите – да, между тях със сигурност има свестни и почтени хора, но има и такива, които ще ви излъжат, без да им мигне окото. Още повече, че повечето коли втора ръка се продават от хора, които няма да поемат отговорност за възникнали проблеми с автомобила. Затова внимателно потърсете отзиви за дадена автокъща или търговец – дори да не им вярвате напълно, от тях можете да научите страшно много.

Главният съвет

Не бъдете доверчиви при покупка на кола. Помнете, че може да бъде излъган само този, който сам е готов да се излъже. Бъдете разумни и проверявайте документите. Това ще ви помогне най-много при избора на удачен автомобил.

0 от 500
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    DaQuall ( преди 4 години )
    Услуги на електротехници в Zainsk
  • #21
    0 rate up comment 1 rate down comment
    KingCSGOleack ( преди 4 години )
    Всем Привет! Всем известно, что в наше время вс большую и большую популярность набирают рулетки, связанные с популярным шутером Countre Strike Global Offensive. Наша честная рулетка является отличным способом присоединиться ко всем поклонникам игры. Здесь Вы сможете делать ставки различными скинами и вещами з вашего инвентаря, принадлежащие Countre Strike Global Offensive. Это отличный способ побороться за уникальные и возможно редкие предметы, относящиеся к кс го. Ведь в случае выигрыша в
  • #20
    0 rate up comment 1 rate down comment
    VeraLybaRouth ( преди 4 години )
    Автомобильные новости, тест-драйвы, статистика продаж, рейтинг безопасности, галереи фотографий, видео, гонки, тюнинг, новинки, премьеры, концепты, обзоры, инструкции по ремонту и эксплуатации автомобилей. Авто гонки
  • #19
    0 rate up comment 1 rate down comment
    RentCarsneate ( преди 4 години )
    Компания "RentCars78" c 2012 года предоставляет транспортные услуги в сфере аренды автомобилей с водителем по Санкт-Петербургу и Ленинградской области. Основные направления деятельности компании аренда автомобиля с водителем, аренда минивэнов и микроавтобусов, а также предоставление автомобилей для фотосессии, съмок в кино и музыкальных клипах, аренда автомобилей представительского класса, вместительных автомобилей на свадьбу. Компания "RentCars78" предоставляет услуги пассажирских
  • #18
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Тотално безсмислена статия! Че в БГ 1 от 100 коли им номера, че да я тестваш като хората. Рядко някой се съгласява да доведеш майстор да и включи диагностика а разкарването до сервиз е само с репатрак пак поради липса на номера. А при условие, че ти я продават с фактура за кви документи говорим?! Да най-хубаво да е купиш върната от лизинг или заменена при покупката на нова от официален дилър, те швабита така и правят - новите коли по принцип са фирмени, часните клиенти купуват на старо.Ама в България доходите и за това не стигат. Масовите покупки са на коли 3 до 5000 лв. И като сложиш едни 7-800 лева административни разходи по регистрацията и всъщност не купуваш кола, а ковчег. Тая статия може да има смисъл за Германия, но е смешна и няма нищо общо с реалността в ***!
  • #17
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Bachvaria shte da e ot Filibeto maina,a?:-)
  • #16
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Razlikata mejdu 5 godishen Merc i nova Fiesta,emi to niama miasto za sravnenie,Merca pecheli ot vsiakude,po vozia,motor,interior,kachestvo,tova che Fordcheto e novo ,ama nishto ne znachi,vse edno da sravniavash Rasov kon s magare:-)
  • #15
    8 rate up comment 2 rate down comment
    До бъчваря ( преди 9 години )
    Ти сериозно ли си мислиш, че в твоята Фиеста има екстри, които няма в 8 годишен Бенц?Мног, ама много си скаран с премиум колите.Аз съм сигурен, че и 10 годишна премиум кола има екстри( ес6 или Е класа да речем), за които ти само можеш да се облизваш в твоята 3 годишна Фиеста.Комфортът в една такава кола е в пъти по-голям отколкото в малък градски автомобил на автомобилна марка за масова употреба!
  • #14
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Бъчвар, уважавм мнението ти но бъркаш относно старите коли и екстрите.За пример си казал ,че в един 5год мерц ги нямало екстрите като във фиеста....аз не знам за фиеста с обдухване и масаж на седалките.Колите не са като компютрите за 1 год няма някакви генерални разлики затова и моделите се подменят на 4-5 год а не както компютрите и телефоните-на 6 месеца...
  • #13
    6 rate up comment 6 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    А ти защо не приемеш, че много хора просто искат да карат нова кола с нови екстри и нова сигурност, които няма в стари поколения автомобили? Гледаш от своята камбанария, а не трябва. Не говоря за Фиеста. Както виждаш, в коментара си не съм споменал и думичка за Форд. Дадох само за примери Опел и мерцедес, но със същия успех можех да пиша Хюндай и Фолксваген. Сега моята вече поостаря,но навремето си бе нов модел. Имаше неща, които дори с 5 години по-млади Мерцедеси нямаше. да не говорим, че 5 годишен Мерцедес щеше да стъпи на повече от една отлично оборудвана Фиеста. И сега си представи, че тая кола ми трябва само за да вози *** ми. Каква е разликата тогава между старичък Мерцедес и нова Фиеста с фул екстри за *** ми? Ако ми отговориш на тоя въпрос, ще си запиша мнението ти. Чел съм много като твоите мнения, но не мога да ги приема в голямата им част. А за името ще кажа, че го откраднах от друг в тоя сайт. Той се пишеше няколко пъти бъчваря в отговор на други коментари. Не помня вече какви. Нали се сещаш, че някои хора си измислят никове съобразно случая? Е, тоя случай с бъчваря бе такъв. Иначе аз от 2011 година не кусвам алкохол. Тоест, откакто съм взел тая кола, не съм пил. А ника си е ник, в случая е заядлив. Иначе темата за избор на нов автомобил е дълга и е по-подходяща за някакъв форум, където може да изкажеш и напишеш мнението си на спокойствие. Тук си ограничен от символите. Избирал съм и стари автомобили и нови. При избора на стар автомобил се гледат много неща, но общо взето се взема от раз след дълго разтакаване. При новия не е така. Там всичко трябва да е 6, защото това са много пари, доста често разтегнати във времето. Нямаш право на грешки, особено ако купуваш личен автомобил. За служебни не е така. На кой ли му пука, че банката или лизинговата компания му взела автомобилите? Те затова и фирмичките масово не могат да си плащат вноските, за разлика от частния клиент. И затова вие купувате лизингови автомобили, ама не такива дето трябва, а такива, каквито не трябва. Щото има и хубави лизингови автомбили. Примерно върнати от частни клиенти. Но обикновено частника не прави това, защото вносителите дават поне 50% по-малко пари, отколкото би могъл да вземе човек при обява на колата за продажба. На фирмаджията не му пука, защото едно, че той е взел с някаква отстъпка тия автомобили, примерно без ДДС и второ, че няма време да се занимава с продажби и препродажби. Затова и си връща *** на вносителя, а той му надува цената. Вие пък си мислите, че карате кола.Да, ама не. Тая кола почти никога не е отремонтирана в сервиза. Ако забележиш дефекта, забележиш. Обещават ти да го оправят и готово. Ако не забележиш, си скубиш косите. Та като ще купуваш лизингов автомобил, по-добре прегледай частните обяви в сайтовете, а не обявите при вносителите. Аз препоръки за стари автомобили не мога да давам, защото отдавна не се занимавам с това, с малки изключения, но мога да дам съвет как се купува нов, ако някой го интересува. И ако прочетеш внимателно първия ми коментар би трябвало да забележиш, че се опитвам да давам съвет съобразно предназначението на даден автомобил. Когато си взех първия път нов автомобил, аз просто гледах цената и исках някоя заплюта екстра. След 5 години вече знаех какво искам от следващата кола. Та съветите ми са точно за тия, дето за сефте са решили да купуват нов автомобил. Най-важно е мястото за водача и мотора. Когато ти си на път, ти трябва удобство и достатъчно място. Трябва ти мотор, с който да изпреварваш ако се наложи и да харчи по-малко от парите ти в джоба отделени за целта. Останалото е на заден план. Естествено ще съобразиш нещата и с багажника, но всеки сам си знае минимума. Автомобил на старо добре, но лично аз не съм навит да вземам подобен за себе си. Все едно да си купя стар телевизор или стар компютър. Е, няма как да стане, освен ако компютъра ще е за някой друг, а не за мен. Причината е проста. При хардуера пък новостите идват през година, а понякога и само след няколко месеца. Купувайки стара щайга, ти си обречен още в началото на проблеми. Я харда ти ще е с лоши сектори, я видеокартата ти няма да стигне за някоя по-нова игра, я процесора ще е шит и за игри и за други работи. Нещо подобно на стария автомобил, но в по-голяма степен при стария хардуер. Ако някой иска съвети и за хардуер, нека пита. Там ще му дам по-добри :P