IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Google прави автомобил без волан и педали

Машината не се нуждае от шофьор, движи се напълно автоматично (Видео)

Google прави автомобил без волан и педали

Компанията Google разработва автомобил с напълно автоматично управление, който няма нито волан, нито педали, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес. Двуместните машини не са предназначени за продажба. Те са следваща стъпка в проекта за създаване на напълно автономни коли.
Google прави автомобил без волан и педали
Снимка: Google

Компанията се надява до една година 100 прототипа да са по пътищата. Те ще се движат бавно - с максимална скорост 40 км/ч. Това е естествен следващ етап от проекта на Google, при който автомобили Lexus RX и Toyota Prius със специално оборудване от сензори и компютри изминаха хиляди мили в Калифорния. Те обаче имаха волан и педали, както и резервни шофьори, които да се намесят при необходимост.

Новите автомобили изцяло ще елиминират човешкия елемент. Най-голямата пречка пред проекта е законодателството. Очаква се до края на годината да бъдат приети специални разпоредби за автомобилите без шофьор в Калифорния.

Единственият уред за управление на експерименталните автомобили на Google ще бъде бутон за стартиране и спиране на двигателя. Новаторските автомобили ще са компактни и ще разчитат на електрическо задвижване, като разработването им цели да улесни придвижването в натовареното градско движение. При първите тестови версии обаче ще бъдат поставени волан и педали, тъй като това се изисква от законодателството.

Машините ще ползват комбинация от лазерни и радарни сензори, както и камери и данни от картите на Google. Интересен елемент при тях е и предната част, която е изградена от мека пяна, за да предпазва пешеходците при евентуален удар. Със същата цел челното стъкло е направено от гъвкав материал.

 

Тагове: google
0 от 500