IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Google прави автомобил без волан и педали

Машината не се нуждае от шофьор, движи се напълно автоматично (Видео)

Google прави автомобил без волан и педали

Компанията Google разработва автомобил с напълно автоматично управление, който няма нито волан, нито педали, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес. Двуместните машини не са предназначени за продажба. Те са следваща стъпка в проекта за създаване на напълно автономни коли.
Google прави автомобил без волан и педали
Снимка: Google

Компанията се надява до една година 100 прототипа да са по пътищата. Те ще се движат бавно - с максимална скорост 40 км/ч. Това е естествен следващ етап от проекта на Google, при който автомобили Lexus RX и Toyota Prius със специално оборудване от сензори и компютри изминаха хиляди мили в Калифорния. Те обаче имаха волан и педали, както и резервни шофьори, които да се намесят при необходимост.

Новите автомобили изцяло ще елиминират човешкия елемент. Най-голямата пречка пред проекта е законодателството. Очаква се до края на годината да бъдат приети специални разпоредби за автомобилите без шофьор в Калифорния.

Единственият уред за управление на експерименталните автомобили на Google ще бъде бутон за стартиране и спиране на двигателя. Новаторските автомобили ще са компактни и ще разчитат на електрическо задвижване, като разработването им цели да улесни придвижването в натовареното градско движение. При първите тестови версии обаче ще бъдат поставени волан и педали, тъй като това се изисква от законодателството.

Машините ще ползват комбинация от лазерни и радарни сензори, както и камери и данни от картите на Google. Интересен елемент при тях е и предната част, която е изградена от мека пяна, за да предпазва пешеходците при евентуален удар. Със същата цел челното стъкло е направено от гъвкав материал.

 

Тагове: google
0 от 500
  • #11
    9 rate up comment 0 rate down comment
    ST ( преди 9 години )
    От КАТ съобщават че ще излязат на протест ...Та това ще им срине бизнеса ...Няма книжки изпити подкупи....Това на дали ще спре на стоп палка :D :D :D
  • #10
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Митко ( преди 9 години )
    А това, което веднага се сети един приятел, който не е шофьор, беше как ще може да си кърка и да си се прибира пиян с колата! :D А тъй като, най-вероятно ще има гласово управление на тази кола и има вариант да не ти разпознае пиянския глас, веднага се сети как ще си запише командите на телефона! Да са живи и здрави Гугъл, най-накрая човечеството ще може да се пропие на спокойствие, хахахахаха!
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    autoenthusiast ( преди 9 години )
    Напълно съм съгласен с thegangstagentle, но моля не ни отнемайте на тази които имаме късмета да можем да караме удоволствието от шофирането.
  • #8
    5 rate up comment 2 rate down comment
    здр копр ( преди 9 години )
    а нещо спирачки или ще спира в дърветата
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    thegangstagentle ( преди 9 години )
    Здравейте, разбирам скептичното ви отношение към подобна технология, но бихте ли могли да се поставите за момент в друга ситуация. Не сте пълноценен гражданин, а слепец с бял *** и най-много куче. Разчитате, че за да си свършите работата някой познат евентуално ще ви закара до някъде си. Разработката на тези коли е надежда за множество слепи хора по света, включително и у нас.
  • #6
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 9 години )
    И вече има и безжично зареждане и ... май няма да сме живи, ама до 100 години може нашите внуци да преживеят филма ТЕРМИНАТОР...Направо ме хваща страх на къде отиват технологиите! Супер, нека да има нови, нека да се развиваме, но нека не оставяме машината напълно автономна!
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Гугъл са изкпили над 150 фирми във всякакви високотехнологични барнашове. Комуникакции, роботика, авиация, сигурност т.н. Реално могат да правят каквото си поискат.
  • #4
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Промиването на мозъци продължава!!!
  • #3
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    tva veche e mega drisnq,kvi sa tiq tamagochita i pedalski glupusti
  • #2
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Triforce ( преди 9 години )
    За какво ми е? И наистина, човека отдолу е прав! Стига с тия камери бе, то вече ми се повръща! Да дойдат да озаптят ***, какво ми слагат камери на всеки километър!