IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Умното огледало на Nissan

Технологията позволява на дизайнерите да се абстрахират от проблема с видимостта назад

Умното огледало на Nissan

През следващите няколко години автомобилите могат да останат без странични огледала, тъй като водещите производители планират да ги заменят с камери. Японската компания Nissan има такива планове и огледалото за обратно виждане в салона. Инженерите на производителя са вече готови с новаторска система, която не просто подобрява видимостта назад, но и позволява на дизайнерите по-голяма свобода на действие.
Умното огледало на Nissan
Технологията се нарича Smart Rearview Mirror и представлява интегриран в огледалото за обратно виждане LCD дисплей, който е свързан с камера с висока резолюция, поставена в задната част на автомобила. Системата е първата по рода си, твърдят от Nissan, като уточняват, че тя не елиминира познатото огледало за обратно виждане.

Камерата се активира при натискането на бутон, а изображението се появява върху самото огледало. Технологията предоставя по-широк ъгъл на видимост, а контрастът и яркостта на предаваната картина се влияят от светлината в салона. Самият обектив е "скрит" зад задното стъкло, което го предпазва от метеорологичните условия.

Освен по-широко зрително поле камерата предоставя и по-ясна видимост назад, особено когато задните седалки са заети от високи хора. Или пък багажникът е пълен догоре.

Друга важна особеност на системата е, че тя елиминира проблемите с ограничената видимост назад, причинени от широки С-колонки или пък малък заден прозорец. А това позволява на дизайнерите на Nissan по-голяма свобода на действие при конструирането на нови модели. "Нашите дизайнери ще имат на практика неограничена свобода на действие при оформянето на задната част на автомобилите. Дизайнът вече няма да бъде компрометиран заради видимостта", споделя Анди Палмър, изпълнителен вицепрезидент на Nissan.
Умното огледало на Nissan
Smart Rearview Mirror, която бе представена за първи път на тазгодишното изложение в Женева, прави своя дебют най-наред на състезателните писти. С технологията вече е оборудван болидът ZEOD RC, както и други състезателни модели на NISMO. Пазарният дебют на Умното огледало ще се състои тази пролет на пазара в Япония. През следващите няколко години технологията ще бъде въведена и на останалите световни пазари.

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Такива камери и огледала се предлагат от десет години в магазините за амтокозметика и даже не са скъпи има и вариант половината огледало да е дисплей, другата половина огледало, ако ти изгори бушон и останеш, без камери в движение, другата половина си функционира като огледало и отново имаш видимост назад.
  • #7
    6 rate up comment 0 rate down comment
    аз ( преди 10 години )
    като се изцвъка чайка ще пусна чистачката ще натисна за малко и водата да пусне и ще го измия хихихиих
  • #6
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    А кво става, когато някоя чайка ти се изцвъка на простата кратуна?Нямам думи просто. Хората му вадят високи технологии. Ами странични огледала нямаш ли бе. Ще гледаш с тях, па като спреш някъде ще забършеш изцвъканото. Сигурно сега пък ще попиташ още нещо фундаментално. Ако някой летящ слон ти се изцвъка на страничните огледала, какво правим?
  • #5
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Не са решили един фундаментален проблем. К'во става когато някоя чайка ти се издцвъка на задното стъкло точно върху камерата?
  • #4
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ех тез японци бе!Пак крадат.Ей ся някой вурст ще изкочи и ще почне да обяснява,че това вурстовете са го измислили още преди ВСВ,но не са го въвели,защото не му е дошло времето.А за идеята и нововъведението едно голямо браво от мен.Писна ми да не мога да виждам назад,когато съм напълнил багажника или когато задното стъкло е прекалено зацапано.Вече няма да има нужда да размразявам задния джам,за да виждам.Пак японците са едни гърди пред останалите по отношение иновации.Това е бъдещето.
  • #3
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Има ли значение кой ( преди 10 години )
    Какъв беше смисълът на дизайна от последните... даже 20 год., с който се робува на псевдомодернистични забежки, за да правим crossover-и, SUV-та, liftback-ци и пр. извращения с тлъсти С-колони и миниатюрни задни стъкла, след като 1. Вече нищо не се вижда назад. 2. Имаш задължително задна чистачка. А сега и 3. Ще си имаме камера и LCD-вътр.огледало ...все неща, които струват допълнително, развалят се и ще ти струват още много...? Да, не можем да останем и в 80-те, но това ли е пътят...?!?! :-(
  • #2
    10 rate up comment 5 rate down comment
    L. ( преди 10 години )
    Ама пак не си виждаш задната броня.
  • #1
    20 rate up comment 10 rate down comment
    d ( преди 10 години )
    а улди правят коледни елхи и нови светещи крушчици лампи и лампиончета