IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Огледалата в автомобила отиват в история

Видеокамерите стават задължителни в колите в САЩ през 2018 г.

Огледалата в автомобила отиват в история
Огледалата за задно виждане се поставят вече 100 години в автомобилите, но времето им изтича. В съвсем близко бъдеще те ще бъдат заменени от видеокамери, съобщава Automotive News.
Огледалата в автомобила отиват в история

Организацията на производителите на автомобили в САЩ, в която влизат BMW, Chrysler, Ford, GM, Jaguar Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Porsche, Toyota, Volkswagen и Volvo, е поискала от Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) разрешение за използване на камери вместо огледала. Основният им довод е подобряване на аеродинамиката, което ще доведе да снижаване на разхода на гориво.
 
Искането на организацията е представено на Министерството на транспорта на САЩ, което смята да разработи проектозакон. Ако той бъде приет, всички автомобилни производители в страната задължително ще трябва да оборудват своите автомобили с камери вместо огледала. Законът ще влезе в сила от май 2018 г., като преди това ще бъде изготвен стандарт за безопасност, на който да отговарят самите камери.

В момента Volkswagen използва видеокамери вместо огледала на свръхикономичното купе XL1, а Tesla залага на същата технология при прототипа си Model X, чието излизане в серийно производство предстои. Според шефа на Tesla Motors – Елон Мъск, чиновниците в САЩ трудно ще вземат подобно решение, защото едно е да предлагаш камери като допълнително средство за безопасност, а съвсем друго е да се разчита единствено на тях.

Все пак авторите на инициативата налагат и ограничения. Основното е с камери да бъдат оборудвани всички автомобили с тегло до 4.5 тона. Някои производители обаче са категорични, че няма да чакат до 2018 г. От Honda обявиха, че всички модели на марката, както и тези на Acura, от 2015 г. ще имат видеокамера в базовото си оборудване.

Снимка: Autonews

Тагове: nhtsa
0 от 500
  • #13
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Blake ( преди 10 години )
    Явно не си карал автомобили с правилните камери - някои например показват къде точно ще отидеш в тази маневра, както и разстоянието... Колкото до тези, дето твърдят, че страничното огледало нямало какво да му се повреди - на вас странични огледала не са ли ви чупили (хулигани и некадърни шофьори)???
  • #12
    14 rate up comment 1 rate down comment
    страничен наблюдател ( преди 10 години )
    Карал съм няколко модела с камери на задния капак. Не може да се паркира назад без да погледнеш в огледалото. Вижда се какво има зад автомобила но не може да се прецени положението на автомобила спрямо съседната кола, бордюр и т.н. Доста са полезни при големи SUV и ванове за безопасност при маневриране назад- деца зад колата, малки препятствия... Само с камери обаче не може да се кара.
  • #11
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Казва се "ОГЛЕДАЛО ЗА ОБРАТНО ВИЖДАНЕ"!!!!
  • #10
    7 rate up comment 2 rate down comment
    speedart ( преди 10 години )
    It uses one half of a 1.6-litre TDI engine in a hybrid installation. ....ето за по-точна информация...википедия
  • #9
    11 rate up comment 3 rate down comment
    speedart ( преди 10 години )
    Ало , XL1 го има много преди VW да купи Дукати...и двигателят беше дизелов..Дукати имал ли дизелови двигатели..алооо ааа ало..
  • #8
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Нищо не може да замени страничните огледала, парче пластмаса и огледалце, няма какво да им се повреди, позицията им е идеална, бърз поглед наляво, бърз поглед надясно и си готов. Всяка друга позиция е абсолютно неудобна и непрактична.
  • #7
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    На огледалото кое му се поврежда? Може да се пукне, но пак да върши работа поне докато отидеш до сервиза. КАмерата ако се пукне си сляп, но де да беше само пукането, изгорял прекъсвач и пак си сляп, повреда в софтуера и пак си сляп, изгорял монитор, пак си сляп и т.н.. Доста повече неща, ад не говорим, че тези неща те оставят автоматично без огледала, докато дори строшено на сол едното огледало, остават ти още поне две.
  • #6
    20 rate up comment 5 rate down comment
    Георги ( преди 10 години )
    "А и при повреда на камерата какво правим?", ами каквото и при повреда на огледалата само че плащаме много повече
  • #5
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    "Огледалата за задно виждане се поставят вече 100 години в автомобилите, но времето им изтича. В съвсем близко бъдеще те ще бъдат заменени от видеокамери, съобщава Automotive News."мисля че става въпрос за страничните огледала, така написано остава впечатление че става въпрос и за централното огледало, което няма нищо общо с обтекаемоста на автомобила. А и не вярвам камерата да доставя такава добра преценка за растоянието на автомобилите отзад като огледалата. А и при повреда на камерата какво правим?
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Тъкмо щях да кажа, че ще е мега малумно ако се премахнат огледалата насилствено, но колегата BUG е поправил, че просто камерите отзад ще са задължителни. Което е съвсем различно нещо.