IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

400 лева ще струва узаконяването на газови уредби

Това ще стане факт догодина след влизането в сила на нова наредба

400 лева ще струва узаконяването на газови уредби

400 лева ще струва узаконяването на газови уредби
Снимка: архив, Булфото

Газовите и метанови уредби ще станат незаконни от 1 март догодина, ако в големия талон изрично не е посочено, че колите могат да се движат освен на бензин и на друго гориво.

Поставянето на инсталация за алтернативно гориво ще се счита за изменение в конструкцията на автомобилите според наредба № Н-3 на транспортното министерство, която влиза в сила от тази дата.

Промяната ще засегне 800 000 шофьори, които ще трябва да платят около 300-400 лева, за да получат протокол, според който колата им е проверена. С него трябва да отидат в КАТ, за да бъде вписано в големия талон, че колата може да се движи и на газ или метан. Едва тогава уредбите ще бъдат узаконени и собствениците няма да подлежат на санкция.

Единственият шанс шофьорите да спестят тези пари е до 1 март да отидат в КАТ и да впишат в големия талон алтернативното гориво, с което колата може да се движи. Това се води смяна на регистрацията и струва само 20 лева, отбелязва "Монитор".

За целта трябва да носят всички документи на колата, валидна гражданска отговорност и да заявят желанието си за смяна на регистрацията.

Освен за завареното положение наредбата ще важи и за всички автомобили, които си слагат газови или метанови уредби след 1 март. Тогава обаче те ще са задължени да платят около 400 лв. за прегледа на изменението в конструкцията на колите си.

Цената на услугата още не е уточнена, тъй като фирмите и сервизите, които ще я извършват, още имат време да кандидатстват за разрешително.

Експерти от "Пътна полиция" коментираха, че промяната не е толкова наложителна и все още има шанс министърът на транспорта да промени наредбата и или да удължи гратисния период или изобщо да отпадне това изискване.

Още новини от България четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #11
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Николай ( преди 10 години )
    Нима КАТ не може да вземе данни от Министерство на транспорта колко коли имат монтирани АГУ и въобще какво ги интересува с какво гориво се движи автомобила? Защо не сменят и лични карти когато ти сложат металокерамика или коронка, все пак има изменение на конструкцията !!
  • #10
    31 rate up comment 3 rate down comment
    a.dimov ( преди 10 години )
    Стига сме се вайкали ами давайте да се организираме на газ и на метан и един определен ден да блокираме не парламента а цяла София да ни видят! И тога полицията и жандармерията няма да им стигнат. Те и без това се занимават със студентите. И това ще е краят им! ДРУГ ИЗХОД НЯМА !!!
  • #9
    27 rate up comment 0 rate down comment
    ti6o ( преди 10 години )
    само не мога да разбера как ще ме глобят, след като не си длъжен да носиш големия талон и никой катаджия не ти го проверява
  • #8
    4 rate up comment 21 rate down comment
    super ( преди 10 години )
    bravo aide ne6to umno ot strana na upravnicite, kolkoto se moje po malko gazoi , 4e sa golemi kamikadzeta , napravo mee strah da karam zad takiva , jiva tragediq si e , daje globa ne 400 ami 1000 trqbva da bude !!
  • #7
    44 rate up comment 9 rate down comment
    и не само това! ( преди 10 години )
    Трябва да се спрат от движение и глобяват водачите на автомобилите с незаконно сложени ксенонови крушки във фарове за друг тип източници на светлина -обикновенни или халогенни.Тези *** даже не си представят каква опасност представляват за другите участници в движението.Както и всички тарикати,каращи МПС с десен волан. Особенно микробуси,бусове и камиони.
  • #6
    18 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Аз карам на нафта и *** боли щепсела :D
  • #5
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    В тая наредба не пише, че трябва да е отразено нещо в талона ти ... пише само разни технически изсквания и глупости... Черно на бяло къде пише какво и къде трябва да регистрират хората ?
  • #4
    47 rate up comment 1 rate down comment
    Alfist ( преди 10 години )
    Идеята и наредбата не са лоши, но цифрата от 400 лв за да ти прегледат колата и да ти дадат хвърчащ лист, че всичко е ок си е чист РЕКЕТ!!! И сега като минеш годишния преглед ти преглеждат уредбата и в паспортът й вписват прегледа, но това си влиза в прегледам който е м/у 20 и 30 лв. Тея 400 лв къде отиват, да не викат специалисти от Маранело ...
  • #3
    9 rate up comment 9 rate down comment
    проучил ( преди 10 години )
    само където тази наредба е още от времето на гербаджиите.ама нали е по-удобно да плюем тези на чиито гръб ще се пише отколкото тез,които са я съчинили тази ''умна'' наредба.ама кажете честно-наистина ли мислехте че в петък някой ей така реши че за три месеца,от които половината в национални празници 1 000 000 автомобили ще успеят,а???????Аман от сензации
  • #2
    10 rate up comment 7 rate down comment
    груди ( преди 10 години )
    Споко, няма да го приемат това. Ще отпадне! Червените *** са алчни и нагли, но не са чак токова глупави. Само това им трябва насред протестите да се заиграят и с бакшишите и останалите българи. Ще отпадне спокойно!