IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

400 лева ще струва узаконяването на газови уредби

Това ще стане факт догодина след влизането в сила на нова наредба

400 лева ще струва узаконяването на газови уредби

400 лева ще струва узаконяването на газови уредби
Снимка: архив, Булфото

Газовите и метанови уредби ще станат незаконни от 1 март догодина, ако в големия талон изрично не е посочено, че колите могат да се движат освен на бензин и на друго гориво.

Поставянето на инсталация за алтернативно гориво ще се счита за изменение в конструкцията на автомобилите според наредба № Н-3 на транспортното министерство, която влиза в сила от тази дата.

Промяната ще засегне 800 000 шофьори, които ще трябва да платят около 300-400 лева, за да получат протокол, според който колата им е проверена. С него трябва да отидат в КАТ, за да бъде вписано в големия талон, че колата може да се движи и на газ или метан. Едва тогава уредбите ще бъдат узаконени и собствениците няма да подлежат на санкция.

Единственият шанс шофьорите да спестят тези пари е до 1 март да отидат в КАТ и да впишат в големия талон алтернативното гориво, с което колата може да се движи. Това се води смяна на регистрацията и струва само 20 лева, отбелязва "Монитор".

За целта трябва да носят всички документи на колата, валидна гражданска отговорност и да заявят желанието си за смяна на регистрацията.

Освен за завареното положение наредбата ще важи и за всички автомобили, които си слагат газови или метанови уредби след 1 март. Тогава обаче те ще са задължени да платят около 400 лв. за прегледа на изменението в конструкцията на колите си.

Цената на услугата още не е уточнена, тъй като фирмите и сервизите, които ще я извършват, още имат време да кандидатстват за разрешително.

Експерти от "Пътна полиция" коментираха, че промяната не е толкова наложителна и все още има шанс министърът на транспорта да промени наредбата и или да удължи гратисния период или изобщо да отпадне това изискване.

Още новини от България четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #21
    8 rate up comment 2 rate down comment
    cop ( преди 10 години )
    е нали трябва комунистите да си напълнят бюджета 15 лева увеличение за детски 400 лева от газовите,тези ще запалят някоя война.
  • #20
    2 rate up comment 4 rate down comment
    двоен стандарт ( преди 10 години )
    ПАТРУЛКИТЕ коита са на газ къде ще минават техтест?Кой и кога ще почне да следи за тях?От къде ще им дойдат парите за техтеста или за промяната в талона?Те и сега са неизрядни!
  • #19
    4 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    И тровят разбира се. Тая държавица няма как да се оправи. Обаче аз имам идея как да стане и ще ви я разкрия. Понеже българина търси евтинийката и колкото по-стар автомобила, толкова по-добре, предлагам Форд отново да пуснат +100 годишния модел Т специално за българския пазар.
  • #18
    4 rate up comment 4 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    Браво! Жалко, че се *** с данъците обаче. Дано поне това проработи и тарикатите станат по-малко. Лично аз съм песимистично настроен, че ще приемем поне един европейски закон, засягащ автомобилите ни. Досега няма такъв. Дори глобите ни са свръх високи спрямо заплатите ни и на никой не му пука. Хватката е да си вземем паричките и да накажем тия, дето са дръзнали да инвестират в новото, икономичното и екологично чистото, а тарикатоте с 15 годишни БМВ-та ще продължават да ни трепят по пътищата.
  • #17
    7 rate up comment 0 rate down comment
    01.03.2014 ( преди 10 години )
    И на края ,но не и по важност ,а даже преди всичко, защо аджеба г-н Цонев( от ДПС) като инициираше промените в данъците и облекченията за колите с катализатор не въведе облекчения за колите с АГУ. Нали беше загрижен за околната среда ,нали се беше интересувал от техническите специфики на темата. Нали все Гледаме от Европата господа оправляващи защо не вземете да наложете техните практики в това отношение. Или когато е за дране е добре дошло ,а когато е за облекчение "ще го разгледаме","обмисляме
  • #16
    6 rate up comment 0 rate down comment
    01.03.2014 ( преди 10 години )
    Защо трябва да става през задължителна смяна на талоните!? Защо е пълно с хора регистрирали коли с газова преди 2-а 3-и месеца и никой не им е вписал газовата в талона. Кое длъжностно лице ще поеме вината за това!? При условие ,че от 2000г. има релно нормативно обосновано вписването на АГУ в талоните. Питания хиляди отговори няма има само сухото отивате плащате и правите това до еди кога си или ви глобяваме и съдираме гъзеца.
  • #15
    7 rate up comment 0 rate down comment
    01.03.2014 ( преди 10 години )
    Съгласен съм ,че трябва да има по-стриктен контрол на газовите ,но не е това начина. Сега какво ти казват читава или не газовата минава до 1-ви март ,а след това 400 лв. за технотест (спорно и там колко ще е сериозен прегледа) Това от всякъде си е нон сенс. Или режеш с нож и пращаш всички да станат изрядни или казваш било каквото било от тук натам ще се процедира така стриктен технотест за всяка новопоставен у-ба(което за мен е по-правилно) и реален последващ контрол!
  • #14
    20 rate up comment 1 rate down comment
    2012 ( преди 10 години )
    И нека дрането на хората започне...СЕГА !
  • #13
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Газаджия ( преди 10 години )
    до:СБАИ все пак колко семейства изгоряха на магистралата заради наличието на газова уредба, че аз не съм чувал.Новата газова на Vialle liquidsi дава по нисък разход на газ отколкото на бензин (6/100 бензин = 6/100 газ), а пък ти си спонсорирай lukoil.Хайде със здраве и мислете за природата.
  • #12
    6 rate up comment 9 rate down comment
    СБА ( преди 10 години )
    Голям прас.Те хората без гажданска ,винитка карат та дори и без спирачки камо ли таз бомба в багажника ли ще ги уплаши.Колко % са пригодените т.е. абсюлютно незаконните и опасни газови.Тук всеки си прави каквото си иска.Колко семейства изгоряха живи на магистралата само защото някоя мутра ги е чукнал леко отзад с големия си черен джип?Докога ще се правим на окипани госпожици и няма да признаем общоевропейската истина че това е опасно.Че кола с АГУ НЕ МОЖЕ!!!! да се паркира на закрит паркинг.