IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина техническият "баща" на Trabant

91-годишният Вернер Ланг е починал в дома си в Цвикау

Почина техническият

Почина техническият
Снимка: Ройтерс

В Германия на 91-годишна възраст почина известният германски конструктор Вернер Ланг, един от създателите на прочутия автомобил Trabant, предаде БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС.

По данни на германски медии, които се позовават на семейството на Ланг, конструкторът е издъхнал в понеделник, на 17 юни, в дома си в Цвикау, провинция Саксония.

Ланг е роден през 1922 година в Бермсгрюн (сега част от гр. Шварценберг), провинция Саксония. По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение срещу националсоциалистите. По-късно Ланг продължава прекъснатото си обучение по специалността машино- и автомобилостроене и завършва Техническия университет в Дрезден.

През 1949 г. започва работа в компанията Horch, която през 1958 г. е обединена с Audi. В резултат е създадено предприятието VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau. За конструктор на новото предприятие е назначен Вернер Ланг, който се заема с производството на автомобилите с марка Trabant.

Ланг е техническият "баща" на P601, най-популярната серия на Trabant. Прототипът на малолитражката с 2-цилиндров двигател и купе от дурoпласт, заради което наричат автомобила "сапунерка на колела", е готов през 1954 година.

Производството Trabant (името е в чест на изстреляния от бившия СССР първи изкуствен спътник на Земята - на немски "Trabant" означава "спътник"), започва през 1957 г. в завода в Цвикау. През периода 1964 - 1990 г. са произведени повече от 2,8 милиона автомобила от серията 601.

Тагове: trabant
0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Мутко Мафани ( преди 9 години )
    Трабинтите им викахме на прякор "пръдливия Ханс" - маторя им така работеше се едно че подпръдва, а тия от гдр-то как идваха семейно с тях до нашто черноморие и идея си нямам
  • #4
    22 rate up comment 0 rate down comment
    Алфист ( преди 10 години )
    Лека му пръст на човека! Наистина е създал масов автомобил който за времето си нарежда редом до Костенурката и 2CV
  • #3
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Алфист ( преди 10 години )
    Първия ни семеен автомобил на родителите ми бе Трабант 600. По-стария модел, заоблените. Купихме го на старо и по това време за известен период от няколко години беше прекъснат вноса на Трабантите и Варбурзите и после когато го възстановиха беше модернизиран и се водеше вече 601s, но основния недостатък поради който го наричахме най-безшумния автомобил не беше отстранен :D.Най-безшумен щото като седнеш и колената ти запушват ушите :D
  • #2
    15 rate up comment 0 rate down comment
    ili ( преди 10 години )
    Лека му пръст!
  • #1
    26 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Алоооо,редакторчето и журналистчето, кой ви учи на немски бе? Или ста самоуки, може би, както в журналистиката. Значи Трабант значело спътник на немски?!?!?!Хайде бе! Сигурни ли сте!А на починалият мир на праха му! Явно е бил голям инженер за времето си и е създал един уникален автомобил, който ще се помни винаги и ще се знае за него. Една легенда!