Вход   Регистрация

Автомобилите харчели повече от обявеното

Автомобилите харчели повече от обявеното
 

Най-голяма е разликата при луксозните германски коли, сочи европейско проучване

Разликата между горивната ефективност на автомобилите, обявена от производителите им, и реалността за шофьорите е нараснала, като луксозните германски коли отчитат най-голямо разминаване, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Автомобилите харчели повече от обявеното
Изследването на организацията с нестопанска цел Международен съвет по чист транспорт (ICCT) установи, че като се има предвид разходът на гориво реалните въглеродни емисии на новите автомобили са средно с около 25 процента по-високи, отколкото обявяват производителите им, докато преди десетилетие те са били с 10 на сто над обявеното.

Констатациите от проучването ще увеличат натиска за реформа на европейските процедури за тестване на превозни средства, за да може да се гарантира, че рекламираната икономичност отразява по-точно нормалното използване на автомобила, сочи информацията. Това пък може да затрудни автомобилопроизводителите при покриването на поставените за 2020 година цели на ЕС за емисиите въглероден диоксид, отделяни от автомобили.

BMW отчита данни за емисиите на автомобилите си средно с 30 процента по-ниски от установените при реална употреба на колите, се посочва в публикувания днес доклад. Audi се нарежда на второ място по този критерий, като обявените емисии въглероден двуокис са с около 28 процента под емисиите при нормално използване на автомобилите на компанията. При Mercedes разликата е 26 процента, при Toyota - 15 процента, при Renault и PSA Peugeot Citroen - 16 процента.

Това означава, че реалният разход на гориво на средностатистическия шофьор е обикновено с 25 процента по-висок от заводските данни, отбеляза Питър Мок, управляващ директор на европейското подразделение на организацията Международен съвет по чист транспорт.

Разликата в енергийната ефективност на автомобилите струва на шофьорите допълнително средно 300 евро годишно, се посочва в доклада, който се основава на данни от почти половин милион автомобила на компании или лица в Европа.

Източник: БТА. Снимка: Ройтерс
Реклама  


Купи кола

 • VW Golf 1.6 газ

  5700 лв.

  дата на произв. - август , 2002 г., пробег - 164000, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • VW Touran 1,9 TDI 105 к.с.

  6400 лв.

  дата на произв. - септември , 2004 г., пробег - 199000, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • Audi A4 1.9TDi Навигация

  6800 лв.

  дата на произв. - юли , 2007 г., пробег - 133201, С.к - Ръчна, цвят - Черен

 • VW Golf 1.9TDI SPESIAL EDITION

  4350 лв.

  дата на произв. - октомври , 2003 г., пробег - 173951, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • Mazda 3 1.6

  6900 лв.

  дата на произв. - юли , 2007 г., пробег - 156000, С.к - Ръчна, цвят - Тъмно сив

 • BMW 530 d Futura

  10900 лв.

  дата на произв. - ноември , 2005 г., пробег - 191000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

Виж всички обяви

Коментари ( 48 )

Напиши коментар Влез

от: zoom-zoom ( преди 5 години )

do Slavo...vie trimata mqtate s4etovoditelkata i q vodite nqkade na zeleno i sprqtate edno orta6ko 4everme...tq 6te vi e agneto!...dano da vi e zasukana s4etovoditelkata, 4e da vi e interesno de...
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: кики ( преди 5 години )

Бъчварче,мързи ме да пиша толкова ,че да ти обясня,продължавай да се самозаблуждаваш
Отговори
 
  0
 

Положителни: 0  Отрицателни: 0

от: до долният ( преди 5 години )

Писах от телефона,и има едно предсказване, което ме побърква, но немога да изключа.Всичко е така,писах трих и така го оставих.Кавички няма, има апостроф.
Лъсна е поправил на късна.
Отговори
 
+1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 0

от: до Кики ( преди 5 години )

Предполагам, че твоите грешки в писането са от бързане, а не защото не си си писал домашните като малък. Например: преди "че" се пише запетая, а не след; когато се степенува с "по" се слага "-" веднага, без да се оставя празно място (както преди, така и след него); използват се кавички ("), а не апострофи ('), когато цитираш; преди "защото" също се слага запетая; думата "късна" също вероятно също си я взел от български правописен речник; пред "Ако" се слага точка, или поне запетая. Граматиков!!!
Отговори
 
+2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 години )

За луксозните немски не знам понеже не съм имал никога обаче за ФВ и Форд мога да кажа че доста послъгват за разхода.Имах 2 Голфа 3 и 4, и Пасат.Винаги харчеха 1-2 л над обявеното и никога не успях да стигна заводския разход.Имал съм Форд Ескорт и Сиера.Същата работа.Харчеха,като за световно.Най доволен съм от Рено 19,Нисан Алмера и Мазда 323.Смъквал съм ги под заводския разход редовно.Сега съм с Авенсис и разхода ми е с около 0,5 л. отгоре.Смъквал съм го и него под заводския,но с голямо галене.
Отговори
 
+7
 

Положителни: 8  Отрицателни: 1

от: Хибридният ( преди 5 години )

бъчвар, въздушното съпротивление расте с квадрата на скоростта. При 80км/ч силата с която те спира въздуха е 1.78 пъти по-голяма от тая при 60 км/ч. Така че няма нищо чудно в разхода ти.
Отговори
 
+10
 

Положителни: 10  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 5 години )

Истината е в хибридите!Ама не тези за които пише Klasika,а истинските.
Приус примерно.Невероятен автомобил и технологии.Теглото му е под това на всеки дизелов автомобил от същият клас и ако имаш акъл да го караш разхода ще ти е под заводския,но дори и да го караш урболешката разхода ще ти е по-нисък от всеки друг автомобил от същия клас,че и от по-ниските класове.Ако можех да си го позволя,бих си взел Приус или Аурис хибрид.
Отговори
 
+9
 

Положителни: 13  Отрицателни: 4

от: бъчваря ( преди 5 години )

Нима? Всъщност, зависи от колата при каква точно скорост е най-икономична. Например предната на пета можеше да се движи с 65, докато тая и 58-60 не са проблем. Почти цяла година карах така на път за работа и обратно, защото ограничението на скоростта е 50 км/ч главно. Ако щеш вярвай, точно при тая скорост постигнах средния разход на производителя. Сега понеже вдигнаха скоростта на 70-80, аз карам по-бързо и естествено разходът ми скочи с около литър на сто. А говорим за някакви си 10-20 км/ч отгоре. Средната скорост обаче е същата – около 42 км/ч като отида да заредя на бензиностанцията. А сега познай колко печеля от тия 10-20 км/ч отгоре. Точно така. Литър повече :) Но вероятно ти имаш предвид нещо друго – относителния, а не абсолютния разход на гориво. При това положение си прав, защото даден двигател е най-икономичен при определени обороти, но тук говорим за относителен разход на гориво, което е съвсем различно от реалния разход на гориво. И ако имаш нормална кола ще знаеш, че колкото по-ниски са оборотите на мотора и на колкото по-висока предавка караш, толкова по-малко е моментния разход според бордовия компютър. Друг път не казвай на никого тия неща, че при 90 км/ч автомобилът е най-икономичен, защото веднага ще те хванат колко си навътре с автомобилите. Приятелски съвет.
Отговори
 
 -4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 8

от: kleine trotro ( преди 5 години )

Немските премиуми най-големите ментета. Къде тук е новината? Е, поне са премиум по цени, заради двойния пласт асвалт отвътре.
Отговори
 
+10
 

Положителни: 13  Отрицателни: 3

от: ( преди 5 години )

Явно някои не могат да карат. Кола, която е обявена, че гори 4/100, на мен ми гори 3/100. Без проблем мога да я накарам да гори 5, 6 и дори 7 на 100. Всичко зависи от начина на каране!
Отговори
 
+8
 

Положителни: 9  Отрицателни: 1

от: до: бъчваря ( преди 5 години )

Пак се изтропа на метеното с големите си простотии.Кажи къде има Приус,който харчи 3 пъти над обявеното.Хайде да не е 3 пъти,кажи за 2 пъти над!Няма такъв профане,няма.Хората са ти го написали,колко е разликата,а ти си мисли,че с твоята бричка си много по-икономичен от хибридите.На Ганьовците,като теб никой нищо не може да им каже,понеже те всичко знаят.Поне на приказки,а в действителност истината е съвсем друга.
За статията съм абсолютно съгласен,че немските производители най-много лъжат.
Отговори
 
+12
 

Положителни: 13  Отрицателни: 1

от: Klasika ( преди 5 години )

Нали го казах вече преди 3 г. ха-ха

то един гол мотор не може да харчи под 5 л.,та кола с 4 колела и седалки,та и багажник,и всички системи за безопастност,та и резервоар с 40 л., и още 3-ма човека....ха-ха

А някои се наричат хибрид и като *мушнат* 200 кг. батерии до двигателя и уж минава малко на ток,а колко: точно 5 метра.........

Глупости и глупости ,че и още отгоре.......
Отговори
 
+8
 

Положителни: 9  Отрицателни: 1

от: Кики ( преди 5 години )

Много ме кефи онзи с'ИНИЦИЯТИВАТА', що не седне да си напише домашните туй дете?
Отговори
 
+5
 

Положителни: 6  Отрицателни: 1

от: Кики ( преди 5 години )

Бъчваров, трябва да си доста неопитен, за да си мислиш че, една кола е по - икономична на пета с 60, отколкото на пета с 90. Иначе ясно е че говориш за измислицата 'екобоост', но ако не си разбрал вече всички мнения за нея са отрицателни защото късна колко неблагодежден мотор е това Ако не знаеш защо, питай и ще ти отговоря.
Изобщо като гледам правописните грешки на коментиращите тук, разбирам защо коментарите са толкова безумни.
Отговори
 
+4
 

Положителни: 8  Отрицателни: 4

от: Slavo ( преди 5 години )

Въпроса с разхода е най-неприятен с нов служебен автомобил и командировка в друга държава, където си зареждал гориво в друга валута... Става скандал в счетоводството и после спорове между колегите, защото 3-ма са карали колата! Така, че въпроса не е НИКАК дребна подробност! Особено за двигател 2,0 TDI, когато дава фантастични разходи, които не ги признава и борд компа на Октавия! После идва въпроса: Вие тримата какво сте правили с колата, че гори 7,3/100? А, ходи се разправяй с счетоводител-КА!
Отговори
 
+10
 

Положителни: 11  Отрицателни: 1

от: бъчваря ( преди 5 години )

Ами четете руските списания или по-точно съветските. Там автомобилите се тестват при 90 км/ч, при 120 км/ч и градски цикъл. А как тества Европа? Аз не знам, но ми дават разход извън града, който дори е трудно да се постигне при 60 км/ч на пета скорост. Средния разход на гориво се постига при икономично каране с повече извънградско, а разхода в града се постига единствено в малки градове с не толкова натоварено движение и то в покрайнините на града. Е това трябва да се промени. Не е нормално някой да ми рекламира под 2 л/100 км разход ( Тойота Приус plug-in), а в реалността да се получава близо 3 пъти по-голям разход. И като сложиш цената на електроенергията от контакта, тоя автомобил става по-неизгоден от подобен с малък турбомотор. Само дето малкия турбомотор осигурява бриялянтно придвижване и икономии на гориво, за разлика от виещия хибрид по магистралите. И накрая като дръпнеш чератата на удоволствието, бензиновия се оказва 3 класи над хибрида.
Отговори
 
 -4
 

Положителни: 5  Отрицателни: 9

от: BB ( преди 5 години )

To e qsno che obqvqvat nqkakuv razhod na teoriq, koito v realni usloviq ne moje da bude dostignat..vuprosa e s kolko lujat, ako e 10-15
% e ok, pochti ne mojesh da go hvanesh, ako e poveche veche ne znam. Edin poznat si kupi tuka naskoro Hundai elantra i sled vreme sobstvenicite na elantra 2012-2013 osudiha hundai che kolata harchi s okolo 25% poveche ot reklamiranoto i sega hundai im plashta razlikata na vseki 6 meseca, izprashtat horata check i taka..tova na drugo mqsto obache ne moje da stane
Отговори
 
+2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 1

от: Приус ( преди 5 години )

Карам Тойота Приус последен модел и разхода ми е под заводския.Къде да се оплача,че Тойота са ме излъгали със среден разход 3,9/100,а колата ми харчи в действителност средно 3,5/100?
В мен ли е причината, колата ли е нещо развалена,но почвам да се притеснявам.Карам си съвсем нормално и спазвам ограниченията,като най-много с 5-10 км/ч надвишавам разрешеното и то в участъци,където съм минавал и знам,че няма опасност за мен и околните.
Отговори
 
+13
 

Положителни: 16  Отрицателни: 3

от: Batko ( преди 5 години )

И забележете винаги се казва разход ОТ ... литра, а ДО ... литра е една голяма тайна, имаше тест на бензинови SUV се оказа че понякога на пълна газ съвсем спокойно може да ударят 30 на 100 разход ама това няма да го видите в никоя брошура....
Отговори
 
+6
 

Положителни: 9  Отрицателни: 3

от: Batko ( преди 5 години )

Значи няма мое няма твое всичко е Берое. Няма производител който да не лъготи. Имаше тест на АутоБилд където се оказа че точно малките коли и хибридите лъжат най яко начело с Опел Ампера и измисленият един литър на 100 километра, да ама само на първите 100...
Резултати в брошурите са от динамометричния стенд по Евро норми и да се постигнат е почти невъзможно колкото и леко да галиш педала на газта.
Отговори
 
+4
 

Положителни: 8  Отрицателни: 4

от: RRE ( преди 5 години )

Xxaaxxaxax,mnogo dobre kazano
Отговори
 
 -3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 7

от: b.b. ( преди 5 години )

Интересни сте японските фенове. Не прочетохте ли че ВСИЧКИ лъжат. Едните повече, другите по-малко, но всички лъжат.
Значи вие се кефите, че другите ги лъжели с 25-30%, а не ви е проблем вас да ви лъжат с 15%!?
Я не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле! ;)
Отговори
 
+12
 

Положителни: 18  Отрицателни: 6

от: bmw e60 ( преди 5 години )

Познавам човек който кара БМВ е60 535д. Човека е купил колата нова. Тя има разход около 9/100 за 8 години каране и над 450хил км е сметнал че е дал близо 100 хил лв само за гориво. Смяташ ли че не му пука колко му гори колата? Само тука в БГ някакви селяци се бият в гърдите че са велики и че разхода не е важен за тях ама тайно имат газова.
Отговори
 
+14
 

Положителни: 17  Отрицателни: 3

от: vv ( преди 5 години )

Покажи Коментара
БМВ 750i гратско по книга 11.9 л/100! Хората които дават по над 200к за кола гледат списъка с екстрите, какво да поръчат, а не данните за разхода на гориво.На тях това им е последната грижа.
Отговори
 
 -6
 

Положителни: 6  Отрицателни: 12

от: до Дифорс Валвматико ( преди 5 години )

Покажи Коментара
Това че 12г. работиш в Тойота и не знаеш нищо за Тойота, показва умствения капацитет на работниците в Тойота, явно за това и колите им са толкова калпави. Ето ти сега прочети за 2 години колко глоби има наложени на Тойота само в САЩ, за укриване на дефекти и за това че не ги отстраняват своевременно, дано най-сетне схванеш как стават нещата със сервизните акции.
http://www.***/cars/2012/12/18/sasht-naloji-globa-ot-17-4-mln-na-toyota.175756
Отговори
 
 -7
 

Положителни: 7  Отрицателни: 14

от: bmw e60 ( преди 5 години )

Покажи Коментара
Ей анонимен, май е кисело гроздето за тебе. Няма смисъл да караш БМВ и Мерцедес остави тази тежест за комплексарите и глупаците. Нека ми е зле да карам БМВ. По-добре ли се почувства сега?
Отговори
 
 -9
 

Положителни: 4  Отрицателни: 13

от: бъчваря ( преди 5 години )

То всички лъжат и това е всеизвестен фак, още от времето, когато руснаците от "За Рулем" разкриха истината за западните автомобили. Защото бе нелогично техните да горят с по-два литра нагоре, а на практика да горят почти колкот западните. един пример - Лада Самара - двигател, разработван съвместнос Порше. Е, защо руснаците тогава казват реалния разход, а западняците не? Сега ми се правят на дръж ми шапката, сякаш тоя разход сега изведнъж е паднал от небето и хоп, хванахме лъжците :)
Отговори
 
+15
 

Положителни: 18  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 5 години )

Заболяха ме устата да повтарям,че европейците са най-жалки измамници.
Отговори
 
+8
 

Положителни: 15  Отрицателни: 7

от: RRE ( преди 5 години )

Покажи Коментара
Dve iaponski marki(Suziki,Mizubi6i) kazaha 4ao na amerikanskia pazar.A sega nakade.Kitaicite znaem kakvo praviat s iaposkite koli4ki.Po pokriv i im palait kle4kata.Evropeicite imat alergia kam eftinata tvarda iaposnka plastmasa.V bg iaponsko se kupuva no samo 6 ta raka.Kartinkata hi4 ne e rozova za jaltite
Отговори
 
 -13
 

Положителни: 7  Отрицателни: 20

от: Дифорс Валвматиков ( преди 5 години )

До "До Дошо". Работя в Тойота от 12 години и до сега не съм ставал свидетел на натиск от клиент или на държавата за провеждане на сервизна акция. Винаги производителя поема инициятивата, а клиентите са били винаги доволни. Що се отнася до разхода на гориво, то измерванията се правят изцяло в лабораторни условия по европейски директиви и докато не се промени това, винаги ще има разминаване.
Отговори
 
+25
 

Положителни: 27  Отрицателни: 2

Страница: 12
Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising