IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отпада таксата на японските автомобили за Европа

Евросъюзът започва преговори са създаване на зона за свободна търговия

Отпада таксата на японските автомобили за Европа

Министрите на търговията на страните от ЕС постигнаха договореност за започване на преговори с Япония с цел създаване на зона за свободна търговия. Това съобщи агенция Reuters. Ако се стигне до споразумение, автомобилите от азиатската държава вече ще се внасят на Стария континент без да се плащат допълнителни такси. И това, съответно, ще намали цената им. Подобно споразумение вече има с Южна Корея.
Отпада таксата на японските автомобили за Европа
Снимка: Toyota

Инициатори на идеята са Великобритания, Холандия и Швеция, но срещу нея се възпротивиха Франция и Италия, според които това ще се отрази неблагоприятно върху автомобилните производители от тези две държави. В момента японските автомобили плащат 10% данък.

В Париж и Рим се притесняват да не се повтори ситуацията от юли 2011 г., когато отпаднаха таксите върху южнокорейските автомобили. Това рязко увеличи техния внос в Европа – с 53%, а в същото време импортът от Стария континент към азиатската държава намаля на 4%.

Шефът на Fiat Сержио Маркионе, който оглавява и асоциацията на европейските производители (ACEA), призова ЕС да отложи подписването на споразумение с Япония. Той е категоричен, че европейските производители първо трябва да намалят обема си на производство и след това да отворят своите пазари.
Отпада таксата на японските автомобили за Европа
Едни от най-популярните "Kei cars"

Според Reuters освен Италия и Франция, и най-големият автопроизводител в Европа – Германия, се съмнява, че Япония ще отговори по подобаващ начин на подобно споразумение и ще отвори своите пазари на автомобили и селскостопанска техника за европейските компании.

Основната причина за подобно притеснение е, че в страната на изгряващото слънце има категория компактни автомобили - Kei cars, чиито собственици получават големи данъчни отстъпки при закупуването им. Продуктите на повечето от производителите в Европа не отговарят на жестоките изисквания за тази категория и няма как да се преборят за място на японския пазар.

 

Тагове: kei cars
0 от 500
  • #48
    13 rate up comment 7 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 11 години )
    Курбел, дискриминация има. Въпреки по-ниския данък за бензиновите двигатели, дизелите са по-изгодни като разходи за средното навъртаните километри на година. А че цените на дизеловите коли са по-високи - кой им е крив че им е скъпо очистването на мръсната технология? Като дойде ЕВРО6 и още по-скъпи ще станат. Ама така е, като ги е мързяло да инвестират в модерни технологии, ами са разработвали допотопните..
  • #47
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    И нещо друго,японските облекчения са за всички автомобили.Те какво са виновни,че немските щайги не ги покриват.Хората поставят условия и който ги покрива печели,а който не го духа.Това са равни условия в бизнеса,а не измислените европейски данъуци с които спират конглокенцията.Има определен страх от европейските производители,а такова няма при японските.Защо ли?Явно европейците си знаят насраните *** и ги е страх,че много ще се размирише...
  • #46
    12 rate up comment 9 rate down comment
    до: КУРбел ( преди 11 години )
    Абе льольо,теб кво те вълнува в Япония какви облекчения има?Там ако ще да ги подаряват автомобилите все тая.В момента става на въпрос за Европа,а не Япония.В Европа ги няма тези облекчения нали?Е кво тогава пак ту бърка отзад?Япнците си правят здрави и на реална цена автомобили,а немците да го духат със скъпите си талиги,които имат китайска 2-годишна гаранция,която не могат да изкарат без сериозен ремонт.Ето сега ако приемат премахването на несправедливия данък ще видим при равни условия кой е.
  • #45
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Kико ( преди 11 години )
    Хайде де! Как искам моделите на Субару да поевтинеят с 10%.За съжаление светът си е несправедлив и дано японците да успеят да получат облекчение.
  • #44
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Ханс Курбел ( преди 11 години )
    Чукча, не пиши, а чети!Няма проблем с хибридите.И няма проблем с политиката на японското правителство, а с формулата, която ползва. Нека регулира и още повече ако ще, но плавно, не от точно определен размер, пасващ от местното авто-лоби.
  • #43
    11 rate up comment 14 rate down comment
    Koтоошу ( преди 11 години )
    Сега ще ни залеят с ТРЬОШОТА.
  • #42
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    В Япония не случайно има отстъпка от данъците за мини-колите и хибриди и ел.коли. Все неща,които германците не могат. Но за това не е виновно японското правителство и не трябва то да си променя приоритетите към отстъпки към ниско-замърсяващите автомобили. Така е между другото и в Европа в много държави - В Лондон примерно еко-колите не плащат такса, в Холандия и т.н. еко-колите имат сериозни отстъпки от данъците.
  • #41
    15 rate up comment 14 rate down comment
    Курбел за Голф ( преди 11 години )
    Германците като могат, да направят, никой няма да промени законите в една държава заради някакви германци. разбира се,че малките коли са еко, разход 4/100 и емисии под 100 гр./км. ,ниско тегло,ниски емисии. Ама как да го схванеш! Това,че германците можели, но не искали ,сме го чували. Само че модерните технологии само японци ни ги поднасят. Германците тракат отстрани с дизела.
  • #40
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Ханс Курбел ( преди 11 години )
    Няма дискриминация.Данъкът на дизеловите коли е по-висок, както и заводската им цена също. Затова половината коли са дизел, половината бензин - заради липсата на дискриминация.
  • #39
    12 rate up comment 10 rate down comment
    Швабен зи касен ( преди 11 години )
    в Германия се толерира дизела чрез по-ниски такси от бензина. Европейските норми за емисии също са по-строги за бензиновите коли. Я преди да дават наклон на японците, обясни що така тая дискриминация?