IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отпада таксата на японските автомобили за Европа

Евросъюзът започва преговори са създаване на зона за свободна търговия

Отпада таксата на японските автомобили за Европа

Министрите на търговията на страните от ЕС постигнаха договореност за започване на преговори с Япония с цел създаване на зона за свободна търговия. Това съобщи агенция Reuters. Ако се стигне до споразумение, автомобилите от азиатската държава вече ще се внасят на Стария континент без да се плащат допълнителни такси. И това, съответно, ще намали цената им. Подобно споразумение вече има с Южна Корея.
Отпада таксата на японските автомобили за Европа
Снимка: Toyota

Инициатори на идеята са Великобритания, Холандия и Швеция, но срещу нея се възпротивиха Франция и Италия, според които това ще се отрази неблагоприятно върху автомобилните производители от тези две държави. В момента японските автомобили плащат 10% данък.

В Париж и Рим се притесняват да не се повтори ситуацията от юли 2011 г., когато отпаднаха таксите върху южнокорейските автомобили. Това рязко увеличи техния внос в Европа – с 53%, а в същото време импортът от Стария континент към азиатската държава намаля на 4%.

Шефът на Fiat Сержио Маркионе, който оглавява и асоциацията на европейските производители (ACEA), призова ЕС да отложи подписването на споразумение с Япония. Той е категоричен, че европейските производители първо трябва да намалят обема си на производство и след това да отворят своите пазари.
Отпада таксата на японските автомобили за Европа
Едни от най-популярните "Kei cars"

Според Reuters освен Италия и Франция, и най-големият автопроизводител в Европа – Германия, се съмнява, че Япония ще отговори по подобаващ начин на подобно споразумение и ще отвори своите пазари на автомобили и селскостопанска техника за европейските компании.

Основната причина за подобно притеснение е, че в страната на изгряващото слънце има категория компактни автомобили - Kei cars, чиито собственици получават големи данъчни отстъпки при закупуването им. Продуктите на повечето от производителите в Европа не отговарят на жестоките изисквания за тази категория и няма как да се преборят за място на японския пазар.

 

Тагове: kei cars
0 от 500
  • #38
    9 rate up comment 12 rate down comment
    Ханс Курбел ( преди 11 години )
    Глупости!Нищо "еко", става дума за ограничение на размерите на колата, за да няма нужда от удостоврение за паркомясто и съотв. друга категория данък.Като имат проблеми с теснотията, да сложат пропорционален данък на заеманата площ, като кубиците, а не да режат всичко над 1,4м примерно и да хранят всички под 1,4м.Иначе моторетки германците могат да правят много добре, но просто не желаят. Също както могат да шият ***, но са оставили това "удоволствие" на България и Китай...
  • #37
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Курбел за Голф ( преди 11 години )
    Защо да махнат данъчните отстъпки към мини-колите,като това са еко-отсъпки,както към хибридите и елколите. Това,че германците не могат да правят такива коли, е техен проблем,а не на държавата,която се стреми към по-екологични автомобили.
  • #36
    10 rate up comment 14 rate down comment
    Ханс Курбел ( преди 11 години )
    Лошо няма, но нека японците първо махнат субсидиите за колите-джуджета - това е все едно в Германия да има Голф-субсидия!Ето, с корейците е ок - хем за нас по-евтини евтинджоси, хем и те да пипнат коли от сой, да се почувстват и те хора.))
  • #35
    11 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Италианско кафе -Да Италианска кола -НИкога Бараките им не стават и това е причината да са със 800 000 000 евро загуби до тук за 2012 година А ако нахлуят и японските коли ,си умряха прави И 10% не са 2000 лева както е писал по долу някакъв а е ОТ 900 до над 10 000 ЕВРО на кола
  • #34
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Александр Макаронски ( преди 11 години )
    Ей класика! Нарисувай ни нещо :)
  • #33
    12 rate up comment 8 rate down comment
    chavv ( преди 11 години )
    Хонда имат завод в Англия където правят CR-V, Civic и Jazz.
  • #32
    14 rate up comment 11 rate down comment
    ОПС ( преди 11 години )
    Потребителя "Швабен ди каскен" е прав. И сега много модели на японските марки се правят в Европа, а както знаем за произведените в европа (независимо , че са японска марка) тези такси ги няма. Субару мисля няма заводи в европа - за тях е добре. Тойота мисля има, Хонда също (ако греша може да ме поправите - не съм сигурен)
  • #31
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Klasika, с теб се "разминаваме"-аз пък с удоволствие чета твоите постове,:)С коментарите си искам да придизвиквам преосмисляне на наложени убеждения, никът ми изразява стремежът към търсене на истинското, което е скрито от рекламите,слуховете,в съвременното разиграване на приказката за голия цар :)
  • #30
    21 rate up comment 16 rate down comment
    Учтивият Лос ( преди 11 години )
    Много странно защо само Франция и Италия са против такова решение. Дано да не е защото самите те се съмняват в себе си и в качеството на автомобилите си.. Нищо не казвам, само размишлявам...
  • #29
    10 rate up comment 10 rate down comment
    doc ( преди 11 години )
    Rabotata otiva na izuui gashti!Muka, mukaaa