IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От утре глобяват за невключени фарове

Глобата е 50 лв., като при несъгласие от водача може да му бъде съставен и акт

От утре глобяват за невключени фарове

Шофьорите, които не включват дневните или късите светлини през деня, от утре - събота, 11 август, ще бъдат глобявани.

Това потвърдиха от КАТ, като припомниха, че промените в Закона за движение по пътищата бяха обнародвани в Държавен вестник в понеделник. На водачите обаче бе даден "гратисен период", който изтича днес.
От утре почват да глобяват за невключени фарове през деня
Глобата ще бъде 50 лв., като ще бъдат санкционирани всички водачи, които се движат без включени фарове. Ще бъдат наказвани и тези, чиито коли са неизправни технически, с изгорели стопове, габарити и т.н.

Полицаят ще има право да прецени как да бъде наложена глобата - с фиш или с акт. Шофьорите, които приемат, че са нарушили правилника и нямат претенции, ще бъдат наказвани с фиш. Ако обаче имат претенции относно нарушението, служителят на реда ще може да им състави и акт.

Новите правила на пътя предвиждат и по-сурови наказания за пияните водачи. За шофиране с алкохол от 0,5 до 1,2 промила вече се отнема книжката от 6 до 12 месеца, а паричната глоба е от 500 до 1000 лв. Същата е санкцията, ако дадете колата си на неправоспособен или пиян. Така за пияните в нарушение наказанието вече е три в едно - отнемане на книжката, парична глоба и временно спиране на колата от движение.

100 лв пък е глобата, ако водач мине на червен светофар. Същата санкция се налага, ако не спрете на преминаващ по пешеходна пътека. При второ минаване на червено санкцията за водача е глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец. С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който преминава през огражденията от парапети или премине на червено.

0 от 500