IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От утре глобяват за невключени фарове

Глобата е 50 лв., като при несъгласие от водача може да му бъде съставен и акт

От утре глобяват за невключени фарове

Шофьорите, които не включват дневните или късите светлини през деня, от утре - събота, 11 август, ще бъдат глобявани.

Това потвърдиха от КАТ, като припомниха, че промените в Закона за движение по пътищата бяха обнародвани в Държавен вестник в понеделник. На водачите обаче бе даден "гратисен период", който изтича днес.
От утре почват да глобяват за невключени фарове през деня
Глобата ще бъде 50 лв., като ще бъдат санкционирани всички водачи, които се движат без включени фарове. Ще бъдат наказвани и тези, чиито коли са неизправни технически, с изгорели стопове, габарити и т.н.

Полицаят ще има право да прецени как да бъде наложена глобата - с фиш или с акт. Шофьорите, които приемат, че са нарушили правилника и нямат претенции, ще бъдат наказвани с фиш. Ако обаче имат претенции относно нарушението, служителят на реда ще може да им състави и акт.

Новите правила на пътя предвиждат и по-сурови наказания за пияните водачи. За шофиране с алкохол от 0,5 до 1,2 промила вече се отнема книжката от 6 до 12 месеца, а паричната глоба е от 500 до 1000 лв. Същата е санкцията, ако дадете колата си на неправоспособен или пиян. Така за пияните в нарушение наказанието вече е три в едно - отнемане на книжката, парична глоба и временно спиране на колата от движение.

100 лв пък е глобата, ако водач мине на червен светофар. Същата санкция се налага, ако не спрете на преминаващ по пешеходна пътека. При второ минаване на червено санкцията за водача е глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец. С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който преминава през огражденията от парапети или премине на червено.

0 от 500
  • #21
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Сега ша сменяме крушки до полуда. Тук се приемат необмислени решения. Светнати фарове да, но само с монтирани дневни светлини. Тоест, законът трябваше да задължи новопродадените и нововнесените автомобили да притежават дневни светлини. Причината - дневните светлини са доста по-икономични. Така замърсяването намалява, а и щеш нещеш ще караш на фарове при запалване на автомобила. да, ама кой да мисли в тоя парламент.
  • #20
    12 rate up comment 4 rate down comment
    разумен ( преди 11 години )
    Тая наредба майката на електромобилите. Поне да не се отнася за шофиращите в града, или само за новите автомобили със светодиодни дневни фарове! Поредната тъпня в Беге.
  • #19
    2 rate up comment 2 rate down comment
    doc ( преди 11 години )
    Veso nai-veroyatno e na kruiz po Dunava s audi- platnohodka,no kato se vurne...ste ni razmage s nepodpraveniya si slovored!Hak da ni e.
  • #18
    10 rate up comment 2 rate down comment
    yoshikava ( преди 11 години )
    Да напълним гушката на Лукойм ,че нещо обедняха с тия спонсорствата на Герб.
  • #17
    7 rate up comment 1 rate down comment
    GTE ( преди 11 години )
    Днвни се признават само оригинално монтирани. Имаше интервю с шефа на КАТ и човека каза, че всички допълнителни доработки няма да бъдат зачитани за включени светлини. Аз си взех за 300 кинта на Филипс и сега се чудя как да ги разкарам.
  • #16
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Дънди Крокодила ( преди 11 години )
    Ако e Dunhill плочка може,важи!
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Дънди Крокодила ( преди 11 години )
    Еееее,обиждаш,мислех те за по-интелигентен!
  • #14
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Дънди Крокодила ( преди 11 години )
    Оооо хеликоптер,и ние пушиме KENT,и ядеме бонбонки Tik-Tak!
  • #13
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Дънди Крокодила ( преди 11 години )
    Оо хеликоптер,ти си с фенер(на каруцата),какво гориво?
  • #12
    4 rate up comment 2 rate down comment
    коленедоглок ( преди 11 години )
    ти още ли не си разбрал че няма такъв филм като увеличаване на безопасност и по добра видимост. Прочетете сайта dadrl.hit.bg.