IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От тази нощ ще караме със 140 км/час по магистралите

По всички магистрали в България

От тази нощ ще караме със 140 км/час по магистралите

От тази нощ ще караме със 140 км/ч. по новите магистрали
Снимка: Булфото

От полунощ тази вечер максималната скорост по всички български магистрали вече е 140 км/ч., припомня БНТ. Досега ограничението на магистралите беше 130 км/ч, но след влизането в сила на промените в Закона за движение по пътищата, допустимата скорост беше увеличена с 10 км. В рисковите зони по магистралите ограниченията на скоростта ще бъдат запазени, като ще бъдат обозначени със знаци.

С новите промени се въвежда и терминът "скоростен път", по който ще може да се кара със 120 км/ч. По него няма да има аварийна лента, а само места за отбиване. Такива пътища у нас ще се изграждат тепърва. Те ще струват с около 30% по-евтино от магистралите. Първият такъв път ще бъде Капитан Андреево - Русе.

От опозицията обаче се обявиха против промените, като посочиха, че това ще доведе до повишаване на броя на инцидентите на пътя. Според депутата Иван Иванов от Синята коалиция състоянието на пътната настилка в страната по никакъв начин не позволява увеличението на позволената скорост за движение. "Да не стане така - след някой и друг месец при тежко произшествие на магистралата поради такава скорост - 140 км/ч, да ви покажат снимките във вестниците кой какво е гласувал", каза Иванов при обсъждането на промените в Закона.

0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Alfa ( преди 11 години )
    Kvo sa obqsnqva toz ot sinqta koaliciq - mi ako mi kara6 s 130 ili 90 daje - nqma li da se ubie6 pri proiz6estvie nedai se boje?
  • #6
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    На некадърните бг шофьори им трябва ограничение 110!
  • #5
    31 rate up comment 7 rate down comment
    Mikan ( преди 11 години )
    Нали точно затова се правят магистрали, за по бързо и ефикасно предвижване! Пък и щом трасето е подходящо няма проблем да си караме със 140. А онзи *** депутат ще ми се прави на загрижен за сигурността на народа... В такъв случай не крадете! Да ви...
  • #4
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    ако чаках да ми разрешат... :)
  • #3
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Ти ми изглеждаш на достатъчно надарено магаре - може да се пробваш с въжето.
  • #2
    13 rate up comment 24 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    кофти за шофьорите на киа и хюндай няма да могат да се възползват от новите скорости защото не могат да вдигнат толкова висока скорост. Е на някое надолнище и ако някой ги дърпа отпред с въже може и да успеят, но пак ме съмнява.
  • #1
    28 rate up comment 1 rate down comment
    Р ( преди 11 години )
    Разбирам, че е трудоемко и си е голямо ровене, но някой няма ли да каже кои са тези участъци или да се надяваме на коректни табели и непорочни полицаи?