IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От тази нощ ще караме със 140 км/час по магистралите

По всички магистрали в България

От тази нощ ще караме със 140 км/час по магистралите

От тази нощ ще караме със 140 км/ч. по новите магистрали
Снимка: Булфото

От полунощ тази вечер максималната скорост по всички български магистрали вече е 140 км/ч., припомня БНТ. Досега ограничението на магистралите беше 130 км/ч, но след влизането в сила на промените в Закона за движение по пътищата, допустимата скорост беше увеличена с 10 км. В рисковите зони по магистралите ограниченията на скоростта ще бъдат запазени, като ще бъдат обозначени със знаци.

С новите промени се въвежда и терминът "скоростен път", по който ще може да се кара със 120 км/ч. По него няма да има аварийна лента, а само места за отбиване. Такива пътища у нас ще се изграждат тепърва. Те ще струват с около 30% по-евтино от магистралите. Първият такъв път ще бъде Капитан Андреево - Русе.

От опозицията обаче се обявиха против промените, като посочиха, че това ще доведе до повишаване на броя на инцидентите на пътя. Според депутата Иван Иванов от Синята коалиция състоянието на пътната настилка в страната по никакъв начин не позволява увеличението на позволената скорост за движение. "Да не стане така - след някой и друг месец при тежко произшествие на магистралата поради такава скорост - 140 км/ч, да ви покажат снимките във вестниците кой какво е гласувал", каза Иванов при обсъждането на промените в Закона.

0 от 500
  • #17
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Dude ( преди 11 години )
    Не е лошо, *** аз лично си предпочитам подбалканския- по- разнообранзо, а пак може да се напъва с такава скорост , само на селата се кротваш иначе плюшиш яко. А и полицията е много по-малко,не като на магистралата. Та не вярвам през магистралата да се спестяват повече от 20 мин, а е скука голема
  • #16
    2 rate up comment 1 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 11 години )
    prieha zakona za skorostnite puti6ta, 6toto ot evropa im kazaha, 4e im trqbva samo magistrala trakiq!sega hemus 6te stane skorosten put, i vsi4ki ostanali bude6ti proekti, poneje ne sa transevropeiski i na evropa ne sa i tolkoz vajni, 6te sa samo puti6ta...ne magistrali...i taka...do kraq na sveta!!!
  • #15
    6 rate up comment 1 rate down comment
    thegangstagentle ( преди 11 години )
    Аз съм от Пловдив, но ми се налага да пътувам до София поне по два пъти в месеца. по пазарджишкия участък от магистралата съм минавал сам, возен от нашите или от приятели. Преминавал съм с всякакви коли и скорости. Но не съм забелязвал въпреки дупките, хълмчетата и целият екстремен релеф, да има табела, която да предупреждава, че тази част от магистрала Тракия е за офроуд.
  • #14
    5 rate up comment 2 rate down comment
    PERNIK ( преди 11 години )
    MOQ GOLFU NESTE 140 DIGA 110 I SPIRA DA DIGA
  • #13
    12 rate up comment 1 rate down comment
    M ( преди 11 години )
    В белите държави рисковите зони се оправят максимално бързо, а в милата ни татковина се обозначават със знаци за по-лесно.
  • #12
    9 rate up comment 2 rate down comment
    123 ( преди 11 години )
    На мен да ви кажа, най-ми харесва решението за скоростните пътища... там разрешената скорост е 120 км/ч, обаче още ги няма пътищата, по който да ги развиете :) Те можеше там да кажат,че няма да има ограничение на скоростта, така или иначе няма как да превишим скоростта на път, който не съществува. Другия закон сигурно ще е за ограничение до свръхзвуковата скорост в стратосферата, ама ще влезе в сила, като пуснат космическите кораби за граждански цели на свободна продажба :)
  • #11
    16 rate up comment 1 rate down comment
    бб ( преди 11 години )
    Alfa е донякъде прав, но малко се е изхвърлил, не му се нахвърляйте! Въпросът е, че при скапан път дали ограничението ще е 130 или 140 все е едно. Това е максимално разрешена скорост! Всеки сам преценява как да се движи в зависимост от състоянието на магистралата и на колата си. И сега много коли се движат с 90 по магистралите. Има едни участъци от магистралата км Варна по които и 200 да е разрешено хората ще карат с под 90! Не са всички *** и ***, спокойно. :)
  • #10
    1 rate up comment 7 rate down comment
    аз ( преди 11 години )
    Когато стане 225 ми се обадете
  • #9
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Ime ( преди 11 години )
    Н - Тъжна, но вярна равносметка. Алфа- говориш глупости и го знаеш, но се правиш на велик. Я направи една бърза равносметка колко време за реакция имаш при едната и другата скорост.., най- елементарното баси...
  • #8
    39 rate up comment 1 rate down comment
    Н ( преди 11 години )
    Повечето хора карат с толкова с колкото се чувстват сигурни и 200 да го направят няма да тръгнат да карат с толкова.Другите които и сега карат с 200 хич не им дреме за някакви знаци и правилници.