IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Доброто старо време: тестваме Toyota Land Cruiser

Като комфорт и динамика е на километри зад модерните SUV. Но в други отношения ги слага в малкия си джоб

В наши дни стандартният жизнен цикъл на един модел е около шест години: първо премиера, после лансиране на пазара, след три години се прави фейслифт и след още две идва време за новото поколение.


НО ИМА И ИЗКЛЮЧЕНИЯ. Премиерата на сегашното поколение на Toyota Land Cruiser беше преди 11 години и ще минат още поне две, преди най-после да дойде време за следващата генерация.

Макар колата да претърпя няколко фейслифта, почтената й възраст си личи. Започнете от дизайнерите, в чиито инструкции явно не е влизало да я направят приятна за окото. Вярно, че вътре вече има шокиращи новости като цветен дисплей на мултимедията - но резолюцията и графиките му са като на видеоигра от детството. Евтината имитация на метал по бутоните никак не съответства на шестцифрената цена.


Toyota Land Cruiser тест драйв
 

И накрая стигаме до пътното поведение. Конкурентите непрекъснато се надцакват с конски сили и адаптивни въздушни окачвания. Land Cruiser разчита на 2.8-литров дизел с трогателно скромните 177 коня. "Муден" е най-доброто определение за характера му. "Лаком" също му подхожда.

Колкото до комфорта, да очаквате от тази кола да изглажда пътните неравности е също толкова оптимистично, колкото да очаквате да ви изглади ризите.


Toyota Land Cruiser тест драйв


С ДВЕ ДУМИ, В ЕПОХАТА на BMW X5 или Audi Q7 този Land Cruiser е истински изкопаем динозавър. Може да ви прозвучи странно, но тъкмо това го прави чудесен.
Преди всичко той не е конкурент на споменатите луксозни SUV. Не е замислен за състоятелни чичовци, търсещи къде да паркират в мола, и за внезапно преуспели фолк певици.


Toyota Land Cruiser тест драйв
 

TOYOTA МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ да не гони моден външен вид и да не сменя поколенията на всеки пет години, защото основните й клиенти не се вълнуват от такива неща. Кои са тези клиенти ли? НАТО, мироопазващите мисии на ООН, полицейските сили в над 30 държави по света и над две дузини национални армии. Да не забравим и Ислямска държава, която известно време беше нещо като неофициално рекламно лице на марката.


Toyota Land Cruiser тест драйв


А причината всички споменати да изберат Land Cruiser е една: те искат автомобил, който винаги пали, никога не отказва и може да мине навсякъде.

 

Toyota Land Cruiser 150

177 к. с. максимална мощност

450 Нм макс. въртящ момент

640 литра багажен обем

В това отношение можем само да се радваме, че от Toyota не са човъркали излишно в печелившата рецепта. Land Cruiser все така си остава на носеща рама, с независимо предно окачване. Все така има пълноценно задвижване на четирите колела, Тоrsen диференциал с възможност за ръчно блокиране, а също и понижаваща предавка. По-високите версии имат адаптивни амортисьори и самоизравняващо се въздушно окачване за задните колела.


Toyota Land Cruiser тест драйв


РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ТОВА Е, че можете спокойно да пратите Агенция Пътища където им е мястото. Land Cruiser има 70 см дълбочина на газене и безгрижно се справя със странично накланяне до 42 градуса. Предният ъгъл на атака е 31 градуса. Добавете му чифт хубави гуми и можете да пътувате из България по почти права линия.


Toyota Land Cruiser тест драйв


И то в доста приличен комфорт. Информационната система наистина е с музейна стойност, но пък седалките са широки и удобни, с отопление и вентилация. Купето е прилично изолирано от шума. Имате даже доста бързо работещ охладител за напитки в централната конзола.


Toyota Land Cruiser тест драйв


НА АСФАЛТ LAND CRUISER стои уверено и не се накланя прекалено в завоите. Но нито за секунда няма да забравите за теглото, което при нашата добре оборудвана версия доближава 2.4 тона. Дизеловият мотор се справя спокойно с тях, но не очаквайте особена динамика, дори и в режим Sport.  


Toyota Land Cruiser тест драйв


Нито път очаквайте обещавания комбиниран разход от около 7 литра за 100 км. При относително спокойно шофиране едва постигнахме 10 на сто. Впрочем и това не е зле за такъв хипопотам с 4х4.


Toyota Land Cruiser тест драйв


Цената на Land Cruiser тръгва от 95 000 лева за по-скромно оборудване и ръчни скорости. Нашата тестова кола в ниво Luxury вдига летвата до 130 хилядарки, а най-добре оборудваната версия със седем места отива до 139 000 лева. Това е твърде много, ако мислите за тази Toyota просто като за голям луксозен SUV. Но ако мислите за нея като за машина, която да ви прослужи надеждно четвърт век, тогава сметката излиза.

Още снимки на обновения Land Crusier вижте в галерията:


 

0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Авторът Константин Томов е направил показно колко лошо е, когато *** човек си мисли,че е оригинален и с чувство за хумор и ирония. Когато нямаш правилна самооценка, може да станеш за смях или съжаление.
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    543 ( преди 2 години )
    Q7 да харчи 9.5 при 140 и Х5 - 8.5 е пълна лъжа. Подобен клас джипове изразходват над 13л. на 100км., особено пък с постоянно пуснат климатик за да не ти се запотява стъклото заради невероятната изолация на луксозните купета.
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    пепи ( преди 3 години )
    Какви фантастики.Q7 харчи 9.5 при 140.А Х5 8.5 . Това по наклон ли.
  • #8
    0 rate up comment 6 rate down comment
    цаца ( преди 4 години )
    ами по запознатите да кажат на предишните версии масовия проблем с дюзите от което двигатела става тотал щета още преди 150 000км, или масовите проблеми с маслената помпа и същия резултат???последно карах вече старичко х5 сд286кс и разхода ми беше 8.5/100км!!!
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Карал такъв ( преди 4 години )
    Имахме такъв служебен, 2012г. Двигателят му беше 3л. дизел, 4 цилиндъра, 5 скорости. Карал се е на асфалт само. Направихме му 60000 км преди да го върнем. На магистралата при 140км/ч разходът му бе над 13л/100км. Ставаше и много Шумен при тази скорост. Изгоря му подгревна свещ на 10,000км, смениха я гаранционно. За разлика, със сегашната кола, Ауди Ку7, 3л дизел, разходът с 140км/ч е около 9,5л/100км.
  • #6
    36 rate up comment 2 rate down comment
    Jezza ( преди 4 години )
    Хубава статия, много добре е написано всичко и в интересен стил. Обяснено е точно и ясно, без да е тенденцеиозно. Поздравления за автора Константин Томов, тук рядко се срещат хубави статии.
  • #5
    28 rate up comment 3 rate down comment
    v-1 ( преди 4 години )
    Да ама то целта на СУВ-овете не е да са спортни и с по 500+ коня, а да са проходими.Така, че крузера си е точно в целта и си е добиче. И разхоът от 10л/100 е нормален според мен, сигурен съм, че другите цитирани 'джипки' имат дори по-голям разход заради по-голямата си мощност.
  • #4
    26 rate up comment 1 rate down comment
    до hobby ( преди 4 години )
    E да, ама в нормалните страни хората като машина си я купуват. Само тук е предпочитан избор на градската мутра, която няма още 50 бона за по-луксозно прасе
  • #3
    36 rate up comment 2 rate down comment
    Тишо ( преди 4 години )
    Ще се съглася, че въобще не е спортен и само дотолкова. Джипът (за мен) изглежда страхотно, особено последния фейслифт, а който иска да каже че 10 разход е много да не си взема джип въобще... Инфотеймънта не е на нивото на Q7 примерно, но не това и целта...
  • #2
    17 rate up comment 5 rate down comment
    hobby ( преди 4 години )
    Ммм... да. Машина, а не кола!