IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо този Mercedes за скрап струва 5,4 милиона евро

Новият собственик ще направи доста пари, ако върне блясъка на необикновената кола

Ако Mercedes 300 SL „Gullwing“ е безупречно реставриран и приготвен за търг, със сигурност ще замине веднага за 1,2 милиона евро. Но този окаян екземпляр, който е хвърлен в склад за скрап и с извадени части, струва много повече. Според RM Sotheby's, които ще го продадат на 26 октомври, той може да удари 5,4 милиона евро. Къде е тайната?


уникален Mercedes


Историята на Mercedes 300 SL е уникална. Германската марка триумфира в средата на миналия век както в Льо Ман, така и в Carrera Panamericana с W194. Така Mercedes се замисля върху кола за пътя, вдъхновена от този състезателен модел. 

Един от мечтателите по темата е човек на име Макс Хофман, вносител на германската марка в САЩ. Бизнесменът има много богати клиенти, на които иска да продаде кола с прилична печалба. И горещо лобира проектът да стане реалност. 
 
 
уникален Mercedes


И се ражда първият Mercedes, представен пред публика извън Германия. Събитията  се развиват след премиерата в Ню Йорк по време на Международното автомобилно изложение през 1954 г.  Автомобилът е наричен вътрешно W198, но търговското му име е 300 SL. Но въпреки спортния дух, има място за подобрение.

Фриц Налингер, ръководител на инженеринга в Mercedes, започва да настоява за състезателен вариант за запаленитете пилоти. Те се изразяват в по-мощен двигател, спортно окачване, по -радикален заден мост, по-леки джанти, олекотени странични и задни прозорци (изработени от плексиглас). И най-важното - алуминиева каросерия вместо стомана.
 
 
уникален Mercedes


Mercedes дава зелена светлина на проекта и автомобилът започва да се произвежда през 1955 г. с допълнителна цена, която тогава е била цяло състояние: 1307 долара! Но конкуренцията от Ferrari е много силна и тази олекотена версия се оказва твърде скъпа. Така че производството на тези SL продължава само една година, през която са направени  29 екземпляра.

Един от тях - под номер 26, виждате на снимките. Той е единственият, доставен в черно (въпреки че по-късно го пребоядисват в сиво) с червен интериор. Поръчва го самият Луиджи Чинети, победител в 24-те часа на Льо Ман. Той става по-късно вносител на Ferrari в Северна Америка и създател на Северноамерикански състезателен отбор.
 
 
уникален Mercedes


Луиджи Чинети се запознава по време на Daytona 500 през 1976 г. с имигрант на име Руди Клайн. Последният е направил малко пари, купувайки луксозни коли за скрап, чиито части по-късно препродава. Клайн настоява да купи немския красавец. И двамата се спират на цена от $30 000, от които $3000 ще бъдат дадени авансово. Клайн всъщност взима колата малко по-късно, през март 1977 г., и заедно с нея идва писмо от самия Чинети. В него уверява, че автомобилът е в добро състояние. 
 
Клайн въобще не му се наслаждава по пътищата. Оставя го в павилиона на сметището и никога не го вади. Е, това ако не е престъпление.
Без да осъзнава колко уникална е колата, той продава някои части като предните брони, копчето за превключване на скоростите, комплекта инструменти, крика и резервното колело. Така SL остава завинаги със 73 387 км, набутан в тъмницата, без никой да го докосне. Е, самият Клайн наистина го пипа веднъж, но случайно, докато кара мотокар. Наистина престъпно, собственикът оставя очевидна вдлъбнатина в задната част на ветерана.


уникален Mercedes


Този SL запазва оригиналния си двигател, скоростната кутия, задния мост и кормилното управление. Дори каросерията е маркирана с номер 26 на двете врати, ръба на арматурното табло и вътрешната страна на покрива.

Но сега експертите от RM Sotheby's се надяват, че някой богат колекционер, наясно с неговата рядкост и ексклузивност, ще го купи и реставрира. И същият ще хвърли приблизително 5,4 милиона, за да направи отлична инвестиция! След като блясъкът на колата бъде възстановен,  щастливецът ще може да прибере на свой ред 10 милиона евро. Колко лесно богатите правят пари, нали!
 

0 от 500