IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как безопасно да си купите кола от Facebook Marketplace

Онлайн измамниците могат да бъдат разкрити с тези прости стъпки

Има много неща, които трябва да знаете преди пазаруване от Facebook Marketplace. Има страхотни оферти за коли, а и вие може да вземете пари за вашата, тъй като се избягват комисиони на търговци.

 

facebook


Факт,  често хората продават изгодно автомобила, защото се местят, имат нов член на семейството или просто им трябва спешно кеш. Но пък други определено търсят „жертви“ с измамни обяви. Ето няколко съвета, ако се пускате на този пазар за коли.

Проверете цените на употребяваните автомобили

След като сте избрали няколко модела, които ви интересуват, винаги е добра идея да проверите цените им.  Въпреки че можете да намерите страхотни оферти във Facebook Marketplace, има и много продавачи, които искат много повече от реалното. Влезте в сайтове за търговия с коли и въведете модел, година, марка, пробег, държава и т.н.

 
Цени на коли-4


Естествено, ще има разлика при една и съща наглед кола от 2,3 или 4 хиляди лева заради състоянието, в което се намира. Но ако е определено като отлично и е такова само на снимки, лесно ще видите опита за измама, като отидете при самия автомобил на оглед.

Бъдете сигурни,  някои продавачи ще посочат по-висока цена заради скорошни ремонти. Не, последните не влизат в сметката при счетоводната стойност на колата.  Ако автомобил в отлично състояние по оценка струва 10 000 лева – след направени ремонти за 2 бона, той не струва 12 000. Струва си 10 000. Това е особено важно, ако ще взимате кредит от банката, защото оценителите там също не се интересуват от ремонти, а какво пише в дебелите книги.

Уговорете тест драйв


Цени на коли


След като сте намерили вашата кола и сте преценили, че си струва парите,  е време да насрочите среща за тест драйв. Пробното шофиране е от изключително значение, когато решавате дали да купите от частно лице. Не само ще видите екстериора и интериора със собствените си очи, но ще усетите и евентуални чукания, тропания, вибрации, т.е. проблеми с механиката.

Преди да потеглите, проверете грайфера на гумата, погледнете под капака, за да видите дали има нещо необичайно. Уверете се, че климатроник и радио, минете през всички функции на таблото. Помолете да тествате колата и на магистрала (междуградски път), защото често при високите скорости се появяват тропания и други притеснителни шумове. Когато приключите, попитайте всичко, което ви интересува, и поискайте документи за поддръжка и ремонти на автомобила.

Закарайте колата в сервиз и проверете VIN
 
 

сервиз

Тази стъпка може да бъде направена или по време на първоначалното ви пробно шофиране, или след това, но винаги преди да дадете кеша. Много сервизи предлагат услугата в рамките на 30 минутки, а най-добре да имате предварително уговорен познат механик. Той може да хване доста неща, които са незабележими при тест драйв, като най-чест пример е със спирачките. И парите, които ще ви вземе за преглед, могат да ви спестят многократно по-високи суми.

Проверката на VIN ще ви даде историята на автомобила и ще ви светне червени лампички – катастрофи и тяхната сериозност, кражби, превъртания на километража, посещения при майстора. Разбира се, това важи за коли, които са поддържани в официални сервизи. Но все пак – липсата на проверка на VIN е огромна грешка.

Следете за измами

Измамите онлайн са навсякъде в наши дни и пазаруването на кола във Facebook Marketplace не е по-различно. Един от най-честите червени лампички за мошеничество твърде добрата, за да е истинска цена. Ако сте направили проучването, за което писахме,  но ви се предлага уникално запазен автомобил за смешни пари – бягайте с 200! Вероятно това е опит за „фишинг“ – ще ви искат лични данни или пари в аванс.

Други често срещани сигнали за нередност са обяви с малко или никаква информация, неясни профили на продавачи, продажба от името на някой друг или връзки към уебсайтове в описанието, които ви отвеждат извън Facebook.

Дори ако всичко изглежда перфектно, никога не изпращайте депозит, за да „Свалите“ обявата. И накрая – ако отидете, но продавачът каже, че с колата нещо е станало, но сега идва от чужбина, пак бягайте далеч. И не давайте стотинка преди да има подпис пред нотариус.
 
 

0 от 500