IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Правителство в ЕС удари с по-голям данък собственици на електромобили

Заради грешка в изчисленията, нидерландците ще се лишат от солидните си отстъпки

От 2006 година собствениците на електромобили в Нидерландия ще трябва да плащат по-висок пътен данък. Причината е, че те ще трябва да компенсират грешка в изчисленията на предишното правителство, когато е въвело стимули за насърчаване на покупката им, съобщават местните медии.


Нидерландия - електричка-2


Сега собствениците на електрички в страната получават 75 процента отстъпка от провинциалния данък, с който се плаща за поддръжка на пътищата. Предвиждаше се данъчното облекчение да бъде въведено поетапно през следващите пет години, като през 2026 г. намалее на 40%, а през 2028 г. - на 30%, преди да бъде пратено в историята през 2030 г.

Очакваше се схемата да струва на правителството 1,5 млрд. евро под формата на пропуснати данъчни приходи. При съставянето на бюджета за 2025 година обаче, финансовият министър Елко Хейнен установил, че предишното правителство не е отчело факта, че електрическите автомобили са много по-тежки от останалите, което означава, че трябва да бъдат облагани с по-високи данъци.


Нидерландия - електричка


Чиновниците изчислили, че така наречената "двойна отстъпка" - намаление на данък, определен на неправилно ниво, ще струва на хазната общо 3,8 млн. евро. Несъответствието не е било правилно отразено във финансовите изчисления. Правителството също така е подценило броя на продадените електрически автомобили.

Поради това Хейнен намали отстъпката директно на 25% от 2026 г., което означава, че собствениците на електромобили ще се ползват с по-малко предимство до 2030 г.


0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Грета Тунберг ( преди 45 минути )
    На моят алфа чекист електрика митбъстъра не му действа.
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 59 минути )
    Рано или късно субсидиите за електромобили, директни или индиректни, ще спрат. Тогава ще дойде истинското приземяване.
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може--- https://come.ac/manx
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 час )
    Една статия, а толкова грешки...
  • #1
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 1 час )
    Една по една привилегиите за електрокари изчезват.Първо беше безплатното зареждане, второ субсидиите за закупуване на електрокари и сега ще въведат и данъци.Като намалеят приходите от акцизи на петролните горива,ще сложат и акциз на тока.Честито електричари!