IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Крадците вече свалят фарове за броени секунди

Посегателствата върху първокласни автомобили носят все по-големи доходи на престъпниците

Кражбата на автомобили вече не е това, което беше. Отминаха дните, когато крадците отмъкваха цели превозни средства. Сега те се фокусират върху конкретни части, които могат бързо да бъдат премахнати и обърнати за печалба. И именно фаровете на премиум моделите показват една нова тенденции, която беше наречена „Изтръгване на очите“ и която набира скорост в редица европейски държави.


откраднати фарове


През последните няколко десетилетия дизайнът на фаровете еволюира от прост до изключително усъвършенстван, като много превозни средства вече разполагат с усъвършенствана Matrix LED технология и динамични активни функции. В резултат на това цената на един фар може да достигне стотици или дори хиляди евро.

Пример за това BMW 4-Series, където всеки лазерен фар върви доста в диапазона от 2000-3000 евро. В същото време Matrix LED модулите на Audi с лазер за Q7 струват около 3500 за брой. Заради откритото си позициониране тези скъпи компоненти са станали лесна мишена за крадците.

Свалянето на модула на фаровете понякога причинява и щети - най-често по бронята, калниците и предния капак, но то става по-бързо от кражбата на цяла кола. Освен това е по-лесно и по-безопасно за престъпниците да продават отделни части на местни магазини или на нищо неподозиращи купувачи онлайн, които вероятно си мислят, че сключват изгодна сделка.

Филип Суифт, технически директор във фирмата за управление на искове и ремонти (CMA), определя нарастващия брой кражби на фарове като „епидемия“. Той е категоричен, че това са дължи на лесното сваляне на тези детайли.

„Крадците просто ги изтръгват и бързо напускат мястото. След това бързо продават откраднатите фарове по иннтернет. Подобно на кражбите на катализатори, това е друга обезпокоителна тенденция в автомобилната престъпност, която увеличава натиска върху застрахователните премии. Това също така представлява още едно главоболие за ролицията", обяснява Суифт.

Статистиката показва, че само за година кражбите на детайли от автомобили са се увеличи с около 2%. Това включва не само фарове, но също така гуми и джанти, както и механични компоненти.


0 от 500