IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Drive Pilot от Mercedes-Benz: какъв вид система е това

Технологията вече е одобрена за използване в Германия

Drive Pilot e технология за полуавтономно шофиране, разработена за автомобили с марката Mercedes Benz. При създаването ѝ инженерите на немския концерн взимат предвид редица технически и правни моменти, така че системата да получи официално одобрение в Германия, а и в цяла Европа.


Drive Pilot


Технологията е проектирана така, че през повечето време участието на водача в управлението на автомобила е минимално. С помощта на сензори, видеокамери и други решения системата управлява автомобила самостоятелно, като само в някои случаи се налага намесата на човек.

Какво е Drive Pilot

Трябва да се доверите на полуавтономните технологии за шофиране, за да шофирате в градски задръствания или по извънградски пътища. Системата поддържа максимална скорост от 60 км/ч. За да я стартирате, трябва да натиснете бутон от лявата страна на волана. На някои модели може да бъде и от дясната страна.

Веднага след активирането системата ще поеме управлението и водачът може да се отпусне. Drive Pilot контролира скоростта, разстоянието, прави маневри в избраната лента. В процеса разработката отчита спецификата на конкретен маршрут, взема предвид пътните знаци и ситуацията в реално време.

След официалното одобрение Mercedes-Benz започва внедряване на тази система в серийните автомобили. Първи ще го оценят собствениците на новата S-класа от 2024 г. В момента технологията е официална само в Германия, но с времето ще бъде внедрена и в други страни по света.

Как работи Drive Pilot

Принципът е изключително прост: по време на активирането системата поема процеса на управление на автомобила. В непредвидени ситуации (например при риск от сблъсък) тя маневрира или прилага аварийно спиране. За да получи актуална информация за пътя, системата анализира данните, идващи от множество сензори.

Един от основните е LiDAR, който използва светлина за изчисляване на разстоянието до различни препятствия: хора, дървета, коли в близост и др. Друг важен компонент е цифровата HD карта. Тя предава информация за състоянието на пътищата, маршрута, знаците, рисковете от сблъсък и други необичайни ситуации.

Налични са и видеокамери, монтирани в колата.Ако в процеса трябва да намеси водача, системата ще издаде звуков сигнал. В ситуация, в която собственикът не може да поеме контрола отново (например, прилошава му), се активира аварийно спиране. Модерният автопилот от Mercedes ще избегне сблъсък. В същото време се активира аварийната аларма, прозорците и вратите се отварят.


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 16 минути )
    Всъщност е много по-сигурен отколкото този на Тесла. Автопилота на Тесла работи до 140 км в час и при тази скорост в началото засичаше спрял обект на магистралата от разстояние което е по-малко от спирачния път и следваше катастрофа. Сега се научиха да ги заобикалят и да ги виждат по-отдалече. От друга страна автопилота на mercedes до скоро работеше само до 40 км в час за да е сигурно че ще спре. Тоест все едно го няма. Кой кара с 40 км в час по магистрала? Сега ги вдигнаха на 80. Пак не става.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 32 минути )
    Автопилот тип камикадзе,като на Тесла.
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Други думи нещо като нищо. Какъв автопилот е този който дори не сменя лентата, да не говорим за престрояване и минаване през кръстовище. Избираш му примерно средна лента И каквото и да стане той ще си кара в нея и няма да мръдне, дори ако преди 100 км е трябвало да отбиеш и това се вижда в навигацията. При това не работи където ти искаш, а само където ти кажат, че вече е картографирано.