IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли CVT да се смени с автоматична скоростна кутия

И проблем ли е поставянето на вече употребявана трансмисия?

Възможно ли е да смените CVT-то (безстепенната трансмисия, известна още като вариатор) на вашия автомобил с автоматична скоростна кутия и подходящ ли е за тази операция агрегат, втора употреба? Подобен въпрос вероятно вълнува някои шофьори, които са недоволни от работата на вариатора или той е повреден и ремонтът или замяната му са наложителни.


скоростна кутия


Според вицепрезидентът на Националния автомобилен съюз (NAS) Ян Хайцер, това може да стане, стига производителят първоначално да е предвидил подобна възможност. В този случаи замяната няма да повлияе на работата на основните елементи на автомобила.

Експертът допълва, че автоматичната скоростна кутия е по-надеждна, по-здрава и по-издръжлива от вариатора. Последните обикновено се инсталират на автомобили със слаби двигатели, докато по-мощните автомобили са оборудвани с автоматични трансмисии. Трябва обаче да се вземе предвид, че съвременните автоматични трансмисии са по-малко надеждни от тези, инсталирани на автомобили от началото на 2000-те.


скоростна кутия


Ако обаче конструкцията на самата трансмисия не позволява замяната, абсолютно не си струва да се правят промени по автомобила. Факт е, че при инсталиране на автоматична скоростна кутия от определен тип, производителят определя натоварванията върху двигателя и на задвижването спрямо самата трансмисия, което е невъзможно за постигане на друго място, освен в завода, който произвежда автомобила.

Затова и подмяната на скоростната кутия е много опасно и крие непредсказуеми последствия, особено ако става въпрос за употребяван агрегат, който експертите определят като „котка в чувал“. И никой държащ на репутацията си сервиз не би направил това. Механиците или ще поставят чисто нов агрегат, или просто ще ремонтират повредения.


скоростна кутия


0 от 500