IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ако чуете тези звуци от роботизирана трансмисия, тя скоро ще се развали

При появата им трябва веднага да бъде потърсена специализирана помощ

Роботизираната скоростна кутия е почти идентична с механичния ѝ аналог, с изключение на някои функции. Механизмът на системата включва много части, които съставляват вече познатата ни механична версия на кутията.


скоростна кутия


Основната разлика на роботизираната скоростна кутия е нейното управление от микропроцесорен тип. В такива скоростни кутии превключването на предавките се извършва от електроника въз основа на данни от двигателя, педала на газта и сензорите на колелата.

Признаците за предстояща повреда на роботизираната скоростна кутия могат да се разберат от различни звуци и вибрации в колата. Така например, ако усетите потрепване при натискане на педала за газта, както и къси и приглушени щракания от двигателния отсек, то това е отчетлив признак за проблеми с роботизираната трансмисия.

Признаците за повреда на „робота" включват още проблеми с превключването на скоростите. Ной основното е, когато имате усещане, че колата трепти по време на движение. Също така трябва да обърнете внимание на закъсненията и невъзможността да преминете към желания режим на работа.

Също така собственикът на автомобила трябва да бъде внимателен за нехарактерни и странни звуци при смяна на предавките - бръмчене, тракане, свирене, щракане. Странният шум, който не би трябвало да съществува, най-често показва неизправност на актуаторите (отговорни за включването и изключването на съединителя и смяната на скоростите), както и за проблеми с хидравличното задвижване или съединителя.

В същото трябва да знаете, че подобни симптоми могат да бъдат свързани и с други проблеми. Затова за установяване на точния проблем се препоръчва да се обърнете към сервизни специалисти, те ще диагностицират и решат проблема. Но принципно, съветите на експертите, са да се вслушвате във вашата кола.


0 от 500