IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

8 признака за необходимост от смяна на масло на автоматик

Сред тях са трудна смяна на предавките и повишен разход на гориво

Когато става въпрос за поддръжка на автомобил с автоматична скоростна кутия, често се отлага един от най-важните аспекти – смяната на маслото. Забавянето или пренебрегването на тази процедура може да доведе до сериозни проблеми.Нека разгледаме кои са основните признаци, които показват, че е време да обърнете внимание на тази важна част от грижата за превозното си средство.


смяна на масло
 

Кои са признаците за нужда от смяна на масло на автоматик?

Автоматичната скоростна кутия е един от най-важните и същевременно най-деликатни компоненти на съвременния автомобил. Експертите от автосервиз Ondrive споделят кои са признаците, сигнализиращи, че е време за смяна на маслото в този тип трансмисия:

  1. Трудно превключване на скорости

Един от първите признаци, че е необходима смяна на масло при автоматик, е трудното превключване на скорости. Когато усетите, че скоростите се сменят по-бавно или с тласък, това може да означава, че течността вече не изпълнява своите функции.

  1. Поява на бръмчене и вибрации

Забелязвате ли необичаен шум при превключване на скорости или леко вибриране на колата? Това също е ясен сигнал, че маслото е загубило своите свойства и е време за подмяна.

  1. Загуба на мощност

Ако забележите, че вашият автомобил не реагира така бързо и ефективно както преди, когато натискате педала на газта, това може да се дължи на старо или замърсено масло в скоростната кутия.

  1. Спонтанно превключване на предавките

Недостатъчното количество от течността може да доведе до неочаквана смяна на предавките при автоматика.

  1. Замърсявания

Виждате ли замърсявания при проверка на нивото? Мътното или тъмно масло, често придружено със специфична миризма на изгоряло, е признак, че то вече не може да осигури достатъчна защита и охлаждане на компонентите в скоростната кутия. Това може да доведе до допълнително износване и евентуална нужда от сериозни ремонти.

  1. Увеличен разход на гориво

В случай че колата ви започва да гори повече от обикновено, това може да е свързано с лошата работа на автоматичната скоростна кутия, причинена от старо или некачествено масло.

  1. Отказ на автомобила автоматик да премине в режим Drive

Това обикновено се случва при освобождаване на педала на спирачката.

  1. Образуване на пяна и наличие на мехурчета на пръчката за смазка

Те са причинени от навлизане на въздух в маслената помпа.

Ако се появи някой от тези признаци при вашия автоматик, не отлагайте смяната на маслото. Навременната реакция може да ви спести значителни разходи и неприятности.

Смяна на масло при автоматик

Смяната му при автоматик може да бъде частична или пълна. Частичната смяна се извършва при охладен двигател и включва източване на част от старото масло (обикновено 30-40%) чрез развиване на пробката в картера. Маслото, което може да изтече самостоятелно, се заменя с ново, а филтърът се проверява за стружки, почиства се и по възможност се подменя.

Пълната или машинна смяна при автоматик изисква специализирано оборудване и се извършва единствено в автосервиз. С помощта на машина старото масло се изтласква постепенно от системата с ново, като процесът се контролира визуално и се спира при постигане на желания цвят. След смяната на масления филтър и почистването на картера, процедурата се завършва, като се добавя необходимото количество ново масло.

Смяната на филтъра също е важна част от този процес. Той играе ролята на защита срещу замърсявания, които може да проникнат в скоростната кутия. Подмяната му при всяка смяна на маслото осигурява допълнителна гаранция за дълготрайност и безпроблемна работа на вашето превозно средство.

Поддържайте автомобила си в добро състояние, като следите за признаци на износване и реагирате навреме. Така ще си осигурите по-приятно и безопасно шофиране, без излишни разходи.