IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви рискове крие „почукването“ на двигателя

Някои звуци от мотора може да означават предстоящи сериозни ремонти

Всеки тракащ шум в двигателя на автомобила трябва да предупреди собственика му, защото може да причини повреда. Много често сериозна. За това разказват специалисти от отдела за механични ремонти на Bosch.


двигател


Сред най-опасните причини е износването на лагерите на коляновия вал. Това може да доведе до увеличаване на хлабината между коляновия вал и свързващия прът, което води до почукване. В крайна сметка ще се стигне до разрушаване на самия колянов вал и отказ на двигателя да работи,твърдят специалистите.

Също така, почукване в двигателя може да се получи, ако буталата, пръстените или стените на цилиндрите са износени, предупреждават от Bosch. Това застрашава мотора от загуба на компресия, води до повишен разход на масло и сериозна загуба на мощност на силовия агрегат, та чак до разрушаване на механизмите, посочват експертите.

Повредата на клапана също може да причини почукване в двигателя. Ако хлабината между клапана и тласкача се увеличи, това води до интензивно износване и на двете части с последващи непредсказуеми последствия.

Проблеми със системата за запалване или захранване също могат да причинят почукване. Причината може и да е в нискокачественото гориво, предизвикващо детонация, в този случай се появява по-характерно почукване, което показва и по-сериозни неизправности.

Лошата циркулация на маслото или липсата на масло причинява триене в двигателя, което също може да доведе до чукване. Най-често това се случва след друга повреда на двигателя. Поради всички тези причини е добре да се вслушване в „болежките“ на вашия мотор и да реагирате веднага след появата на т.нар. "почукване".


0 от 500