IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz се отказва от цял сегмент - SUV Coupe

В компанията смятат, че тези модели добавят излишна сложност в гамата

През последните няколко години Mercedes-Benz започна постепенно да намалява и без това раздутата си моделна гама в името на съкращаване на разходите. Последните информации сочат, че тази стратегия ще се окаже фатална за цял сегмент - този на SUV купетата, като единият вариант е той да бъде премахнат изцяло, а другият - всички модели в него да бъдат обединение в един.


Mercedes-Benz SUV Coupe


В момента Mercedes предлага два купеобразни SUV - GLC Coupe и GLE Coupe, позиционирани като директни конкуренти на BMW X4 и X6. Моделите с висока шофьорска позиция и скосени линии на покрива представляват около 10-15% от глобалните продажби на GLC и GLE, като на най-големия пазар в света - този в Китай, техният дял е под 6%.

Подобни скромни цифри повдигат въпроси относно дългосрочната им жизнеспособност в гамата на Mercedes. Засега главният изпълнителен директор на автомобилния производител Ола Калениус не коментира въпроса, но според германския вестник Handelsblatt, който се позовава на свои източници от компания, бъдещото на SUV купетата е под въпрос.

Част от управата на Mercedes смята, че GLC Coupe и GLE Coupe трябва да бъдат оставени да завършат жизнения си цикъл, след което да изчезнат от гамата. Други топ-мениджъри от компанията обаче считат, че е по-добре двата модела да бъдат обединени в един, докато трети искат нищо да не се променя.

През 2026 г. Mercedes ще пусне електрически SUV с размерите на GLC, но той няма да получи купеобразна версия, което може да се счита за сигнал, че производителят от Щутгарт вече не проявява интерес към подобен тип каросерия. Още повече, че стандартните SUV, особено електрическите, стават все по-елегантни и по-аеродинамични, което прави купеобразните им версии излишни.


0 от 500
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 часа )
    Явно Ексела е превзел Мерцедес напълно. Да продажбите на SUV купета може и да са малки, но ако ги премахнат от гамата напълно, клиентите им ще отидат при БМВ, и току виж понакупили и други коли покрай купето (за семейството, гаджето и т.н.)
  • #3
    1 rate up comment 4 rate down comment
    До 1 ( преди 13 часа )
    Има смисъл заради аеродинамиката, но ест да е направено по практичен начин като Тесла У примерно, а не да е практически по-зле от повдигнато комби, но по-надуто на размери и цени
  • #2
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 15 часа )
    Geremy Clarkson още преди 10 години си беше казал мнението за този безсмислен клас автомобили...
  • #1
    15 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 16 часа )
    Освен, че са грозни, SUV купе са най-безмислената форма, която е правена.