fallback

Кактуси и гъби вместо кожа за седалки за кола

Бъдещето на още един сектор от автомобилната индустрия е под заплаха

Автомобилните производители активно търсят по-устойчиви алтернативи на традиционната кожа, използвана за седалките на превозните средства. Нов доклад от изследователската фирма IDTechEx подчертава няколко обещаващи опции - като кожа, направена от растителни отпадъци или гъби, например.

Тези алтернативи може да имат по-малко въздействие върху околната среда от животинската кожа, което е свързано с емисиите на парникови газове, обезлесяването и монополизирането на земята за животновъдство, отбелязва докладът. Особен интерес предизвикват растителните кожи, микробните кожи и мицелните (гъбени) кожи. Въпреки това, всички тези материали все още срещат определени трудности при разработването.

Растителната кожа може да бъде изработена от различни материали, като кори от ябълки, листа от ананас, кактуси, грозде и бамбук. В момента обаче нейното създаване изисква използването на пластмаса, което увеличава въглеродния отпечатък и може да не е толкова издръжливо като традиционната кожа. Автомобилният дизайнер Иън Калъм вече е реализирал тази идея в своя уникален проект за реставрация на Porsche 911, където използва материали от утайка от кафе, леща и черупки от яйца.

Също така е възможно да се направи кожа от мицела - нишковидните корени на гъбите, които могат да бъдат изплетени в рогозка, която след това лесно се нарязва и оформя. Гъбите могат да се отглеждат точно в същите помещения, където се произвежда крайният продукт, намалявайки цялостния отпечатък върху околната среда от производствения процес.

Този нов вид кожа също така изисква по-малко вода и енергия в сравнение с други материали. Подобни материали са използвани в концепциите Cadillac Sollei и Mercedes-Benz Vision EQXX. Масовото им внедряване обаче ще постави под въпрос бъдещето на много компании от индустрията, които сега изработват автомобилни интериори, тъй като те трудно ще могат да се приспособят към новите технологии.

fallback
  • #8
    Мда ( преди 50 минути )
    Българина не харесва никой веган, освен ако вегана не се казва Джокович! Тогава мрънка цяла седмица, че не му били пуснали Луда по тебе ..... Е нема такава объркана нация!
  • #7
    РУК ( преди 55 минути )
    Ахаха,егати спора!От над 10 години естествена кожа в колите се ползва в наистина топ моделите!Повечето са бъкани с изкуствени и "еко" кожи.Масата от които са реално петролни продукти бъкани с какви ли не още лепила и химии,заради които хората препоръчват в жегите да оставите колата да се проветри преди да влезете да се надишате хубаво.Да се заменят тези отрови с продукти от гъби или кафе е най-полезно за потребителя!И тук разните веган,меган и прочие фанатизми и антифанатизми са си ваш комплекс
  • #6
    Do 3 ( преди 1 час )
    Пич, може да се обиждаш на коментарите, обаче съм 100% сигурен, че не можеш да направиш разлика между изкуствена и естествена кожа в кола, яке, портфейл или чанта без да видиш етикета!
  • #5
    До 3 ( преди 1 час )
    "За хиляди години земеделие, не беше проблем" - ти там ли си бил тези хиляди години, че използваш "не беше". Хиляди години земеделие кравите не са използвани да се консумира месо и бургери ежедневно от всички!Бива да прочетеше малко с колко милиона глави *** е увеличено отглеждането последните 100 години, и защо е проблем! За да не го приемеш пак твърде лично, не е нужно да включваш и добитаците като теб в сметката!
  • #4
    анонимен ( преди 2 часа )
    Защо в тоя форум има хора, които не срещам другаде? Ниво в университета ги срещах, нито в офиса, нито по събирания? ИЗведнъж тук се напълни с някакви любители на веган глупситите и мега зарибени елкетричари? И в осфисаи иам хора с Телса и подбни, ама я няма тая глупост, дето ти казват, че едва ли. не, щото не ти харесвало тяхното, си много просто шофьор на Дачия и "хора като теб" не рабзирали. АМан от екоталибани, мислещи се за спасители!
  • #3
    анонимен ( преди 2 часа )
    "Да не говорим,че такива като теб изобщо няма да хванат разликата!" Полека с личните нападки!! И стигал си писла глупосту "две крави който изпърдяват " - ОТВРАТИТЕЛНО! За хиляди години земеделие, не беше проблем, обаче? И сега поскъвлаи неща, заради "кравите". Остави кравите - има прасета, има агнета. Или и те са лоши? "нищо че в Дачията го нямаш! " - Ти си завършен ***!
  • #2
    До 1 ( преди 3 часа )
    И какво лошо има телешката кожа да бъде заменен с материал от гъби с абсолютно същите свойства!Да не говорим,че такива като теб изобщо няма да хванат разликата!В единия случай за 4 седалки са нужни две крави който изпърдяват метан колкото жителите на един малък град и изяждат фураж колкото хляба на същия град.В другия случай имаш просто гъби,не ***,не консумират житни култури!Иначе след месец ще ревете,че олиото и хляба много скъпи!Ама "ледъра си е ледър" нищо че в Дачията го нямаш!
  • #1
    анонимен ( преди 3 часа )
    Преди под заплаха бяха сектори, чийто бинзес беше подменян с нещо по-евтино или поне нещо много по-добро. Днес под заплаха са скетори, които не се харесват на разни изпляскали еколелки поради случайни причини.
fallback
Последни