IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина изобретател, спасил милиони шофьори от глоби

Майк Валънтайн е създател на анти-радара Valentine V1

Името Майк Валънтайн едва ли говори нещо на повечето шофьори, но някои от тях със сигурност трябва да са му благодарни, защото им е спестил пари от глоби за превишена скорост. Още през 1992 г. се появява V1 - устройство за засичане на полицейските радари. То е изобретено от американеца, който почина на 74-годишна възраст.


Майк Валънтайн


Роденият в Охайо изобретател стартира бизнеса с радарни детектори в началото на кариерата си, съосновавайки Cincinatti Microwave, Inc. през 1974 г., която по-късно ще се превърне в Escort - друг утвърден производител на детектори. В началото на 90-те години той напуска компанията поради разногласия относно нейното бъдеще и тръгва по собствен път.

Устройството V1 се отличава от останалите предложения на пазара по превъзходното си качество на откриване и по стрелките на детектора, показващи посоката на входящите сигнали. Уредът на Валънтайн също позволява на клиентите да изпращат своите устройства обратно във фабриката, за да бъдат непрекъснато надграждани и модифицирани, за да бъдат в крак с непрекъснато развиващите се методи на полицейско правоприлагане.

V1 преминава през общо осем актуализации, преди Валънтайн да представи V1 Gen Two през 2020 г. Дори в последните години от живота си американецът продължава да развива своя продукт, като през януари 2023 г. получи награда за цялостно творчество от университета в Синсинати.

В съобщението на Cincinnati.com не е посочена причина за смъртта, като се казва само, че Валентайн е починал неочаквано в дома си в Синсинати. От компанията на американеца засега отказват всякакъв коментар.

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Киру Кюмюру ( преди 1 час )
    Новите талянски се фащат от най допотопните детектори, за разлика от унгарското барбекю. То само с вазе.
  • #1
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 часа )
    Анти радар е нещо съвсем различно. Говорим за радар детектор. В наши дни, когато се използват лазер или ултразвук, тези неща не работят.