fallback

Този германски трик пести до 25% от парите ви за бензин

Избягайте колонките на магистралите и зареждайте следобед - но само ако не е жега

Спестяването на пари от гориво е винаги приятно, а през есента, с началото на учебната година и завръщането на големите задръствания, става наложително. В повечето европейски страни можете да използвате т. нар. "Германски трик" - всъщност цяла система, създадена от германските шофьори и способна да пести до четвърт от парите им. За съжаление някои компоненти от тази система са неприложими в България, където цените на повечето големи вериги бензиностанции са монолитни и подозрително близки една до друга. Но може да ви свърши чудесна работа при пътуване из Европа или в братска Гърция.                          Какъв обаче е „Германският трик“? За да спестят колкото се може повече, германските шофьори използват още две хитринки, които им позволяват да плащат до 40 цента по-малко на литър заредено гориво (днес литър бензин в Германия се продаваше средно за 1,623 евро).

Първият е да избягвате спирането на бензиностанции, разположени на големите пътни артерии или магистрали. Германският автомобилен клуб ADAC анализира цените според местоположението. Спестяването достига до 54 цента сравнение с „най-напомпаните“ случаи по магистралите. Вторият трик, който германските шофьори следват, за да спестят от гориво, е винаги да зареждат следобед . ADAC показа, че средно цените тогава падат с няколко цента на литър спрямо сутрешните.

Това явление се случва и в други европейски държави, но ако са жеги, трябва да имате имате едно наум! И да избягвате да зареждате бензин, когато е по-горещо. Елементарна физика. Горивата се разширяват, когато температурите се покачат и шофьорът ще плаща същата цена за малко по-малко количество.  Затова когато температурата спадне или още не се е покачила, проверете цените и решете дали си заслужава.    

fallback
  • #22
    Who Cares ( преди 2 часа )
    A kak sa cenite noshtno vreme?
  • #21
    анонимен ( преди 22 часа )
    Баси тъпата статия...
  • #20
    анонимен ( преди 1 ден )
    как да си купиш автомобил когато в българия няма сервизно обслужване
  • #19
    До 17 ( преди 1 ден )
    Това разбира се го е писал или гостенина или някой с подобно деградивно мислене. Докато тук се опитваме да водим някакъв градивен диалог, винаги идва някой да обясни защо нещо няма да стане, като обикновено слага личните си предпочитания като световни тенденции. Например че пазара за чисто нови автомобили зависи от него който си купува 15-годишен автомобил и си мисли, че всички са като него. Също карам автомобил втора ръка, но през ума не ми минава, че нещо в автомобилната индустрия зависи от м
  • #18
    Владо ( преди 1 ден )
    Освен магистрала - не магистрала имат и разлика в дните през седмицата, и пикови-непикови часове. Отбелязал съм в мапс евтини бензиностанция до 5-6 км край магистралите. Повечето са на самообслужване. Не съм слизал само в Унгария, по време на пандемията. Имаха таван на цените.
  • #17
    анонимен ( преди 1 ден )
    14-ти написа:"те натисне глад и мизерия (дано ти дойдат на гърба, честно се моля)". 100% българин! Винаги желае доброто на ближните си. Страшен народ сме, няма що. Не е случайно, че хората бягат от България, но не заради мизерия, а заради такива хора, като теб!Благодаря за хубавите пожелания. Вече живях през комунизма и мизерствах, та имам идея какво е. Хубавото е, че комунизъм има останал в много малко държави по света и аз не живея в някоя от тях и нямам никакво намерение да го правя.
  • #16
    анонимен ( преди 1 ден )
    може да си купите симулатор вместо кола джъткаш на воля избираш си писти няма каско гражданска разход на бензин не те вълнува
  • #15
    анонимен ( преди 1 ден )
    "Антиелектриците, които карат по магистралата с 90 км в час по 1 000 км без спиране и спират на първата бензиностанция за 5 минути" - Пробвай със 170 и на 800 км, със една спирка за 15 минути, като се сменяме шофьорите.
  • #14
    анонимен ( преди 1 ден )
    До 12 - То няма смисъл, като имаш или поне ти идват редовно. Ама ако те натисне глад и мизерия (дано ти дойдат на гърба, честно се моля) всеки лев го лгедаш,като удавника сламка.
  • #13
    анонимен ( преди 1 ден )
    Ивчо, само, че в Германия цената се мени през час-два! У нас по цяла седмица цената не мърда!
fallback
Последни