fallback

Този германски трик пести до 25% от парите ви за бензин

Избягайте колонките на магистралите и зареждайте следобед - но само ако не е жега

Спестяването на пари от гориво е винаги приятно, а през есента, с началото на учебната година и завръщането на големите задръствания, става наложително. В повечето европейски страни можете да използвате т. нар. "Германски трик" - всъщност цяла система, създадена от германските шофьори и способна да пести до четвърт от парите им. За съжаление някои компоненти от тази система са неприложими в България, където цените на повечето големи вериги бензиностанции са монолитни и подозрително близки една до друга. Но може да ви свърши чудесна работа при пътуване из Европа или в братска Гърция.                          Какъв обаче е „Германският трик“? За да спестят колкото се може повече, германските шофьори използват още две хитринки, които им позволяват да плащат до 40 цента по-малко на литър заредено гориво (днес литър бензин в Германия се продаваше средно за 1,623 евро).

Първият е да избягвате спирането на бензиностанции, разположени на големите пътни артерии или магистрали. Германският автомобилен клуб ADAC анализира цените според местоположението. Спестяването достига до 54 цента сравнение с „най-напомпаните“ случаи по магистралите. Вторият трик, който германските шофьори следват, за да спестят от гориво, е винаги да зареждат следобед . ADAC показа, че средно цените тогава падат с няколко цента на литър спрямо сутрешните.

Това явление се случва и в други европейски държави, но ако са жеги, трябва да имате имате едно наум! И да избягвате да зареждате бензин, когато е по-горещо. Елементарна физика. Горивата се разширяват, когато температурите се покачат и шофьорът ще плаща същата цена за малко по-малко количество.  Затова когато температурата спадне или още не се е покачила, проверете цените и решете дали си заслужава.    

fallback
  • #12
    анонимен ( преди 1 ден )
    Хора, Живейте! Няма смисъл да тъпчете пари по банки, по буркани и къде ли още не. Колко мои роднини, приятели, съседи и колеги си отидоха на по 50-60 години без да си поживеят. Техните пари други ги харчеха после. Харчете си, според доходите, почивайте си, правете нещата, които ви харесват. Пари се изкарват, за да се харчат, а не да седите върху тях. Един живот имате! Един приятел от Монтана беше пътувал до Созопол 10 часа движейки се с 60-70, за да икономисва бензин. Егати и живота в 2022 г.
  • #11
    анонимен ( преди 1 ден )
    Охх, аз бях такъв едно време. Роден през комунизма, израстнал в него и съответно мисленето ми беше комунистическо. Разбирайте - цепех стотинката на 2, просто защото пари нямаше. Карал съм бавно, за да икономисвам гориво, на всеки един автомобил съм му смъквал разхода под каталожния на производителя. Карах с 60-70 на път с ограничение 90 км/ч. На магистрала се влачех с 100, при ограничение 120 км/ч тогава. И защо? Заради мижава икономия. В един момент човек просто осъзнава, че трябва да живее!
  • #10
    анонимен ( преди 1 ден )
    Това е валидно за местата където има разлика в цената на магистралта и извън нея. В Германия тази разлика е 2-40цт на литър. В България примерно няма или някакви дребни стотинки. На който му се отбива от пътя и да обикаля да търси - никой не го спира. Но нека не забравят, че понякога евтиното излиза скъпо (както във време така и спестената разлика да отиде).
  • #9
    Гост ( преди 1 ден )
    Опорната точка на Теслю, от тролене в нета не ми остава време за каране на автомобил.С малко километри не се избивало разликата в цената.Теслю е като лисицата, която казала гроздето е кисело.Няма пари бедния мишок за електрокар,изявява се само като консултант.
  • #8
    Швабен зи каскен ( преди 1 ден )
    Тесльо, а твоята опорна точка да не си купиш електромобил каква е?
  • #7
    Как кой ( преди 1 ден )
    Антиелектриците, които карат по магистралата с 90 км в час по 1 000 км без спиране и спират на първата бензиностанция за 5 минути И продължават за следващите 1000 километра за деня. Нямат ВРЕМЕ да мислят за ПАРИ и ЦЕНИ. Път ги чака! Да ме поправят, ако греша? Може пък и да греша защото това е помпортната точка да не си купят електромобил, А в реалността всяка седмица зареждат за по 30 лв за 150 км, защото ВРЕМЕТО не им е проблем, А ПАРИТЕ. Пълненето догоре е СКЪПО!
  • #6
    анонимен ( преди 1 ден )
    Винаги се чудя кой зарежда на магистралата както и в някои от веригите в които цените са 30-50 ст. отгоре при положение, че бензина идва от едно и също място?
  • #5
    До 1 ( преди 1 ден )
    Неправилно си се изразил. Въпросът е дали искаш някой да ти даде 10 лв, за да не бързаш да ставаш 30 минути по-рано за да се наредиш на опашка да чакаш 30 минути да заредиш сутринта, а да спиш 30 минути повече. Вместо това да ИЗБЕРЕШ следобед след работа да спреш на празната колонка да заредиш за 10 лв по-малко. То си е въпрос на ИЗБОР
  • #4
    анонимен ( преди 1 ден )
    Да добавим, че съвременните системи на бензиностанциите затоплят горивото до определена температура.
  • #3
    До 1 ( преди 1 ден )
    Това с температурата може да го пише само някой антифизик, който си мисли, че температурата на цистерна, най-малките от които е около 30 до 50 т заровена под земята има нещо общо с температурата на въздуха! Те не могат да изчислят колко ЕНЕРГИЯ е необходима за загряване на 50 тона течност само за 1 градус и за колко време Ще изстине след това.
fallback
Последни