IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Aston Martin дава награда, ако откриете първата кола на марката

Историческият автомобил изчезва вдън земя, след като е продаден за 50 английски лири

Aston Martin, като истинска британска марка, обича традицията. Но при тях има голяма празнина в това отношение - в колекцията им липсва това, което те признават за най-важeн модел, създаван някога от компанията. Уникален автомобил - с неоценима стойност, чийто следи се губят преди много, много години.
 
 
първият Aston Martin


Aston Martin Heritage Trust (историческото автомобилно подразделение на марката) стартират нещо като глобална кампания за локализиране на местонахождението на колата, в която ни молят да погледнем в гаражи, навеси и дори овощни градини. Или поне някакво парче от нея. В Aston Martin не говорят за цифри като награда, но със сигурност, ако намерите нещо, те ще са готови да го платят на цената на истинско злато.

Конкретният автомобил е не друг, а първият, произведен от Aston Martin, когато марката все още се казва Bamford&Martin Ltd. Той е завършен през 1914-а, само една година след създаването на компанията, и има отлято под налягане шаси A1. Колата е създадена от инженери под ръководството на основателите на марката Лайънъл Мартин и Робърт Бамфорд. Целта е висококачествен спортен автомобил, който да съперничи на Bugatti. Тази кола е официално регистрирана от Лионел Мартин като Aston Martin на 16 март 1915 г., след като Бамфорд вече не може да участва в този нов проект.
 
 
първият Aston Martin


Всъщност Бамфорд се сражава във Франция по време на Първата световна война и оцелява между куршумите и заразата от Испански грип, който убива 125 милиона души по цял свят. И когато се завръща у дома, решава да живее по-спокоен живот и прехвърля дяловете си в компанията на Кейт Мартин, съпруга на неговия партньор Лионел.

След като войната свършва, колата става известна като "Coal Scuttle", защото прилича на резервоар за гориво, който по онова време има в почти всеки британски дом (електричеството тогава е непознато за мнозина). Автомобилът е включен в първото състезание, проведено в Обединеното кралство - от Лондон до Единбург. Така че това е и първият състезателен автомобил на марката. Както можете да си представите, това рали се провежда по черни пътища, пълни с дупки. Първият Aston Martin печели първото място!

Колата е постоянно тествана и развивана през 20-те години на миналия век, като се състезава в Брукландс и се кара масово в Обединеното кралство. От онези времена има много снимки в архива на Aston Martin. Благодарение на тези изображения е известно, че колата променя външния си вид през годините, дебютирайки с нови калници, разнообразие от лампи, клаксони и механични подобрения. По този начин автомобилът е използван като тестов в продължение на 10 години до 1924-а, когато е продаден за 50 паунда. И изчезва завинаги.
 
 
първият Aston Martin


Стив Уодингам е официален историк на Астън Мартин и казва: „Очарован съм от тази кола и често съм се чудил какво може да се е случило с нея. Ако в крайна сметка е била бракувана, оцелели ли са части от нея, като например красивия корпус на радиатора? На колата липсват външни маркировки, така че, ако радиаторът е запазен като сувенир, виси ли на стена, напйлно неидентифициран?“.

И той продължава да се чуди: „Била ли е заменена силно износената отворена каросерия? Използвано ли е шасито за построяването на друга кола? Най-старият известен Aston Martin, прототипът A3, оцеля много години, скрит под самоделна каросерия. Дали останките ръждясват в някоя овощна градина или са скрити в плевня ?... Всичко е възможно".

Поради тази причина Waddingham официално стартира тази петиция: „Молим хората да претърсят навеси, складове и, да, дори овощни градини! Ако някой знае нещо повече за колата или има неидентифицирани останки от кола, които смятате за подходящи, ще се радваме да научим”. Всеки, който има късмет да намери някакви останки, трябва да съобщи за това на Aston Martin Heritage Trust чрез уебсайта:  https://amht.org.uk/contact. Може би ще получите наградата.
 


 

0 от 500