IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche Taycan получи уникален цвят, разрaботван цяла година

Ръчното нанасяне върху електромобила е отнело 80 часа

Компанията Porsche Asia Pacific, заедно с подразделението за персонализация Porsche Exclusive Manufaktur, представиха електрическия Taycan Turbo S в уникален цвят. Разработката му е отнела около година, а нанасянето му върху колата е изисквало 80 часа изцяло ръчен труд.


Porsche Taycan


Измислено е и ново лого за колата, която е наречена Celestial Jade. Специалният цвят е вдъхновен от скъпоценния камък нефрит, който може да промени цвета си под въздействието на температура или налягане, както и от митични същества и занаятчии от Югоизточна Азия.

„За първи път в историята Porsche смеси две бои с ефекта Chromaflair“, посочват от компанията. Пигментите на тази боя се състоят от малки люспи, които променят цвета си в зависимост от ъгъла на гледане. Те се състоят от непрозрачна алуминиева основа, отразяваща светлината, и горен слой от специален лак. Всяка люспа е 50 пъти по-тънка от човешки косъм.


Porsche Taycan


Подготвянето и усъвършенстването на рецептата отне на специалистите от Porsche около година. Боядисването на една кола отне около 80 часа изключително ръчен труд. Уникалната боя е нанесена не само върху купето, но и върху табелките и ключодържателя на автомобила. Резултатът е цветова комбинация от Urban Bamboo (ярко зелено с жълти и златни тонове) и Shifting Carbon (тъмно сиво с черни и сини тонове).

Освен това електрическият автомобил получи специално проектирано лого. Той е митично същество с глава на дракон и тяло на кон, притежаващо голяма сила и носещо късмет. Емблемата на Taycan Turbo S Celestial Jade може да се види на тапицериите на праговете на предните и задните врати, на проектора на вратата и на всички облегалки за глава.


Porsche Taycan


Засега колата с уникален цвят съществува в един екземпляр. В продължение на няколко месеца ще бъде изложен в различни региони на Югоизточна Азия. А през 2025 г. ще бъде продаден на търг, като приходите ще отидат за благотворителност.
   

0 от 500
  • #1
    17 rate up comment 6 rate down comment
    Кога ще ги стигнем к ( преди 1 седмица )
    В Европа се отделят огромни сили и средства за значителни автомобилни иновации които ще променят автомобилната индустрия, като този цвят например. А в Китай губят същите средства и време, за да разработват следващо поколение батерии, които после да ги обвинят че са копирали незнайно откъде, за да ги продадат като китайско менте, което да бъде инсталирано в повечето европейски автомобили. А после се чудим какви оправдания да измислим защо китайците са толкова напред технологично.