IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За да заобиколи санкциите, китайски производител се установява в Испания

MG се готви да започне производство на автомобили за европейските пазари

След въвеждането на нови наказателни тарифи на Европейския съюз за електрически превозни средства с китайски произход, марката MG ускорява плановете си за изграждане на завод в Европа. Сред основните претенденти за домакин на новата фабрика са Испания, Унгария и Чехия, като окончателното решение се очаква в края на месеца.


MG


Последните информации обаче сочат, че то вече е взето, като Испания печели надпреварата, като премиерът на страната Педро Санчес ще пътува за Китай и на 10 септември в Шанхай ще се срещне с ръководството на SAIC Group (компанията майка на MG), за да проведе финалните разговори.

Първоначално заводът няма да произвежда само електрически автомобили, тъй като търсенето на автомобили с двигатели с вътрешно горене е все още много високо, както се вижда от бързия успех на модела ZS на испанския пазар.

В момента Испания е вторият по големина производител на автомобили в Европа след Германия. Наскоро китайски концерни като Chery и Great Wall Motor проявиха интерес към създаването на производствени центрове в региона, като първият вече сключи споразумение за сглобяване на автомобили в бившия завод на Nissan в Барселона.

Great Wall Motor, от своя страна, търси място за изграждане на завод близо до пристанището на Алхесирас, което е стратегически важно поради местоположението си между Африка и Европа. Пристанищните власти вече са предложили на китайския гигант няколко обекта, но те не отговарят на изискванията на компанията и затова тя се е обърнала за помощ към правителството на Андалусия за намиране на по-подходящо място.

Заводът на MG обаче може да бъде построен в Северна Испания. SAIC обмисля използването на излишния капацитет на съществуващ производител, за да си партнира с него. Китайската компания вече се свърза с Ford, чийто завод в Алмусафес (Валенсия) работи доста под максималния си капацитет, но американците отхвърлиха предложението, тъй като считат MG за свой пряк конкурент.


0 от 500
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Вин ( преди 1 седмица )
    Това не е "заобикаляне" на санкциите, а положителни резултати от тях! След като продават в Европа, да създават работни места и плащат данъци тук, "експерти" по заглавията:))