IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да изберете правилните накладки?

Този детайл от спирачната система е много важен за безопасността на автомобила

Спирачните накладки осигуряват безопасността на водача на пътя и подобряват работата на автомобила. На пазара се предлагат много модели, което прави труден рационалния избор за оптимизиране на спирането на автомобила.Различните модели спирачни накладки, предлагани на пазара, са изработени от различни материали, които им придават специфични свойства. Някои може да са по-подходящи за даден стил на шофиране. Ето някои съвети за избор и инсталиране на правилните детайли въз основа на навиците на шофиране.


накладки


Керамични

Спирачните накладки, направени с този материал, са направени от смес от керамични влакна и неметални материали. Те са ценени заради тяхната издръжливост и подобряват работата на спирачната система автомобила. Тези части не произвеждат много шум и прах по време на работа. Това ограничава износването на дисковете, поддържа колелата чисти и намалява отделянето на фини частици.

Керамичните спирачни накладки издържат на високи температури и тежки условия. Това ги прави идеални за спортно шофиране и съответно те са идеалният избор за хора, които участват в автомобилни състезания. Тези части обаче са по-скъпи и не се препоръчват за тежкотоварни автомобили и камиони.

Органични материали

Органичните спирачни накладки или NAO (Non-Asbestos Organic) са основно съставени от неметални материали като стъклени влакна, каучук, кевлар, смоли... Те обикновено струват по-малко от другите модели, предлагани на пазара, и отделят много малко прах. Те са ценени заради плавното им спиране и тихата работа.


накладки


Въпреки това животът на органичните предни или задни спирачни накладки е много кратък и те са по-малко ефективни при екстремни условия (напр. висока температура). Поради тази причина те се препоръчват за градско шофиране, при което спирането не е прекалено рязко. Това запазва състоянието на дисковете и поддържа цялостната работа на автомобила.

Полуметални

Полуметалните спирачни накладки са здрави и имат силен капацитет за разсейване на топлината. Те съдържат между 30 и 65% метал (мед, желязо, стомана и други съединения). С тези части е възможно да се извърши аварийно спиране дори при трудни условия на шофиране. Следователно те са подходящи за нормална употреба (в града или по магистралата) или за спортна употреба. Полуметалните подложки обаче произвеждат повече шум от керамичните модели. Те също са абразивни и причиняват износване на спирачните дискове.

Как се инсталират спирачни накладки

Първата стъпка е да разглобите оригиналните накладки от автомобила, като го вдигнете на стенд. Ако автомобилът е оборудван с индикатор за износване, превключвателят за запалване, който свързва спирачката с шасито, трябва да бъде изключен. В случай, че колата е с фиксирани апарати, достатъчно е да премахнете щифтовете и пружините, за да извадите частта, която трябва да се смени. При плаващите модели подвижната част трябва да бъде напълно отстранена. Използването на отвертка също е необходимо, за да натиснете буталото назад.

След това стените на новите подложки трябва внимателно да се почистят, за да се отстрани всякакъв прах. Препоръчва се също почистване на опорния водач, за да се улесни залепването. Когато фиксиращите винтове са ръждясали, най-добре е да ги смените, преди да смените буталото.


накладки


Последната стъпка в процеса е инсталирането на новите накладки. Препоръчително е да започнете със смазване на опорните повърхности на стремето с постоянен продукт с висока термична устойчивост. Зоните на триене, които влизат в контакт с дисковете, трябва да останат гладки. Възможно е да използвате ацетон, за да премахнете мазнината, която е капнала върху него. След монтажа е необходимо повторно активиране на спирачната система. Проверката на нивото на спирачната течност също е необходима, преди да се върнете зад волана.

Как да удължите живота на спирачните накладки

Възприемането на плавно и изпреварващо шофиране помага за удължаване на живота на спирачните накладки на автомобила. Рискът от износване на ротора се намалява, когато се планират спирания и се избягва рязкото спиране. Също така е полезно да не претоварвате автомобила над максималния му капацитет. Ненужните предмети от багажника трябва да бъдат отстранени.

Следването на редовна програма за поддръжка също е необходимо, за да се гарантира, че спирачките работят правилно. Също така е важно да се гарантира, че спирачната течност се подновява според препоръките на производителя. Неизправност по буталото може да доведат до повреда на дисковете. Поради тази причина е препоръчително тези елементи да се проверяват често от професионален механик, за да се открият всякакви аномалии.

И накрая, важно е да останете внимателни към признаците на влошаване на накладките. Скърцащи индикатори за износване, шум и вибрации по време на спиране обикновено показват, че частите вече не са ефективни и трябва да бъдат сменени.

Грешки, които трябва да се избягват при смяна на спирачни накладки

Често се случва специалистите да забравят да проверят състоянието на спирачните дискове при смяната на накладките. Тази проверка е важна, тъй като износването или драскотините по тези части могат да компрометират спирачната система на автомобила.


накладки


Друга небрежност е неспазването на препоръчаната от производителя процедура за инсталиране. Това може да доведе до проблеми като необичайни шумове и намаляване на цялостната производителност на автомобила. Поради тази причина е най-добре да следвате инструкциите на производителя относно затягането на винтовете и използването на подходящите смазочни материали.

След като монтирате спирачните накладки, трябва да се спазват и някои правила при шофиране. Те включват постепенно спиране при ниска скорост, последвано от периоди на охлаждане. Това гарантира, че има оптимална контактна повърхност между новите части и дисковете, като подобрява ефективността на системата за забавяне и удължава живота на другите компоненти на системата.

Друга грешка, която трябва да избягвате, е използването на детайли с лошо качество. По-подходящи са продукти от известни и утвърдени марки, изработени от устойчиви материали.


0 от 500
  • #1
    10 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Старите накладки с азбест от Китай - хем евтино, хем спират плавно и не свирят. Не покриват никакви норми на ЕС, ама са по-добре по всички показатели. И на колите, и на моторите слагам такива, не е имало проблеми, а особено мотора мнооооого ги мъча накладките. Заминава комплекта за едно лято, но струва 7.50 лева с доставката и се сменя за 3 минути. Тука съм пробвал накладки по 200 лева за мотора - свирят, плъзгат, прегряват, хапят на пресекулки и не спират, ама покриват ЕС стандарта. Ай, мерси..